Ministarstvo tvrdi da su radovi na kraku Koridora 10 skoro gotovi, radnici manje optimistični

Jedan od najfrekventnijih pravaca na Koridoru 10, od Niša ka Sofiji, sudeći po trenutnoj situaciji na terenu, najverovatnije neće biti brzo završen, iako ministarka saobraćaja Zorana Mihajlović najavljuje kraj radova do početka letnje sezone, pišu "Novosti".
Ministarstvo tvrdi da su radovi na kraku Koridora 10 skoro gotovi, radnici manje optimistični
Foto: 021 (ilustracija)
Dve sporne deonice, na kojima se najviše kasni, od Crvene Reke do Bancareva i od Bancareva do Proseka, u dužini od oko petnaest kilometara, grade dve grčke kompanije - "Aktor" i "Terna". Reporter "Novosti" uverio se obilazeći ovu maršrutu da se i ne radi baš udarnički, iako su vremenski uslovi na početku građevinske sezone idealni. U "Koridorima Srbije", ipak, uveravaju da će se posao završiti u narednih nekoliko meseci.
 
Na ulazu u Sićevačku klisuru, kod Proseka, već se izlizala tabla na kojoj piše da će radovi biti završeni 2016. godine. Neupućeni vozači bi na ovaj deonici mogli i da zalutaju, pa čak i da nalete na radnike i mašine, ali je izvođač radova, na sreću, betonskim barijerama zabranio pristup. Deonica ne samo da nije završena, već je i opasna, jer je jedna kolovozna traka već ispucala, pa će tih 150 metara autoputa morati da se gradi iznova.
 
"Autoput će biti završen, u to smo jedino sigurni. A kada? Pa, verovatno dogodine. Nema šanse da će biti ranije, jer je nezgodan teren, a ako ćemo pošteno, Grci su uzeli naš recept i zaposlili više ljudi u režiji nego na gradilištu", kažu za "Novosti" radnici koje su novinari lista zatekli kako pripremaju teren za betoniranje.
 
Preko puta njih ulegao se potporni zid. Skidaju se geotekstil i mreža i postavljaju nanovo.
 
"Stalno se to dešava, kao u Grdelici. Šta ćeš, ne možeš maknuti čitavo brdo. Ovde gore krenulo je brdo na kome je dalekovod, mora najpre to da se sanira, pa tek onda da se nastavi dalje", referišu radnici Novostima.
 
"Već šest godina gradim ovaj autoput i ne vidim mu kraj. Biće dobro ako se završi iduće godine", iskren je jedan od njih po imenu Janko.
 
Ne može se reći da je gradilište od Proseka do Crvene Reke napušteno, ali se i ne radi punom parom. Na svakom kilometru stoji mehanizacija, a tu i tamo čuju se bageri. U jednom delu, asfaltira se desna traka, jer izvođači radova pokušavaju da završe barem nešto.
 
Posle pisanja da je kao podloga za autoput navodno ugrađivan neatestiran kamen, punom parom počeo je da radi registrovani kamenolom u Dolcu i više se ne koristi građevinski materijal sa divljih kamenoloma.
 
"Nije dobra kombinacija da Srbin finansira, Grk gradi, a Španac da nadgleda", komentarisali su radnici.
 
Na istočnom kraku Koridora 10 preostali su završni radovi na deonici Bancarevo - Crvena Reka dužine 12,3 kilometra, rečeno je "Novostima" u Koridorima Srbije. 
 
"U ovom momentu, pod asfaltom je u poluprofilu šest kilometara. Takođe, izvode se radovi na elektromašinskom opremanju tunelu Sopot i Sarlah. Paralelno se sanira deonica Prosek - Bancarevo u dužini od 150 metara, koji su u garantnom periodu. U planu je da istočni krak Koridora 10 bude pušten u saobraćaj početkom ili u toku ove turističke sezone."
 
Izgradnja deonice od Proseka do Bancareva u dužini od 9,4 kilometra trebalo je da košta 36,2 miliona evra. međutim, kako pišu "Novosti", ovaj budžet je odavno probijen.
  • B

    07.04.2019 20:47
    Skadar na koridoru
    Sto neimari za dan sagrade to vile (imaju li ruzicaste slemove?) za noc razruse. To je najlogicnije objasnjenje. Mi gradjani Srbije smo srecni sto to mozemo da placamo...

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Srbija

Konkurs za posao u zatvorima u Srbiji

Uprava za izvršenje krivičnih sankcija raspisala je danas konkurs za prijem u stalni radni odnos u deset kazneno-popravnih ustanova 32 pripadnika Službe za obezbeđenje.

Đilas: Opozicija da povuče svoje izborne liste

Lider Stranke slobode i pravde (SSP) Dragan Đilas pozvao je opoziciju da povuče svoje liste za lokalne izbore 2. juna, jer je jasno "da ne postoje ni minimalni uslovi za održavanje legalnih izbora".