Sud: Žandarmi proglašeni krivim, kazne povećane

Sedmorica pripadnika niškog odreda Žandarmerije, optuženi da su pretukli braću sadašnjeg predsednika i ministra finansija, Andreja Vučića i Predraga Malog, kao i dvojicu vojnih policajaca tokom Parade ponosa 2014, proglašeni su, u ponovljenom postupku, krivim i osuđeni na uslovne kazne od po osam meseci, sa rokom provere od tri godine, javlja N1.
Krivi su za napad na vojno lice u vršenju vojne službe u saizvršilaštvu, u sticaju sa krivičnim delom zlostavljanje i mučenje, takođe u saizvršilaštvu, i osuđeni na uslovne kazne od po 8 meseci, s rokom provere od tri godine, naveo je sud. Kazne su time povećane u odnosu na prethodni postupak.
 
Osuđeni su Predrag Mitrović, Slavko Stojanović, Dragan Savić, Dalibor Đorsjević, Zlatko Gigić, Boban Lekić, Mitar Milosavljević. Sudija nije posebno obrazlagala zašto je donela ovakvu presudu i koji su dokazi bili ključni, kaže reporter N1 koji je pratio suđenje. Ističe da je presuda saopštena samo sat vremena nakon što su svi preostali izneli završne reči.
 
Kako javlja reporter N1, sudija je rekla da je tužilaštvo dokazalo da su vojna lica bila na vojnoj dužnosti, da su se uredno i oni i civili predstavili žandarmima, ali da su ih oni, uprkos tome, sprečili da prođu kroz formaciju koju su pravili. Sudija je utvrdila da su vojni policajci, Vučić i Mali pretučeni, da su trpeli jake bolove, u prilog tome navodeći izveštaj veštaka u kom stoji da su imali po tri do četiri podliva.
 
Zanimljivo je da je sudija više puta prekidala advokate u toku iznošenja završnih reči i dodeljivala im opomene zbog stvari koje su pričali, a za koje je smatrala da nemaju veze sa samim događajem. Oni su, naime, pokušavali da pokažu da vojna lica nisu bila na vojnoj dužnosti, već da su obavljali privatan posao, ali je sudija u svakoj takvoj situaciji reagovala.
 
Advokatima je dat produžen rok od 15 dana za podnošenje žalbi, i o tome će odlučivati Apelacioni sud koji više nema pravo na vraćanje postupka osnovnom sudu, već će morati da donese konačnu odluku. Ranije danas su preostali advokati i optuženi žandarmi izneli završne reči, a samo sat nakon toga, je izrečena presuda. Tužilaštvo i deo odbrane izneli su završne reči u ponedeljak.
 
Podsetimo, Viši sud u Beogradu osudio je žandarme krajem 2017. godine na šest meseci uslovne kazne, sa rokom provere od dve godine, zbog krivičnog dela zlostavljanje i mučenje, odnosno pebijanje braće predsednika Srbije i gradonačelnika Beograd, Andreja Vučića i Predraga Malog, tokom Parade ponosa u sepmtembru 2014. godine. Apelacioni sud u Beogradu ukinuo je prvostepenu presudu žandarmima, a sud je tada potvrdio oslobađajuću presudu komandantu tog žandarmerijskog voda.
  • Meeee

    17.04.2019 21:23
    Bruka i sramota. Vucic i brat mu sa svojom mafijaskom ekipom ce nas satrati
  • Aero casper

    17.04.2019 21:08
    Ništa strašno...
    Dobiće amnestiju u bliskoj budućnosti
  • Grazdanin X

    17.04.2019 21:07
    Eto
    pa vi mlatite narod za racun diktatora i okrecite glavu od njihovog kriminala. Ako, ako

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Srbija

Poslanica Nastasja Baković podnela ostavku

Odbor Skupštine Srbije za administrativno-budžetska i mandatno-imunitetska pitanja danas je konstatovao da je narodna poslanica Nastasja Baković (25) podnela ostavku na tu funkciju.

Priveden Sergej Trifunović

Glumac Sergej Trifunović priveden je nakon što je kod njega pronađena marihuana, nezvanično saznaje Nova.rs.