Mira Marković sahranjena u Požarevcu

Udovica bivšeg predsednika Savezne Republike Jugoslavije i haškog optuženika Slobodana Miloševića, Mirjana Marković, sahranjena je danas u Požarevcu.
Urna sa njenim pepelom položena je ispod lipe u dvorištu porodične kuće gde je 2006. sahranjen i Slobodan Milošević.
 
Dvorište je bilo ispunjeno ljudima koji su bili tu da odaju počast, sveštenici eparhije braničevske su održali opelo, a urna je spuštena u zemlju uz rusku pesmu Podmoskovske večeri. 
 
"Slobo i Miro, vi niste izgubili čast, to Srbija mora da zapamti. Niko nije platio žešću cenu za slobodu od vas. Sa ove vremenske distance, Slobodan Milošević je bio veliki srpski vođa, srpski velikomučenik, a sud istorije će i sa imena Mirjane Marković skinuti ljagu", rekao je Milovan Bojić, nekadašnji ministar iz Jugoslovenske levice i njen bliski saradnik.
 
Slobodan Bulatović, suprug Marije Marković koja živi u Crnoj Gori, rekao je da ona nije dobila potrebne dozvole da prisustvuje sahrani.
 
Pre spuštanja urne u Domu kulture održana je komemoracija Mirjani Marković, koju je organizovalo Udruženje "Sloboda". Dugogodišnji predsednik tog udruženja Uroš Šuvaković rekao je da je Mirjana Marković bila najvažniji svedok Slobine epohe, njegov najodaniji saborac u najtežim bitkama.
 
"Bila je levičar, komunista, Jugosloven, profesor univerziteta, kosmopolita, borila se za pravdu, svoju zemlju i narod. Bila je antifašista od rođenja, sa cvetom u kosi koji je nosila u znak sećanja na jedinu sliku njene majke koju su ubili fašisti u logoru na Banjici", rekao je Šuvaković.
 
Komemoraciji su prisustvovali ministar zaštite životne sredine Goran Trivan, bivši premijer Srbije Nikola Šainović, nekadašnji predsednik Crne Gore Momir Bulatović, bivši ministar spoljnih poslova Živadin Jovanović i drugi.
  • neva

    21.04.2019 13:28
    zasto
    Pravoslavka sam. Sta ova nasa Crkva radi???? Zasto da oni vrse ukop, tj uvelicavaju njen pogreb. Jesu li oni svesni sta rade ili su naterani da to rade. Z



    Ja sam Pravoslavka i vernik. Ovo me je jako potreslo. Sta nasa Crkva radi. Prisustvuje pogrebu i uceatvuje u njemu. Oni kao da ne znaju sta je ona radila i koliko je zla nanela ovom narodu.
    Za sirotinju nasi Svestenici imaju cenovnik po stavkama. Nazalost uverila sam se licno kad sam sahranjivala muza.
    Sram ih bilo, Nismo im oprostili ni Cecino vencanje a sad tek ovo. Da se najezis.




    a sirotinju imaju cenovnik, sve po
    stavkama za ukop. Nazalost to znam. Ona je toliko nanela zla nasem narodu da nije zasluzila da pociva u Srbiji.Ko je za nju platio
  • Младић

    21.04.2019 03:44
    Вечно сећање
    Моје саучешће породици
  • Мунгос

    20.04.2019 22:09
    Можеш да хмћеш до сутра, али свештеници ће опојати вјечнају памјат свакоме ко то затражи, сем самоубицама.
    А што се то не слаже са твојим атеистичким веровањем, више је твој проблем и немам ништа против што си изнео своје неслагање.
    Ову твоју дискриминацију кога треба или не треба опојати, морао би прво да проведеш кроз неку законску процедуру, али то све мора да буде у свему по правним тековинама Европске Уније.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Srbija