Novosti: Država briše 15, banke 23 odsto glavnice duga u "švajcarcima"

Ministar finansija Siniša Mali najavio je da će u nedelju biti postignut finalni dogovor zainteresovanih strana o zaduženim građanima u švajcarskim francima, kada će biti dogovorena finalna verzija nacrta leks specijalisa.
Novosti: Država briše 15, banke 23 odsto glavnice duga u "švajcarcima"
Foto: Pixabay
"Nastavljamo razgovore sa ciljem da u nedelju te razgovore završimo. U nedelju treba da očekujete finalni dogovor i finalnu verziju nacrta zakona koji bismo onda usvojili na vladi početkom nedelje", rekao je Mali.
 
Kaže da je cilj da se već polovinom naredne nedelje ide sa tim predlogom zakona u Skupštinu Srbije kako bi bio usovojen po hitnom postupku.
 
Država briše 15, banke 23 odsto glavnice?
 
"Večernje novosti" pišu da će zaduženi u švajcarskim francima dobiti otpis od oko 40 odsto glavnice. 
 
Na papiru je, prema pisanju lista, ponuda u kojoj će država učestvovati u trošku sa 15 odsto pokrivene glavnice, banke "opraštaju" između 22 i 23 odsto, a dodatno olakšanje kroz poreze bankama iznosiće između dva i tri procenta. Kada se saberu sve ove brojke, moguće je minimalno odstupanje od 40 odsto za plus/minus 0,5 procenata, navodi list.
 
Procenat otpisa trenutne glavnice praktično je kompromis koji je država ponudila između bankarski izračunatih 30 odsto otpisa i 50 odsto koliko su tražili dužnici.
 
Država je "presekla" u još jednoj stvari: leks specijalis mora da se odnosi na sve dužnike koji otplaćuju zajmove vezane za franak, a ne samo one sa glavnicom od oko 50.000 evra, što je bio zahtev banaka.
 
Posle otpisa 40 odsto preostalog duga (bez kamate), iznos nove glavnice se konvertuje u evre, po zvaničnom srednjem kursu i na tako formiran ostatak duga primenjuje se kamatna stopa od 3,5 odsto godišnje. Rate će biti vezane za kurs, pišu Novosti.
  • Broker

    14.04.2019 14:37
    Ja ne znam da li ste vi normalni?!?!
    Ne pomaze drzava vankava nego vama duznicima!!!
    Deo vaseg duga ce otpisati banka, a deo vaseg duga ce platiti drzava, tj. poreski obveznici kroz porez.
    Dakle to je bila vasa kocka, vasa odluka... to sto je kurs skocio 100% i uvecao vam glavnicu duplo, to nije krivica banke. Krivica banke je bila ta sto su vam samoinicijativno podizali kamatu, ali to je sankcionisano i vratili suto sto su protivzakoniti uzeli (slucaj mog suraka kome je jedna banka vratila novac za to pre 3-4 godine). I banke su se zaduzivale u istoj valuti (zbog likvidnosti i valutne pokrivenosti) i isto tako i njima je dug skocio duplo zbog kursa.
    Tako da nemojte svoje kockanje i lose odluke da prebacujete na druge!
  • Može pomoć

    13.04.2019 14:30
    Tek kad izmiriš obaveze
    Lepo je to i solidarnost i sve, ali država je težki dužnik u dugogodišnjem kašnjenju za restituciju i zato mora da se poštuju prioriteti, a pre kredita su naravno i sve socijalne obaveze ugroženima.

  • Mike

    13.04.2019 11:47
    Pićuka
    Poenta su vaši komentari. Svakom treba pomoći. To je država i to je solidarnost. Primer https://www.ynetnews.com/articles/0,7340,L-4170452,00.html
    Sto se tice restitucije i ja je cekam, cekam i novce od suda sa sudski proces 2.5 godine. Na zalost ova nasa drzava je solidarna iskljucivo zarad politickih poena i pred izbore... smanjite mrznju u istom smo svi loncu.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Srbija