Gotovo 40 odsto koruptivnih dela u 2018. počinili policajci

Prošle godine za 80 policajaca i drugih zaposlenih u MUP-u određeno je zadržavanje, predočeno je u Godišnjem izveštaju Sektora unutrašnje kontrole MUP-a (SUK).
Gotovo 40 odsto koruptivnih dela u 2018. počinili policajci
Foto: 021.rs
SUK je prošle godine zbog raznih nepravilnosti podneo 206 krivičnih prijava protiv 328 lica, od kojih su 204 policijski službenici i drugi zaposleni u Miniistarstvu, što je 62 procenta od ukupnog broja zaposlenih u MUP-u, navodi "Dnevnik".
 
Tokom 2018. godine, Sektor je podneo krivične prijave protiv 30 rukovodilaca Ministarstva.
 
Od ukupnog broja prijavljenih krivičnih dela s elementima korupcije (1.121), policijski službenici i drugi zaposleni u Ministarstvu su izvršili 730, dok su građani izvršili 391 krivično delo.
 
"Građani se kao izvršioci koruptivnih krivičnih dela javljaju kao davaoci mita da bi izbegli prekršajnu ili krivičnu odgovornost prilikom kontrole policijskih službenika ili da bi imali povlašćeni položaj prilikom rešavanja njihovog predmeta. U konkretnim istragama protiv policijskih službenika Granične policije, saizvršioci u izvršenju krivičnih dela su bili carinski službenici, te je u takvim slučajevima Sektor, po nalogu tužioca, podnosio krivične prijave", dodaje se u izveštaju.
 
Osim u preventivnim kontrolama, Sektor je prilikom postupanja po pisanim obraćanjima, zahtevima Tužilaštva, kao i prilikom provera operativnih saznanja, uočio propuste i nepravilnosti u radu, zbog čega je tokom 2018. godine naložio da se preduzmu mere prema ukupno 426 policijskih službenika i drugih zaposlenih u Ministarstvu.
 
Takođe je naloženo da se 50 policijskih službenika i drugih zaposlenih u Ministarstvu upozori zbog utvrđenih propusta u radu, da se dostave izveštaji načelnicima policijskih uprava i organizacionih jedinica u ministarstvu da bi prema 12 policijskih službenika i drugih zaposlenih u Ministarstvu preduzeli odgovarajuće mere.
 
Tokom 2018. godine primljen je ukupno 7.151 poziv građana preko otvorene telefonske linije Sektora za prijavu korupcije u Ministarstvu. Sektor je primio 5.928 dokumenata (pisana obraćanja, pritužbe, beleške i slično) u kojima je ukazivano na nezakonitost u radu policijskih službenika i drugih zaposlenih.
 
U istom periodu naloženo je da se zbog teške povrede službene dužnosti inicira pokretanje disciplinskog postupka protiv 343 policijska službenika i drugih zaposlenih u Ministarstvu, a zbog lake povrede službene dužnosti dužnosti protiv 21 policijskog službenika i drugih zaposlenih u Ministarstvu.
  • Novosadjan

    11.04.2019 23:05
    Samo 40 tesko
  • Bambilend...

    11.04.2019 12:41
    Tuga i žalost
    Ali je ubedljivo , na prvom mestu, št se tiče korupcije, Apelacioni Sud u Novom Sadu!
  • SrBa

    11.04.2019 12:31
    Profesionalcu
    Ne sviraj onu stvar. Policija treba da služi narodu i da predstavlja vid sigurnostu. Na žalost ona je sve drugo osim pomenutog. Dao bi ja vama od 2000 do 4000 Eura platu, smanjio bih vam broj ali kazne za prekršaje korupciju i ostale prekršaje bi za Vas bile 3 puta veće. Pa ko hoće da radi nema da brine hoće mu li deca imati da jedu, ali ima da radiš pošteno. Isto i za sudije važi. Ostalo bi se brzo iskristalisalo.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Srbija