Pokloni lekarima do 460 evra više nisu mito

Zdravstveni radnici u Srbiji od nedavno smeju da prime nenovčani poklon čija pojedinačna vrednost ne prelazi pet odsto prosečne plate (2.726 dinara, odnosno 23 evra), a ukupna vrednost ne prelazi prosečnu neto platu (od 54.521 dinara ili 462 evra).
Pokloni lekarima do 460 evra više nisu mito
Foto: Pixabay
To znači da se više neće tretirati kao korupcija (krivična dela primanje i davanje mita) ako pacijenti lekare nagrade poklonima u tim vrednostima, ali nikako u novcu.
 
Ovaj izuzetak od pravila da lekari ne smeju ni da traže niti da prime novac, poklon, uslugu ili bilo kakvu drugu korist za sebe, članove svoje uže porodice, predviđen je odredbama Zakona o zdravstvenoj zaštiti koji je skupština usvojila 3. aprila.
 
Pravilo je da zdravstveni radnik i saradnik, kao i članovi njihovih užih porodica, "ne smeju tražiti, niti primiti novac, poklon, uslugu ili bilo kakvu drugu korist za sebe, članove svoje uže porodice ili fizička i pravna lica koja se opravdano mogu smatrati interesno povezanim, a koji mogu uticati na nepristrasnost ili profesionalno obavljanje dužnosti, odnosno koji se mogu smatrati nagradom u vezi sa vršenjem dužnosti i obavljanjem zdravstvene delatnosti".
 
"Izuzetno od stava 5. ovog člana, iskazivanje zahvalnosti u vidu poklona manje vrednosti, odnosno reklamnog materijala i uzoraka, koji nije izražen u novcu ili hartijama od vrednosti i čija pojedinačna vrednost ne prelazi pet odsto, a ukupna vrednost ne prelazi iznos jedne prosečne mesečne plate bez poreza i doprinosa u Republici Srbiji, ne smatra se korupcijom, sukobom interesa, odnosno privatnim interesom, u skladu sa zakonom", navodi se u članu 234. novog Zakona o zdravstvenoj zaštiti.
 
Ukoliko zdravstveni radnik i zdravstveni saradnik ima sumnju u pogledu sukoba interesa ili prihvatanja poklona ili usluge, on je, prema Zakonu, dužan da o tome najkasnije narednog radnog dana obavesti etički odbor zdravstvene ustanove.
  • MILAN

    21.10.2020 11:07
    BRUKA!!!
    Sramota me kao lekara kada sam ovo čuo! Jasno mi je , kao i svima, šta ovo u prevodu treba da znači- Mi vam nećemo dati adekvatne plate , već sramotnih ( u to vreme) 460 eura za mesec dana ali zato - neka vam razliku nadomeste jadni bolesni ljudi??? Lično bih odrobijao , i to sa zadovoljstvom, onog ko nesrećnom čoveku obolelom od karcionoma, bilo koje lokalizacije, prolongira intervenciju i bar pokušaj pomoći dok mu ovaj ne donese pozamašnu sumu novca koju jadan ni u kući uopšte nema???
    BRUKA I SRAMOTA OD "ZAKONA" I OD KVAZI DRŽAVE!!!
  • pravi opalim te g...

    22.04.2019 10:10
    Dr Petrovic, i te kako radite. Poznat slucaj kako je jednom ostala kokoska u ormaru pa se usmrdila dok je bio na godisnjem. Prica se i o zaboravljeni sunkama. Ima jedan na zalost istinit vic. Zasto doktor ne pije pivo? Zato sto mu niko ne donese. Pa pogledajte stomacine ovih vasih tamburasa.
  • u

    21.04.2019 07:25
    u
    Drugim rečima , uzimajte i vi od naroda nećemo vas kažnjavati.Ko ima novac nek se leči ko nema neka umre!!!!!!!!!!

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Srbija

Iz poršea u Vranju ukrao veću sumu novca

Policija u Vranju rasvetlila je tešku krađu i, po nalogu Osnovnog javnog tužilaštva u ovom gradu, podneće krivičnu prijavu protiv tridesettrogodišnjeg muškarca iz okoline Vranja.