Rast izdatih građevinskih dozvola, najviše stanova od 70 kvadrata

U februaru ove godine izdato je 1.116 građevinskih dozvola, što je za 1,3 odsto više nego u februaru 2018. godine, objavio je danas Republički zavod za statistiku (RZS).
Rast izdatih građevinskih dozvola, najviše stanova od 70 kvadrata
Foto: Pixabay
Indeks predviđene vrednosti radova u februaru veći je za 0,8 procenata u odnosu na februar 2018, navodi RZS.
 
Posmatrano prema vrsti građevina, u februaru ove godine izdato je 71,1 odsto dozvola za zgrade i 28,9 procenata za ostale građevine.
 
Ako se posmatraju samo zgrade, 60,3 odsto odnosi se na stambene i 39,7 procenata na nestambene zgrade, dok se kod ostalih građevina najveći deo odnosi na cevovode, komunikacione i električne vodove (65,5 odsto).
 
Prema dozvolama izdatim u februaru ove godine u Srbiji, prijavljena je izgradnja 2. 415 stanova, s prosečnom površinom od 69,8 kvadratnih metara. Od ukupnog broja stanova u novim stambenim zgradama, 5,3 odsto stanova biće građeno u zgradama s jednim stanom, s prosečnom površinom 171,1 kvadrata, a 93,9 odsto stanova biće građeno u zgradama s tri i više stanova.
 
Njihova prosečna površina biće znatno manja i iznosiće 62,9 kvadratnih metara. Predviđena vrednost radova novogradnje u februaru ove godine iznosi 81,4 procenata od ukupno predviđene vrednosti radova.
 
Posmatrano prema oblastima, najveća građevinska aktivnost očekuje se u Beogradskoj oblasti, (58,8 procenata od predviđene vrednosti novogradnje), zatim slede Braničevska oblast (5,8 odsto), Šumadijska oblast (4,1 procenat), i Južnobačka oblast (3,9 procenata), dok se učešća ostalih oblasti kreću od 0,1 do 3,6 procenata.

Komentari 0

    Nema komentara na izabrani dokument. Budite prvi koji će postaviti komentar.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Srbija

Možda uopšte ne bude bagremovog meda

Naglo zahlađenje i veoma niske temperature nepovoljno su se odrazile na pčelarstvo, a od prve bagremove paše praktično neće biti nikakvog prinosa meda.

Brnabić saopštila: Svi izbori 2. juna

Predsednica Skupštine Srbije Ana Brnabić izjavila je danas da je donela odluku da se prihvati zahtev stranaka opozicije da svi lokalni izbori budu održani zajedno sa beogradskim, 2. juna.