Osmaci slabi iz matematike i ne čitaju dovoljno

Iako se u većini škola još uvek pregledaju testovi, nakon urađene male mature nastavnici su složni u utisku da je matematika loše urađena i da maturanti ne čitaju dovoljno.
Prosečan broj bodova osvojen na testu iz srpskog je 11,5, iz matematike 9,5, a na kombinovanom testu 10. Po opštem uspehu može se reći da je ovo slabija generacija u odnosu na ranije, a to što nisu znali značenje pojedinih reči govori samo da ne čitaju dovoljno, objašnjava za Blic Slavko Bogavac, direktor OŠ "Aca Milosavljević" iz Beograda.
 
Njegova koleginica Natalija Matić, direktorika OŠ "Veselin Masleša", kaže da su učenici ove škole najlošije uradili kombinovani test, ali takođe uočava problem sa razumevanjem književnog dela.
 
"Kombinovani uglavnom najlošije urade, a tako je bilo i ovaj put jer uglavnom mali broj predmeta spremaju konkretno za taj ispit. Ono što sam ja zasad videla, srpski su dobro uradili, ali su matematiku loše, naročito geometriju. Iz srpskog, kao i prošle godine, namučio ih je tekst iz kog su imali po nekoliko pitanja, ali to se svake godine dešava", navodi Marić.
 
U novosadskoj OŠ "Kosta Trifković", prema rečima direktora Milana Spasojevića, rezultati nisu razočarali. Njegovi učenici u proseku su skupili oko devet do 10 bodova iz svakog testa, što je ukupno 70 do 80 odsto.
 
"Imamo veliki procenat dece koja rešavaju zadatke na naprednom nivou i to me čini zadovoljnim. Slični zadaci čekaće ih i na završnom ispitu, osnovnog nivoa bilo je oko 50 odsto, srednjeg 30 i naprednog 20 odsto. Probna mala matura pokazala je da deca i roditelji vode računa o pripremi", zaključuje Spasojević.
 
U Mladenovcu maturanti radili pogrešan test
 
U mladenovačkoj školi "Momčilo Živojinović" učenici će morati ponovo da rešavaju testove iz matematike jer su im greškom u petak podeljeni testovi za osnovno obrazovanje odraslih.
 
"Našu školu pohađa 1.500 učenika, od čega je 170 osmaka. U žurbi da sve pripremimo na vreme desio se previd. Koleginica je preuzela pogrešne testove iz matematike. Dok su đaci radili testove, primetila je grešku", objašnjava direktorka Marina Mišić Mihailović.
 
Dodaje da nisu mogli budućim srednjoškolcima da daju istog momenta nove testove, ali da ovim deca ni u kom slučaju neće biti oštećena.
 
"Javili smo školskoj upravi šta se dogodilo, odakle nam je rečeno da će đacima biti ponovljen probni ispit sledeće nedelje, odnosno između 22. i 25. aprila", kaže sagovornica Blica.
 
Iz Ministarstva prosvete potvrdili su da su upućeni u ovaj slučaj, ali dodaju da će tek kada budu imali kompletnu informaciju o tome šta se dogodilo moći sa tim da izađu u javnost.
  • Miki

    18.04.2019 07:28
    Hehe
    Živi dokaz da su roditelji nikakvi!!!
  • Specijalni rat

    17.04.2019 15:20
    Neprijatelj, sedi 5+
    Da li srpska deca dobijaju jod u ishrani?
    A zašto ne?
    A ko je doneo odluku o tome?
    Sigurni ste da u soli ima joda?
    Ukinut "Jodi"? A zašto, nerentabilnost nije razlog?
    A šta srpska deca unose u sebe, odnosno šta im unose, a što je štetno za razvoj mozga i inteligencije?

    Postavljajte malo prava pitanja, ona zabranjena.
    Ona, o kojima se neće praviti tv emisije.

    Fakulteti treba da se brinu, jer prema pogromu koji se sprovodi - oni neće imati studenata u budućnosti.
  • Hm

    17.04.2019 15:13
    Kakva država,takvi i stanovnici (namerno ne građani) a takva i deca,neobrazovana.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Srbija

Dačić: Vučić najviše izložen pretnjama

Ministar unutrašnjih poslova Ivica Dačić rekao je da je predsednik Srbije Aleksandar Vučić najviše izložen pretnjama i da se nijedna od pretnji ne odbacuje kao lažna ili neozbiljna.

Kamioni čekaju pet sati na Batrovcima

Prema informacijama iz Uprave granične policije, putnička vozila čekaju na izlazima iz zemlje na dva prelaza, pola sata na Gradini i 35 minuta na prelazu Preševo.