Poslanici vladajuće koalicije odustali od štrajka glađu, biće danonoćno u Skupštini

Poslanik Srpske napredne stranke (SNS) Aleksandar Martinović izjavio je da će poslanici vladajuće koalicije boraviti od danas u Skupštini Srbije "kako bi je odbranili od onih koji nasiljem, divljaštvom, rušenjem i fašizmom pokušavaju da preuzmu vlast i promene izbornu volju građana", ali za sada neće stupiti u štrajk glađu.
Poslanici vladajuće koalicije odustali od štrajka glađu, biće danonoćno u Skupštini
Foto: 021.rs
On je na konferenciji za novinare u parlamentu, kojoj su prisustvovali i poslanici vladajuće koalicije - SNS, SPS, SDPS, NS-USS, Pokreta socijalista, naveo da su "oni spremni da od danas, pa do kad bude potrebno, brane parlament".
 
"Spremni smo da budemo prisutni fizički ovde u Narodnoj skupštini danima i noćima, jer nećemo da dozvolimo onima koji bi nasiljem da preuzmu vlast da upadnu u Parlament i da se ponove scene koje su se dešavale na ulicama Beograda", rekao je Martinović.
 
Na pitanje da li će poslanici SNS-a štrajkovati glađu, odgovorio je da je jutros imao konsultacije s predsednikom stranke Aleksandrom Vučićem i da je doneta odluka da za sada ne stupaju u štrajk glađu.
 
"Ako poslanici Dragana Đilasa odluče da stupe u štrajk glađu da bi ucenjivali državu, predsednika ili Vladu Srbije, istog momenta će poslanici SNS-a stupiti u štrajk glađu. Naš štrajk glađu će trajati duže i do Boškovog, Đilasovog i Jeremićevog", izjavio je Martinović.
 
Pretvaranje parlamenta i političkog života u farsu
 
Deo opozicije reagovao je danas na najavu štrajka glađu poslanika vladajuće većine ocenom da je reč o potezu koji dosad nije zabeležen u istoriji parlamentarizma, koji šalje poruku da institucije u Srbiji ne funkcionišu.
 
DSS u saopštenju navodi da se prvi put dešava da član vlade najavljuje štrajk glađu i da to, po njima, znači da štrajkuje protiv sopstvene vlade. Izjavu Vulina o razlozima za štrajk DSS vidi kao priznanje da organi zaduženi za održavanje javnog reda i mira ne rade svoj posao.
 
Poslanici Đorđe Vukadinović i Sanda Rašković Ivić smatraju da je ovakav štrajk glađu neodgovorno pretvaranje parlamenta i političkog života u Srbiji, ali i institucije štrajka glađu, u farsu. Vukadinović je rekao da je institucija štrajka glađu legitimna, ali krajnja mera kojoj se pribegava, te dodao da je bio protiv slične ideje kada se o njoj govorilo u redovima opozicije.
 
Poslanica Sanda Rašković Ivić rekla je da je štrajk glađu nešto za čime poseže opozicija onda kada su ugrožena ljudska prava i kada je politička situacija takva da to postaje poslednja linija odbrane. Na pitanje novinara da li je štrajk glađu bila ideja i u redovima opozicije, ona je rekla da je to bila jedna od ideja, ali da nije ozbiljno shvaćena.
 
Maja Gojković: Čuvajte Skupštinu
 
Predsednica Narodne skupštine Maja Gojković pozvala je sve građane koji učestvuju na skupovima u Beogradu, kako u subotu, tako i 19. aprila, da štite Skupštinu kao "legalno i legitimno telo izabrano od strane naroda". 
 
Ona je rekla da će uputiti poziv šefovima svih poslaničkih grupa da dođu u utorak na konsultacije o budućem radu skupštine. Navela je da očekuje dolazak predstavnika svih poslaničkih grupa jer veruje da su svi zainteresovani za dijalog. 
 
"Želim da razgovaramo kako bolje da zastupamo građane, kako da bolje uredimo proceduru podnošenja amandmana i o dopunama dnevnog reda", rekla je Gojković. 
 
Dodala je da početkom sledeće nedelje očekuje da Vlada uputi predlog zakona koji bi rešio dugogodišnji problem kredita koje su građani uzeli u švajcarskim francima. Takođe, očekuje i predlog zakona, poznatiji kao "Tijanin zakon", koji predviđa doživotni zatvor za krivična dela koja za posledicu imaju smrt deteta.
  • ...

    12.04.2019 17:47
    " spremni da od danas, pa do kad bude potrebno, brane parlament"

    Nemate poverenja u policiju?
  • Stevo

    12.04.2019 17:21
    Čuvajte skupštinu, jer za drugo niste. Sramoto Srbije.
  • Gruban Malic

    12.04.2019 17:15
    smešno...
    Ogladnili...

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Srbija