Novčana kazna ili privremeni staratelj u slučaju da roditelj neće da vakciniše dete

Ukoliko roditelj ne želi da vakciniše dete, čak i kada medicinska struka proceni da takav postupak ugrožava zdravlje deteta i njegovo pravo na adekvatnu zdravstvenu zaštitu, sud opšte nadležnosti u parničnom postupku može delimično da liši roditelje roditeljskog prava, odnosno može ih lišiti prava da odlučuju o pravu deteta na zdravstvenu zaštitu.
Novčana kazna ili privremeni staratelj u slučaju da roditelj neće da vakciniše dete
Foto: Pixabay
U tom slučaju detetu se dodeljuje privremeni staratelj, koji će se starati o zdravlju deteta i umesto roditelja dati saglasnost i time obezbediti da dete bude vakcinisano, poručuju za "Danas" u Ministarstvu za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja. 
 
Izjava ministra prosvete Mladena Šarčevića da država neće biti blagonaklona prema roditeljima koji odbiju da vakcinišu decu i da će oni snositi sankcije, među kojima je i krajnja - izuzeće iz porodice, izazvala je brojne reakcije u javnosti.
 
U Centru za socijalni rad Beograda objašnjavaju da je prema Porodičnom zakonu izmeštanje deteta iz primarne porodice mera za kojom Centar za socijalni rad poseže u situacijama kada je dete životno ugroženo, kada se nalazi u ozbiljnoj i neposrednoj opasnosti, a postoji razuman povod da se veruje da bi nepreduzimanjem ove mere dete bilo izloženo ozbiljnom ugrožavanju. Kako dodaju, pravo deteta da živi sa roditeljima može biti ograničeno samo sudskom odlukom kada je to u najboljem interesu dece.
 
Međutim, predsednik Prekršajnog suda u Beogradu Milan Marinović kaže za "Danas" da u Zakonu o prekršajnom postupku ne postoji zaštitna mera oduzimanja dece od roditelja. Marinović dodaje da ne zna na šta je ministar prosvete mislio, ali da, što se tiče prekršajnih sudova, oni neće, niti mogu da izriču meru izdvajanja deteta iz porodice, ukoliko roditelji odbijaju da vakcinišu svoju decu.
 
Zahtev za pokretanje prekršajnog postupka protiv nesavesnih roditelja podnosi inspekcija Ministarstva zdravlja, nakon inspekcijske kontrole, kada postoji sumnja da je učinjen prekršaj i dostavlja ga nadležnom prekršajnom sudu.
 
U Prekršajnom sudu u Beogradu tokom prošle godine primljeno je 222, a od početka ove godine šest zahteva za pokretanje prekršajnog postupka protiv roditelja koji nisu vakcinisali decu. U istom periodu doneto je 119 osuđujućih presuda.
  • Penelopa

    11.04.2019 04:39
    Stav o vakcini
    Da bih imala stav o uticaju vakcine trebalo bi da zaista znam sve sto je potrebno, ali imam protiv takvog rigidnog kaznjavanja koje proistice iz volje za "moci", a da li takvi svoju decu vakcinisu-to je njihova stvar i odluka. U Americi, npr., vakcina nije obavezna, a mi kaskamo li kaskamo za tim "trulim" Zapadom. Nasi najbolji strucnjaci odlaze, a naravno da je mnogo manje dijamanata, nego obicnog kamenja (metaforicki)
  • Penelopa

    11.04.2019 04:30
    Vakcine
    Ako neko dete nije vakcinisano, a sa pretpostavkom da je vakcina zaista 100% zastitila onog koji ju je primio, kako bi moglo da nevakcinisano ugrozava vakcinisanu decu? Nema logike u tome, jer-ili vakcina nije sigurna zastita, ili su ljudi koji odlucuju o tome bez iole udubljivanja prihvatili tek radi poslusnosti nekih autoriteta (ma bili i nezasluzeni). Kad je rec o izmestanju deteta iz porodice zbog istog, to je n e d o p u s t i v o
  • dct

    10.04.2019 20:22
    ko je tu lud?!
    zivim van zemlje,na molbu prijatelja odlazim u apoteku po vakcinu za njegovo dete..rekli su mi da je ta vakcina zabranjena u eu!!! (zaboravila sam naziv jer je to bilo pre 7god)a u srb je obavezna! ko je sad tu lud?! u kanadi su npr 4-5 vakcina obavezne a ostalo nista a kod nas farmaceutska mafija i ministre placa debelo! sramota da niko ne misli na buducnost svoje dece i njihovog zdravlja!

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Srbija