Izmene zakona o izvršenju: Manjim dužnicima izvršitelji neće moći da zaplene jedini dom

Nacrt izmena i dopuna Zakona o izvršenju i obezbeđenju još uvek nije završen.
Izmene zakona o izvršenju: Manjim dužnicima izvršitelji neće moći da zaplene jedini dom
Foto: Pixabay
Kako piše Politika, tokom aprila očekuje se još jedan sastanak radne grupe, a iako je bilo najavljeno da će nacrt biti objavljen za javnu raspravu krajem marta, ovaj rok je produžen za kraj aprila.
 
"Rad na tekstu izmena i dopuna zakona je u završnoj fazi. Očekujemo da će krajem aprila biti otvorena javna rasprava, tokom koje će stručna javnost imati priliku da iznese svoje komentare na predložena rešenja", rečeno je za Politiku u Ministarstvu pravde.
 
Bilo je predloga da se donese potpuno novi zakon o izvršenju i da se izvršenja vrate u nadležnost suda, ali se to ipak neće dogoditi. "Javni izvršitelji neće biti ukinuti", rekla je Nela Kuburović proteklog vikenda na Petom godišnjem savetovanju javnih izvršitelja na Zlatiboru.
 
"Upravo zahvaljujući radu izvršitelja, komunalna preduzeća su poboljšala poslovanje, zato što je stepen dobrovoljne naplate daleko veći nego što je to bilo ranije. Danas će vam u svakom komunalnom preduzeću reći da građani u 90 odsto slučajeva plaćaju svoje obaveze", rekla je ministarka pravde.
 
Jedna od novina u zakonu biće elektronska aukcija nepokretnosti, koja će omogućiti svim zainteresovanima da prate postupak prodaje.
 
Radna grupa koja treba uskoro da okonča rad na izmenama zakona razmatra da u zakon unese preciznu odredbu kojom će utvrditi granicu za visinu duga koji ne može biti naplaćen prodajom jedine nekretnine dužnika. "Ono što Ministarstvo pravde razmatra je limit, odnosno iznos potraživanja na osnovu koga neće moći da se sprovodi izvršenje prodajom nepokretnosti. Na taj način će za mala potraživanja građani biti sačuvani na neki način od bojazni da se proda stan u kome žive. Samo je pitanje ispod kog iznosa neće moći da se sprovodi prodaja nepokretnosti", rekla ministarka pravde Nela Kuburović.
 
Javni izvršitelji su na savetovanju na Zlatiboru mogli da čuju kakva su iskustva Hrvatske kada je reč o prinudnoj prodaji nepokretnosti. Naime, kako je navela dr Vanda Božić sa Pravnog fakulteta u Zagrebu, dužnik u Hrvatskoj ne može ostati bez jedinog krova nad glavom zbog komunalnog duga.
 
"Zakonom je predviđeno da se ne može zapleniti nekretnina za novčana potraživanja ispod 20.000 kuna (oko 2.700 evra). Međutim, predloženim izmenama taj iznos verovatnoće se podići na 40.000 kuna (oko 5.200 evra)", rekla je dr Božić.
 
Ostatak čitajte u Politici.
  • Djura

    26.05.2019 18:41
    Narod je lud
    Kako vs nije sramota da izbacuje te narod na ulice zašto ne obezbedite narodu rad i zaradut pa nebi došlo do ovih problema uveli ste ove lopove i banke da pljackaju ovaj veseli narod doveli ste nas do bede i siromaštva sto svi vi koji donosite vaše zakone nestavite prst na celo da se vaša oduzme kuća i da vas izbace na ulicu Sram vas bilo a prvo predsednika koji je ovo dozvolio da se radi ovako gde mu je obraz i čast daje ovaj narod pametan kao što i nije dase dignu svi i da zaštite svoju građansku dužnost ili naj bolje bi bilo da nas male i siromašne pobićete i samo vi bogati ostanite da živite toliko od mene ovakvog ludaka
  • Inspektor Višekruna

    03.04.2019 09:13
    Terminatori
    Ovim terminatorima, pardon izvršiteljima, ni dosad nije bio problem da ne poštuju zakon! Šta ako neko ipak proda takav stan? Oduzeće mu licencu?
  • debilane

    03.04.2019 09:05
    Još za vreme Obrenovića Srbija je imala zakon koji je zabranjivao bankama i poveriocima da oduzimaju od dužnika porodičnu kuću sa okućnicom. Gde ćete bolji dokaz da civilizacija ide u nazad i da živimo u vremenu varvarske otimačine kakva nije bila pre 150 godina.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Srbija

Cigarete ponovo poskupele

Cigarete su ponovo poskupele, a u Službenom glasniku su objavljene nove cene koje će važiti od 7. maja.