Pokrajinski ombudsman: Položaj Roma neće se promeniti ako vladaju predrasude

Položaj Roma u Srbiji malo se popravio proteklih godina, ali su predrasude o pripadnicima romske manjine i dalje prisutne i onemogućavaju bilo kakve realne rezultate, zaključak je Pokrajinskog zaštitnika građana - ombudsmana.
Pokrajinski ombudsman: Položaj Roma neće se promeniti ako vladaju predrasude
Foto: Pixabay
Međunarodni dan Roma ustanovljen je 1990. godine sa ciljem da se pažnja javnosti fokusira na položaj pripadnika romske nacionalne manjine, a državni organi podstaknu na energičnije rešavanje problema koji otežavaju ostvarivanje individualnih i kolektivnih prava Roma.
 
"U želji da se ta prava unaprede, u Srbiji su u proteklom periodu pomaci učinjeni na zakonodavnom, institucionalnom i obrazovnom planu. Ti pomaci, međutim, neće značajnije promeniti položaj Roma, ako ponašanjem njihovih sugrađana i dalje budu upravljale predrasude, a ne razum i objektivne mogućnosti sa kojima raspolažemo. Socijalna distanca ne govori samo o prisustvu predrasuda i otežanoj integraciji Roma, nego i o veoma suženom prostoru za ostvarivanje jednakosti i temeljnih ljudskih prava", navodi ombudsman i poziva građane da preispitaju svoje ponašanje i pokažu još više solidarnosti prema svojim sugrađanima Romima. 
 
"Pokrajinski ombudsman, takođe, poziva i pripadnike romske zajednice, kao i nevladine organizacije koje se bave unapređenjem položaja Roma, da mu se obrate uvek kada smatraju da su, zbog postupanja organa uprave, onemogućeni u ostvarivanju svojih ustavom zagarantovanih prava i sloboda", poručuje ovaj kontrolni organ.
 
Problemi Roma moraju, po mišljenju Pokrajinskog ombudsmana, postati predmet koncentrisane aktivnosti državnih organa svakog, a ne samo jednog dana u godini. Strategije i akcioni planovi, doneti u cilju poboljšanja njihovog položaja, dobijaju na važnosti samo ako se dosledno primenjuju. 
 
"U suprotnom ti dokumenti nemaju nikakvog smisla i predstavljaju, ne samo neodgovorno rasipanje resursa, nego i poigravanje sa očekivanjima pripadnika romske manjine. Aktuelna pitanja moraju se i u narednom periodu rešavati zajednički, sa čvrstim uverenjem da bez saradnje i izgradnje međusobnog poverenja nema napretka", zaključuje Pokrajinski zaštitnik građana - ombudsman.
  • Limanac

    08.04.2019 13:26
    predrasude
    Prvo je potrebno da Romi porade na sebi i svom položaju, da se edukuju i da za promenu počnu nešto da rade i postanu korisni članovi društva, a ne kao do sada paraziti društva (dobar deo Roma radi ili pokušava pošteno da radi i zaradi, ali problem je što se oni koji ne rade ništa uglavnom vide).
    Tek tada će doći do promene predrasuda o Romima.
  • Molim

    08.04.2019 08:59
    Ispravku
    Postoje predrasude, to je istina.
    Što se tiče romske populacije u celom belom svetu, mislim da bi trebalo mnogo da rade da bi se predrasude umanjile i bile samo to.
    Ova populacija mnogo doprinosi utisku o sebi ponašanjem većine.
    Još uvek je jako mali broj onih za koje se može reći da su 1/1.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Srbija

Nedelja ponosa u Beogradu od 2. do 8. septembra

Nedelja ponosa u Beogradu biće održana od 2. do 8. septembra, a program će obuhvatiti 30 događaja fokusiranih na nekoliko segmenata - prajd umetnost, pozorište, poezija i drag umetnost.