Nova mera protiv porodičnog nasilja: Žrtve i nasilnici dobijaju elektronske narukvice

Nova mera zaštite žrtava porodičnog nasilja - narukvica za žrtve i počinioce nasilja, biće uvedene u okviru projekta "Unapređenje bezbednosti žena u Srbiji".
Nova mera protiv porodičnog nasilja: Žrtve i nasilnici dobijaju elektronske narukvice
Foto: Pixabay (ilustracija)
"Narukvice će biti povezane sa policijskim upravama, kako bi žrtve mogle brzo da signaliziraju da se nalaze u opasnosti, a policija odmah da reaguje", objasnila je državna sekretarka MUP-a Biljana Popović Ivković
 
Ona je istakla da projekat "Unapređenje bezbednosti žena", koji će se zahvaljujući organizaciji "UN Women", a uz finansijsku podršku Kraljevine Norveške, jednim delom realizovati u okviru Ministarstva unutrašnjih poslova, predstavlja novu fazu u borbi protiv nasilja. 
 
Šefica Kancelarije "UN Women" Milana Rikanović istakla je da ovaj novi inovativni projekat ima za cilj uspostavljanje situacije u kojoj neće biti nasilja i u kojoj neće postojati rodni stereotipi. 
 
"Projekcije pokazuju da ukoliko nastavimo da radimo na uobičajen način, ciljevi održivog razvoja neće biti ostvareni ni za 100 godina. Zato moramo naći novi način koji će imati transformativni efekat i moramo koristiti nove tehnologije i pristupe, kreirati nova partnerstva i jačati stara", rekla je Rikanović. 
 
Rikanović je rekla da će narukvice za žrtve i počinioce nasilja omogućiti policijskim službenicima da u realnom vremenu prate u kom trenutku su nasilnici prekršili zabranu mere prilaska. 
 
Prema njenim rečima žene u ruralnim krajevima manje prijavljuju nasilje, što znači da možda nemaju pristup informacijama i sistemima podrške, zbog čega će se u okviru projekta raditi direktno sa njima.   
 
Državna sekretarka MUP-a Biljana Popović Ivković je ukazala da je od usvajanja Zakona o sprečavanju nasilja u porodici, koji se primenjuje od juna 2017. godine, policija preuzela veću odgovornost, dobijanjem novih ovlašćenja, da stane na put nasilnicima kojima su žene bile glavna meta. 
 
Državna sekretarka je precizirala da je tokom 2018. godine policija izrekla 27.042 hitne mere, od čega 8.065 mera privremenog udaljenja nasilnika iz stana i 18.977 mera privremene zabrane počiniocu da kontaktira žrtvu nasilja i da joj prilazi.
 
"Od početka 2019. godine doneto je ukupno 6.890 hitnih mera od čega 2.079 mera privremenog udaljenja učinioca iz stana i 4.811 mera privremene zabrane učiniocu da kontaktira žrtvu nasilja i da joj prilazi", rekla je Popović Ivković i dodala da je tokom ove godine policija uhapsila 407 osoba zbog porodičnog nasilja. 
 
Ona je dodala da je zabeležen je i značajan pad broja ubijenih žena u porodičnom nasilju.
 
"U 2019. godini ubijene su četiri žene, dok smo tokom prošle godine imali 33 žrtve ženskog pola. Ukoliko poredimo sa 2012. kada je ubijeno 36 žena ili 2013. godinom, kada su nažalost ubijene 42 žene, onda možemo reći da su statistički pokazatelji ove godine još bolji", rekla je Popović Ivković i istakla da to nije dovoljno i "da moramo da učinimo dodatne napore kako bismo došli u situaciju da nemamo nijednu žrtvu".  
 
Biljana Stepanov iz Ženske platforme za razvoj Srbije naglasila je da reforme moraju biti suštinske, a ne formalističke. 
 
"U zadnjih četiri pet godina puno smo uradili u ovoj oblasti i postignuti su značajni napreci u svim sektorima. Policija je ostvarila jedan veliki napredak u svom postupanju i promeni načina pristupa ovoj temi i žrtvama nasilja", rekla je Stepanov. 
 
Navedeni projekat trajaće tri godine.
  • Petar

    16.04.2019 21:03
    K
    Sjajno! Kada se približe na 10m. treba da eksplodira nasilnik. Kao u onom filmu, samo obrnuto.
  • Žena

    16.04.2019 19:04
    Dobra ideja u svakom slucaju. Bilo bi lepo da nasilnici nose upadljivije narukvice, cisto da se zna
  • Nelajkovana istina

    16.04.2019 13:36
    Vlast ima potrebu za lajkom
    Da je taj novac uložen u bolji život tih porodica, to ne bi bio socijalizam niti komunizam.
    Ali bi bilo manje porodičnog nasilja.

    Da je taj novac uložen u suzbijanje alkohola, kocke i droge, kao i trgovine ljudima,
    bilo bi manje porodičnog nasilja.

    Da je taj novac uložen u više sindikata i bolji položaj radnika, bilo bi manje porodičnog nasilja.

    U Jugoslaviji je bilo malo porodičnog nasilja, isključivo kao posledica alkohola.
    Nasilje je došlo posle 2000-te.

    Ovako je vlast sluga zapada, kopira njihove metode i ulaže u način da sabije što više pacova u što manji prostor, dobro ih eksploatiše, a spreči da se grizu.

    I šta, vi imate diplome za svoju struku?
    E, ja vam kažem da - NEMATE, kao što nemati ni srca.
    Samo kopirate i slušate one koji zaista imaju diplomu, na zapadu.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Srbija

Priveden Sergej Trifunović

Glumac Sergej Trifunović priveden je nakon što je kod njega pronađena opojna droga, nezvanično saznaje Nova.rs.

Možda uopšte ne bude bagremovog meda

Naglo zahlađenje i veoma niske temperature nepovoljno su se odrazile na pčelarstvo, a od prve bagremove paše praktično neće biti nikakvog prinosa meda.

Brnabić saopštila: Svi izbori 2. juna

Predsednica Skupštine Srbije Ana Brnabić izjavila je danas da je donela odluku da se prihvati zahtev stranaka opozicije da svi lokalni izbori budu održani zajedno sa beogradskim, 2. juna.