Jelena Ivančić pobednica Evropske matematičke olimpijade za devojke

Jelena Ivančić, učenica trećeg razreda Matematičke gimnazije, apsolutna je pobednica Evropske matematičke olimpijade za devojke, a i ekipa Srbije ostvarila je odličan rezultat.
Jelena Ivančić pobednica Evropske matematičke olimpijade za devojke
Foto: Pixabay
Kako je saopštilo Društvo matematičara Srbije, Jelena je osvojila svoju treću zlatnu medalju i jedina je od 196 takmičarki ostvarila maksimalan broj poena na takmičenju koje je ove godine održano u Kijevu.
 
Podseća se da je mlada matematičarka i prošle godine ostvarila maksimalan broj poena na Evropskoj matematičkoj olimpijadi za devojke, ali tada nije bila jedina sa takvim rezultatom. Srebrnu medalju osvojila je Tamara Ponjavić, a bronzane Milica Vugdelić i Maja Cvetković. 
 
Ekipu su i ove godine vodili dr Miloš Stojaković sa Prirodno-matematičkog fakulteta u Novom Sadu i dr Sonja Čukić iz beogradske Matematičke gimnazije.
 
"I ostale članice ekipe ostvarile su vrlo dobre rezultate, tako da je ekipni plasman ponovo odličan: podela četvrtog mesta u zvaničnoj evropskoj konkurenciji, odnosno petog, ako se računaju i gostujuće ekipe", navodi se u saopštenju.
 
Iz Društva matematičara Srbije podsećaju i da Jelena Ivančić ne pobeđuje samo u konkurenciji devojaka. Prošlog vikenda bila je apsolutni pobednik na 13. Srpskoj matematičkoj olimpijadi za učenike srednjih škola. Tada se našla ispred svojih drugara, matematičkih vanzemaljaca, kako su ih nazvali, Pavla Martinovića i Alekse Milojevića, osvajača zlatnih medalja sa prošlogodišnje Međunarodne matematičke olimpijade.
  • Ina

    14.04.2019 15:18
    Odgovor jajetu: zato sto na svakih 10 muskaraca u visokoj matematici dolazi jedna zena, a naucni timovi bolje rade kad su mesoviti. Iz tog razloga, da bi se poboljsala vidljivost mladih zena uspesnih u metematici, kao i da bi se promovisala matematika kod zena, univerzitet u Kembridzu je pre 8 godina pokrenuo zensku matematicku olimpijadu.
  • Jaja

    13.04.2019 14:51
    Sad ce sve jake i samostalne zene da me opljuju...
    Razumem zasto se sportovi odvajaju na muske i zenske - muskarci su fizicki superiorniji. Sada me interesuje zasto onda postoji matematicka olimpijada gde svi ucenici mogu da ucestvuju i matematicka olimpijada za devojke?
  • Нале

    13.04.2019 14:23
    Свака част! Браво, Јелена!

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Srbija

Zašto je sve manje vrabaca u Srbiji?

Populacija vrabaca u Evropi, ali i Srbiji se smanjuje, mada kod nas to smanjenje još nije alarmantno, rekla je predstavnica Društva za zaštitu i proučavanje ptica Srbije Nataša Jančić.