Kućni pritvorenici imaju pravo na sat vremena van stana

Nakon poslednjih izmena Zakona o vanzavodskim merama i sankcijama, usvojenim krajem 2018. godine, prvi put je jasno precizirano u kojem periodu osobe u kućnom pritvoru mogu izlaziti van kuće u šetnju.
Kućni pritvorenici imaju pravo na sat vremena van stana
Foto: Pixabay
Sud nije svakom dozvoljavao da ide u šetnju kad je u kućnom pritvoru. To se moralo rešavati čak i žalbama advokata. Najnovijim izmenama zakona precizirane su odredbe iz kojih se vidi da takvim pritvorenicima mora da se omogući šetnja. piše Dnevnik.
 
Advokat Petar Cvetković, koji je i predsednik Advokatske komore Vojvodine za kazneno pravo napominje da mera zabrane napuštanja stana može biti određena sa elektronskim nadzorom ili bez njega. Kako objašnjava, kada se postavi uređaj, kontrola se obavlja putem računara i informacije sistemski dolaze poverenicima. U slučaju da nema elektronskog nadzora, poverenici ih kontrolišu pozivima telefonom i nenajavljenim posetama.
 
"Iskustva su pozitivna kada je reč o komunikaciji sa povereničkom službom nadležnom za teritoriju Višeg suda u Novom Sadu. Osobe koje služe kaznu u kućnim uslovima mogu odlaziti uz dozvolu na posao, dok oni u kućnom pritvoru, odnosno pod merom zabrane napuštanja stana, imaju pravo na boravak van prostorije najviše jedan sat u toku dana i to u periodu od sedam do 17 sati", naveo je.
 
U ovom trenutku na području novosadskog Višeg suda aktivno je oko 60 predmeta kućnog pritvora. 
 
Kućni zatvor može maksimalno trajati godinu, a alternativne mere i kazne izriču se ljudima kod kojih postoji niska opasnost od recidiva, za dela koja spadaju u "manje opasna" po društvo.
  • pera

    12.04.2019 14:17
    ..
    A posao im je Vlasnik kafane.
  • Ul

    12.04.2019 12:41
    "Osobe koje služe kaznu u kućnim uslovima mogu odlaziti uz dozvolu na posao,"

    Kaznjene osobe smeju ici na posao ???

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Srbija