Država uskoro zabranjuje batine

Najnovijim izmenama i dopunama Porodičnog zakona uvodi se potpuna zabrana fizičkog kažnjavanja i upotrebe fizičke sile prilikom vaspitanja deteta.
To je za "Politiku" najavio posebni savetnik ministra za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja Dragan Vulević. Smisao uvođenja ovih zabrana, međutim, nije kažnjavanje, već edukacija roditelja o nenasilnim metodama vaspitanja.
 
Vulević dodaje da niko neće ići u zatvor, niti će biti lišen roditeljskog prava ako je dete dobilo ćušku, čvrgu ili udarac po zadnjici.
 
"Roditeljima će biti ponuđena edukacija o nenasilnim metodama vaspitanja, i to u okviru savetovališta za brak i porodicu, razvojnih savetovališta, škola za roditelje...Mi smo svesni da nećemo dobiti rezultate za godinu dana, jer je menjanje stavova i ponašanja proces za koji je potrebno vreme", kaže sagovornik "Politike".
 
Vulević podseća da je sadašnjim zakonom već predviđeno (delimično) lišavanje roditeljskog prava ako roditelj kontinuirano sprovodi fizičko kažnjavanje, koje se može označiti kao zlostavljanje deteta.
 
Cilj izmena zakona jeste da u svesti roditelja postoji ideja da je fizičko kažnjavanje deteta zakonom zabranjeno i da u vaspitavanju mališana nije neophodno koristiti prut i demonstrirati zakon jačeg.
  • N.Sad

    11.04.2019 12:23
    Videla zaba kako se konj potkiva pa i ona digla nogu. Ne smes detetu izvuci usi ali mu zato smes odseci deo tela tj. obrezati ga. Vera je postala primarna i ona je iznad svih drustvenih zakona. Nju ne zanimaju traume tog deteta posle toga bitno je da je verski obelezeno.
  • kure

    11.04.2019 11:57
    I onda kukate zbog negativnog prirastaja!
  • Zaista mučno

    11.04.2019 11:29
    Sve je ovo priprema za buduće oduzimanje dece, jer si ga popreko pogledao a videlo se na kameri.
    Pa će brižna država da ga smesti u svoje kampove, kako bi ga kasnije obučavala za apsolutnu odanost i spremnost da pogine.
    Kako bi ga kasnije trošila po potrebama.
    Jal za motanje kablova do besvesti, jal za čišćenje mina - hodanjem po minskom polju.
    Jal za potrebe svojih veeeelikih prijatelja.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Srbija

Lokalizovan požar kod Raške

Helikopter MUP-a upućen je danas u mesto Brvenica kod Raške, kako bi pripadnicima Sektora za vanredne situacije pomogao u gašenju šumskog požara na planinskom vrhu Kopitnjak.