Krajem aprila formira se nacionalni tim za spas sela Srbije

Ministar zadužen za regionalni razvoj Srbije Milan Krkobabić izjavio je da će krajem ovog meseca biti formiran nacionalni tim za spas sela Srbije u kome će biti predstavnici Odbora za selo iz Srpske akademije nauka i umetnosti (SANU) i ugledni stručnjaci.
On je rekao da je zadatak Vlade Srbije da oživi sela i zadrži mlade tako što će im ponuditi ono što imaju i stanovnici većih gradova.
 
"Svako ima pravo da ode iz sela, mi nemamo ni moralna ni druga prava da ih sprečimo, ali možemo da im ponudimo izbor da ostanu, ako im se obezbedi sve ono što imaju i gradovi", kazao je Krkobabić.
 
Dodao je da obilazi sela kako bi sagledao potrebe i pri formiranju budžeta za narednu godinu, mogao da istakne jasne zahteve koliko je novca potrebno za regionalni razvoj.
 
Krkobabić je istakao da selima treba obezbediti infrastrukturu, puteve, vodovod, kanalizaciju, zdravstvene usluge i domove kulture "koji su se uspavali u 73 odsto sela".
 
On je rekao da će u maju biti raspisan konkurs za bespovratnu podršku zemljoradničkim zadrugama i da bi bilo dobro da se pored postojeće zemljoradničke zadruge "Sloga", koja je prošle godine dobila bespovratno 15 miliona dinara za kupovinu opreme, formira još jedna ili dve zadruge u opštini Sečanj.
 
Poljoprivrednici i ove godine, prema njegovim rečima, mogu da konkurišu za bespovratna sredstva od 7,5 miliona dinara za formiranje novih zadruga, za 15 miliona za postojeće i do 60 miliona za složene zadruge. On je podsetio da su zahvaljujući projektu "500 zadruga u 500 sela" do sada formirane 94 zadruge, a za ovu godinu je planirano osnivanje još 70.
 
"Plan nam je da nema većeg sela bez zemljoradničke zadruge. Domaćinstva treba da se udruže da bi se ukrupnili posedi koji ovde u proseku zauzimaju oko četiri hektara, da bi lakše kupovali repromaterijal i prodavali proizvode", kazao je Krkobabić.
 
Podsetio je da postoji ideja, "ali je neophodno da postoji i politička volja", da se mladim poljoprivrednicima dodeli bez naknade do 50 hektara zemlje na neodređeno vreme dok je obrađuju. On je kazao da u Srbiji ima 200.000 hektara državne zemlje i još toliko one na kojoj nisu rešeni imovinsko-pravni odnosi.
  • Alexa

    12.04.2019 10:35
    Sećanja
    Zar nisu zadruge već postojale, kadgod, tamo ranije, u onom vremenu koje nije valjalo?
    I zar ne postoje na trulom zapadu u jevropi? Volim ove što uporno pronalaze rupu na saksiji, dive se sebi, dive im se trabanti pa se i daju u novine...
  • Pićuka

    11.04.2019 17:28
    Ajde ti u penziju, pa na selo i sadi luk.
  • Lala

    11.04.2019 15:52
    Krkan
    Ako će Krkobabić da spašava sela onda im spasa nema. Tako je "prodao" i penzionere zarad sebe. Fuj

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Srbija