Šarčević: Samoubistva učenika shvatiti ozbiljno, pre svih roditelji

Ministar prosvete Mladen Šarčević izjavio je da tema samoubistva adolsecenata mora krajnje ozbiljno da se shvati, ali pre svega od strane prodice, jer škola ne može učenicima da posveti toliku pažnju kao roditelji.
On je naveo da deca nisu tokom celog dana u školi i da zaposleni ne mogu da im posvete toliku pažnju kao što mogu roditelji.
 
"Imali smo dosta loših situacija koje se vezuju za škole, a dešavaju se van škole. Roditelji moraju da obrate veću pažnju i da sarađuju sa školama", kazao je Šarčević na pitanje da li se škole bave temom samoubistava učenika.
 
Šarčević je kazao da postoje timovi koji se bave temom nasilja i da je cilj da se oni ojačaju na svim nivoima.
 
"U roku od 20 dana imaćemo formirane timove stručnih savetnika i saradnika. Iz svih školskih uprava se javio dovoljan broj ljudi, mada ne baš tako voljno, jer ne vole ljudi da se suočavaju s time, iako su stručni saradnici. Ali uspeli smo da pojačamo timove na svim nivoima, jer je činjenica da školski tim možda nekad nije spreman da uradi svoj posao kako treba ili kasno reaguje", rekao je Šarčević.
 
On je dodao da dobar psiholog i direktor škole moraju da "osluškuju" i budu među đacima kako bi učenici imali poverenja u njih, jer je to jedini način da im se oni obrate ako imaju problem.
  • T

    14.04.2019 12:20
    Pa, gospodine Šarčeviću zašto onda stručni saradnici prvi budu na listi kao tehnološki višak. Nisu Vam bitni,a ovamo ih prozivate da su nosioci posla .Alo,bre gospodine da li Vi znate da u jednoj školi i vrtiću imate jednog stručnog saradnika na ogroman broj dece .Čast izuzetcima negde ima i dva. Definitivno šikanirate prosvetu i molim Vas nemojte više filozofirati. Samoubistva dece su ozbiljan problem,pustite da se time bave kompetentni ljudi. Stavite prst na čelo i zapitajte se kuda ide obrazovni sistem ove države?
  • @Ministar

    14.04.2019 09:51
    Ojačali timove?!?
    Samo ministar da objasni kako su timovi ojačani ako je pooštrena norma za broj psihologa i pedagoga a razrede forsira na 35 djaka? Gde ste partijske kolege da mu kažete da vršeći javnu funkciju za naše novce reformiše državnu prosvetu tako da namešta privatnim školama bolje uslove sada, da bi ih on koristio kada se vrati iz politike u svoje privatne škole?
  • Inspektor Višekruna

    14.04.2019 09:22
    "On je dodao da dobar psiholog i direktor škole moraju da "osluškuju" i budu među đacima kako bi učenici imali poverenja u njih, jer je to jedini način da im se oni obrate ako imaju problem."
    Pa to je problem, dotični su obično stručnjaci za zataškavanje nasilja, sve radi nekog ugleda škole!

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Srbija

Vučić: Srbija je jasna - Tajvan je Kina

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić izjavio je danas tokom svečanog dočeka predsednika Kine Si Đinpinga da Beograd ima jasne stavove po pitanju kineskog teritorijalnog integriteta.