Država za pet meseci dva puta novčano pomogla SPC, poslednji put sa 1,18 milijardi dinara

Vlаdа Srbije nedavno je odobrila pomoć Srpskoj prаvoslаvnoj crkvi od 1,18 milijardi dinara ili oko 10 miliona evra za nastavak radova na uređenju Hrama Svetog Save u Beogradu.
Kako navodi Radio slobodna Evropa, ovo je drugi put u poslednjih pet meseci da Vlada Srbije dodeljuje novac Srpskoj pravoslavnoj crkvi, jer je 21. marta odobrena pomoć Arhiepiskopiji beogradsko-karlovačkoj na ime obezbeđivanja pomoći za nastavak radova na izgradnji i uređenju Spomen-hrama Svetog Save u Beogradu.
 
"Pravni osnov za dodelu navedene pomoći sadržan je u Zakonu o budžetskom sistemu i Zakonu o budžetu Republike Srbije za 2019. godinu. Navedena finansijska sredstva predstavljaju rashod budžeta, tako da se izdvajanja vrše na isti način kao i svi ostali rashodi budžeta, a u skladu sa navedenim Zakonom o budžetskom sistemu i Zakonom o budžetu za 2019. godinu", navedeno je u odgovoru Generalnog sekretarijata Vlade Srbije na upit RSE na osnovu čega je i iz kojih izvora dodeljena ova pomoć SPC.
 
Samo nekoliko meseci ranije, u novembru prošle godine, Vlada Srbije dodelila je milion evra Patrijaršiji Srpske pravoslavne crkve u Beogradu kao dotaciju za izmirenje prispelih zakonskih obaveza. Prethodno je, kako je bilo navedeno u obrazloženju ove odluke koja je tada dostavljena RSE iz Generalnog sekretarijata Vlade, patrijaršijska Upravna kancelarija SPC od predsednice Vlade Srbije Ane Brnabić zahtevala da joj se taj iznos odobri zbog teške finansijske situacije. Uplaćeni novac se, kako je navedeno u tom dopisu, vodio kao dotacija nevladinim organizacijama.
 
Na upit RSE upućen informativnoj službi Hrama Svetog Save za koje će radove na uređenju hrama biti upotrebljena pomoć Vlade Srbije u iznosu od 1,18 milijardi dinara do trenutka objavljivanja ovog teksta RSE nije dobio odgovor. 
 
U odgovoru iz Generalnog sekretarijata Vlade Srbije na pitanje koliko je sredstava Vlada do sada izdvojila za Hram Svetog Save stoji da je "na ime obezbeđivanja pomoći za nastavak radova na izgradnji i uređenju Spomen-hrama Svetog Save u Beogradu Vlada Republike Srbije odobrila pomoć Arhiepiskopiji beogradsko-karlovačkoj u ukupnoj visini od dve milijarde i 383 miliona dinara", što je preko 20 miliona evra.
 
Na Hramu Svetog Save, najvećoj pravoslavnoj crkvi na Balkanu, u toku su radovi na unutrašnjoj dekoraciji dok je gradnja eksterijera završena 2004. godine, nevedeno je na sajtu ovog hrama.
 
"Sedam metara ispod nivoa Hrama Svetog Save, mermernim stepenicama dolazi se do kripte u kojoj se dovršava izgradnja crkve vizantijskog stila, posvećene Svetom Velikomučeniku Knezu Lazaru i isto tako impozantne kripte u kojoj će se sahranjivati srpski patrijarsi", stoji na sajtu hrama.
 
Takođe piše da "velelepna crkva već ima podno grejanje, a poseduje i savremeni sistem ventilacije gde se kroz estetski izvajane venčiće na zidu izbacuje topao vazduh, pa unutra nikada nije hladno".
 
​Kada je u januaru bio u Beogradu, ruski predsednik Vladimir Putin je posetio Hram Svetog Save gde je sa predsednikom Srbije Aleksandrom Vučićem i srpskim partijarhom Irinejem simbolično utisnuo komadiće u jedan od mozaika u hramu.
 
Završetak radova na Hramu Svetog Save, čija je izgradnja započeta još 1935. godine, planira se ove godine, a građani Srbije su novac za gradnju ovog pravoslavnog hrama izdvajali od 2012. godine od obaveznih doplatnih poštanskih markica.
 
Izgradnji Hrama Svetog Save bile su posvećene i prethodne vlasti. Tako je na primer, u septembru 2001. godine formiran Konzorcijum za finansiranje izgradnje hrama na inicijativu tadašnjeg premijera Srbije Zorana Đinđića.
 
Ministarstvo kulture Vlade Srbije je 2003. godine proglasilo je Hram sa Svetosavskim platoom kulturnim dobrom od nacionalnog značaja.
 
Izgradnju ovog hrama pomaže i Rusija. Predsednik Srbije Aleksandar Vučić rekao je, tokom nedavne posete Vladimira Putina Srbiji, da mu je ruski predsednik obećao da će Rusija donirati još pet miliona dolara za Hram Svetog Save na Vračaru.
 
Treba reći i da je Srpska pravoslavna crkva oslobođena plaćanja poreza na svoju delatnost a takva mogućnost dozvoljena je Zakonom o crkvama i verskim zajednicma gde je predviđeno da crkve i verske zajednice mogu biti potpuno ili delimično oslobođene poreskih i drugih obaveza, u skladu sa zakonima kojima se uvodi odgovarajući javni prihod. Isti zakon predviđa da se sredstva za zdravstveno i penzijsko i invalidsko osiguranje sveštenika odnosno verskih službenika mogu obezbediti u budžetu Republike Srbije, u skladu sa zakonom.
 
Sa druge strane, crkve i verske zajednice završni račun o svom poslovanju podnose samo u okviru same crkve dok ih država ne obavezuje na to.
 
Patrijarh Irinej je početkom 2017. godine u jednom intervjuu izjavio da će crkva plaćati porez kada država vrati crkvi njenu celokupnu imovinu u procesu restitucije.
  • Miloš iz Zemuna

    08.04.2019 02:34
    komunjare
    Za sve su krive komunjare. Da nije bilo komunjara, ne bi smo imali ovakvu crkvu. Crkva je od boga i moramo da je poštujemo. Komunjare su sve upropastile a i vladaju i dan danas. Komunjare su na sve strane. Ni gospod bog od njih ne može da nas sačuva ali ima boga, biće bolje ....


    Dobra fora, a?
  • Dejan

    04.04.2019 11:38
    servusi
    https://www.021.rs/story/Info/Vojvodina/211595/Susa-ugrozila-psenicu-i-druge-biljke-narocito-u-Vojvodini.html i pre neki dan ce biti jos oko 12 miliona dinara za Almasku crkvu !! Divno, samo rokajte, kad presusi onda ce popovi zvati kisu i gledati u nebo ! Nema nama ovde pomoci do daljenjeg
  • Nemanja

    03.04.2019 15:01
    Glupima i naivnima crkva lako uzme novac, a oni baš ozbiljno mentalno zaostali to još i brane.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Srbija