Šest miliona evra za obnovu zgrade SANU u Beogradu

Palata Srpske akademije nauka i umetnosti u Beogradu biće kompletno rekonstruisana za šta je Vlada Srbije izdvojila šest miliona evra, najavila je premijerka Ana Brnabić.
Šest miliona evra za obnovu zgrade SANU u Beogradu
Foto: Google maps
Ona je rekla da je Vlada Srbije za rekonstrukciju zgrade SANU, koja ima oko 10.000 kvadratnih metara, izdvojila šest miliona evra zajedno sa projektovanjem i da je reč o veoma kompleksnom projektu.
 
"Ići ćemo u kompletnu rekonstrukciju zgrade koja je jako važna za našu prošlost, a ako smo pametni, biće još važnija za našu budućnost", navela je Brnabić i naglasila da je važno da Arhiv i Biblioteka SANU budu urađeni po najvišim svetskim standardima, kako rukopisi, koje čuva Akademija, dalje ne bi propadali.
 
U ovom trenutku je u izradi projektni zadatak kako bi se raspisao tender za projekat rekonstrukcije Palate SANU i Brnabić očekuje da će se to desiti uskoro.
 
Predsednik SANU Vladimir Kostić je izrazio je nadu da će krenuti putem koji će doneti poboljšanje u pogledu uslova rada u pojedinim segmentima Akademije.
 
"Dok nisam došao u Akademiju, nisam znao da papir oboleva od bakterijskih infekcija, za zeleni i žuti i da pred našim očima nestaju rukopisi Jovana Cvijića, ne shvatajući da time nestaju čitavi svetovi na koje smo ponosni, a prilično nebrižni kada treba da ih sačuvamo", rekao je Kostić.
 
Blago biblioteke SANU čini oko 1,5 miliona štampanih i elektronskih publikacija, iz svih oblasti nauke i umetnosti. Zbirku starih i retkih knjiga, koje su spomenici kulture, čini 3.500 naslova. Među njima su i dva unikata. Jedan je Regulamentiz iz 1771. kojim je Marija Terezija dala privilegije Vojnoj krajini - jedini poznati primerak štampan crkvenom ćirilicom.
 
Od osnivanja, pre gotovo 180 godina, kada je imala je 89 knjiga, ta institucija danas godišnje razmenom, poklonima i kupovinom nabavi do 6.000 publikacija. U Audiovizuelnom arhivu, za koji je vlada izdvojila dva miliona evra, u toku je digitalizacija Karađorđevih pisama iz 1812. i 1813. godine.
  • Lala

    19.04.2019 10:00
    Smanu
    Zato i ćute i neoglašavaju se povodom jedan od pet miliona.
  • /

    19.04.2019 08:27
    /
    domino efekat restauracije notre dama

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Srbija