Vlada odobrila uvođenje avio linija od javnog interesa

Vlada Srbije usvojila je Odluku o uvođenju avionskih linija od javnog interesa, na inicijativu okruga južne i istočne Srbije, u cilju bržeg ekonomskog razvoja regiona, a kroz efikasnije saobraćajno povezivanje sa evropskim gradovima.
Vlada odobrila uvođenje avio linija od javnog interesa
Foto: Pixabay
Kao linije od javnog interesa utvrđene su avio linije: Niš-Nirnberg-Niš, Niš-Frankfurt/Han-Niš, Niš-Rim-Niš, Niš-Hanover-Niš, Niš-Ljubljana-Niš, Niš-Salcburg-Niš, Niš-Bolonja-Niš, Niš-Budimpešta-Niš, Niš-Geteborg-Niš, Niš-Fridrishafen-Niš, Niš-Karlsrue-Niš, Niš-Tivat-Niš.
 
Avio prevozilac koji će leteti na linijama od javnog interesa bira se javnim pozivom na međunarodnom tenderu, koji je u skladu sa Zakonom o javnim nabavkama, i predviрa opšte i posebne uslove koje ponuđač mora da ispuni, saopštilo je danas Ministarstvo građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture.
 
Vlada Srbije obezbedila je 600.000.000 dinara u republičkom budžetu za naknadu troškova avio kompanijama koje budu izabrane na međunarodnom javnom pozivu za vršenje usluge avio prevoza iz Niša na linijama od značaja za razvoj regiona, za koje ne postoji komercijalni interes i na kojima ne saobraća nijedna avio kompanija, navedeno je u saopštenju Ministarstva.
 
Među kriterijumima za izbor prevoznika su finansijski i tehnički deo ponude, odnosno kvalitet usluge. Niš je administrativni i regionalni centar jugoistočne Srbije i saobraćajno čvorište u kojem, pored toga što se u njemu ukrštaju drumski i železnički Koridor 10, ima i međunarodni aerodrom koji je u prošoj godini prihvatio više od 350.000 putnika.
 
Područje koje opslužuje Aerodrom "Konstantin Veliki" obuhvata 10 okruga u južnoj i istočnoj Srbiji sa ukupno 1,78 miliona stanovnika (Pomoravski okrug, deo Borskog okruga, Zaječarski, deo Raškog okruga, Rasinski, Nišavski, Toplički, Pirotski, Jablanički i Pčinjski okrug), kao i region Kosova i Metohije. Opslužno područje aerodroma, osim teritorije Srbije, obuhvata i deo Severne Makedonije, kao i područje zapadne Bugarske.
 
Odluka o uvođenju linija od javnog interesa u skladu je sa propisima Srbije, harmonizovanim sa propisima Evropske unije. Osnovni kriterijum za uspostavljanje linija od javnog interesa, koji je ispunjen u regionu južne i istočne Srbije, jeste BDP po glavi stanovnika ispod 75 odsto proseka BDP Srbije i stopa nezaposlenosti iznad prosečne, navedeno je u saopštenju.
 
U južnoj i istočnoj Srbiji ima 30 opština koje su nedovoljno razvijene (stepen razvijenosti ispod 60 odsto republičkog proseka) i 15 koje se smatraju devastiranim područjima (stepen razvijenosti ispod 50 odsto republičkog proseka). Potreba za uvođenjem avio linija iz javnog interesa proizilazi iz činjenice da ne postoji razvijena brza železnička ili drumska infrastruktura kao alternativa koja bi omogućila povezivanje ovog regiona sa zemljama EU i regiona sa prosečnim periodom putovanja manjim od tri sata, obrazložilo je Ministarstvo.
 
Taj kriterijum biće zadovoljen tek uspostavljanjem avio linija od javnog interesa, koje će doprineti da se poveća konkurentnost ovog regiona, omogući bolje povezivanje sa evropskim industrijskim centrima, privuku nove investicije, smanji nezaposlenosti, pojačaju veze sa dijasporom i doprinese razvoju turizma, kao i ukupnom podizanju kvaliteta života građana u ovom delu Srbije, zaključeno je u saopštenju Ministarstva.
  • Bota

    31.03.2019 19:36
    Čenej?
  • Drum

    31.03.2019 19:15
    Većina navedenih linija su idealne za turboprop avione, tipa ATR 72 ili Dash-8 Q400. Voze 60-70 putnika, a vrlo ekonomični. Troše i do 5 puta manje goriva nego džepovi tipa 737 ili A320.
  • Paradox

    31.03.2019 18:29
    Zasto mi sve ovo lici na namestaljku u najavi?

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Srbija

Pritvor zbog pranja novca za troje uhapšenih

Viši sud u Beogradu danas je odredio pritvor do 30 dana okrivljenima P.D, D.P. i A.S. koji se terete za udruživanje radi vršenja krivičnog dela i pranje novca, saopštio je taj sud.