Blagojević: Srbija spremnija za poplave nego 2014. godine

Srbija je danas bezbednija i spremnija da se suoči sa elementarnim nepogodama nego što je bila za vreme poplava 2014, rekao je direktor Kancelarije za upravljanje javnim ulaganjima Marko Blagojević.
"Nećemo sprečiti ni poplave, ni zemljotrese, ni sušu, bilo koju elementarnu nepogodu, ali ono što možemo da sprečimo jeste da šteta ne bude prekomerna. Napravili smo puno velikih koraka da bismo danas mogli da kažemo da smo i bezbedniji i spremniji", kazao je Blagojević, ali je napomenuo da je potrebno još puno vremena i novca da bismo došli do tačke u kojoj ćemo moći da kažemo da smo bezbedni i spremni.
 
On je naveo da je izrada strateških dokumenata počela nedugo nakon poplava 2014. godine i istakao da su poplave te godine označile prekretnicu u razmišljanju o elementarnim nepogodama.
 
"Tada su elementarne nepogode u Srbiji prestale da predstavljaju praznu pretnju i da budu nešto apstraktno", kazao je Blagojević i dodao da se to što je Srbija danas bezbednija i spremnija pokazalo i na delu, reagovanjem na poplave 2016.
 
Pomoćnik ministra i šef sektora za vanredne situacije MUP-a Predrag Marić naveo je da je prošle godine setom zakona postavljen zakonodavni okvir, što je dovelo do promene na bolje u odnosu na 2014.
 
"Promenila se svest o reagovanju, što je dobro. Sada nam predstoji promena svesti da se mnogo radi i kada se ništa ne dešava, odnosno promena svesti o preventivi", kazao je Marić.
 
Dodao je da to nije proces koji će se desiti preko noći, kao i da bez lokalnih samouprava sve to će ostati spisak želja.
 
"Kod nas kada se ništa ne dešava je najkritičniji trenutak, jer onda se ljudi opuste. Treba da kao društvo pokažemo da razmišljamo o ovoj temi i da na njoj radimo i uradimo da sistem bude bolji", naveo je Marić.
 
Generalni sekretar Stalne konferencije gradova i opština Đorđe Staničić istakao je da je po pitanju elementarnih nepogoda puno urađeno na republičkom nivou, kao i da sada to treba uraditi i u više od 100 lokalnih jedinica.
  • Džabe

    16.04.2019 13:59
    Jest, a Priroda blesava.
    Braćo moja, koliko se ograničeni, ni sami ne znate.
    Dok god se vi držite ljudske nauke, lako je sa vama.
    Jer, sile koje vladaju nad ljudima znaju sve, pa i kada uložite u spremnost od poplava.
    Onda vam donesu neviđene požare ili zemljotrese.
    No. džabe je pričati nekom ko samo u ljudsku knjigu i obrazovanje zna da gleda...
    U srcu sve manje ima, a sve više ulaže u dolar.
    (Zmiju obmotanu oko štapa)
  • Miodrag

    16.04.2019 10:26
    Ko jos razmislja o poplavama,mnogo je bitnije ispuniti kvote za putujuci cirkus,pretiti radnicima,vozikati se sluzbenim autima i trositi drzavno gorivo,folirati narod.Kada dodje voda do kolena okrivicemo prirodu,jer ona se ne moze predvideti:)... U pamet se,dok nije kasno
  • Sremac

    16.04.2019 10:05
    Te 2014. jedan covek je najzasluzniji, uz sve druge, sto Srem nije otisao Bogu na istinu,taj covek se nije busao u prsa i slikao 24h,a stog tog coveka su u Vodama Vojvodine smenili i stavili nekog ko nas nece odbraniti ni od jaceg pljuska a ne poplava.Od poplava ne brane stranke,ne brane poltroni,spletkarosi,od poplava brani struka, i m...da!

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Srbija