Izbeglicama iz BiH i Hrvatske uručeno 30 ključeva stanova

U Loznici su uručeni ključevi 30 stanova za izbeglice iz Bosne i Hercegovine i Hrvatske, u okviru Regionalnog stambenog programa (RSP).
Izbeglicama iz BiH i Hrvatske uručeno 30 ključeva stanova
Foto: Pixabay
Ključeve je uručio potpredsednik Vlade Srbije i ministar spoljnih poslova Ivica Dačić, koji je kazao da je u toku izgradnja još dve zgrade u Loznici sa još po 30 stanova. 
 
"Izbegla lica sa prostora bivše Jugoslavije, posle više od 20 godina izbeglištva, zaslužuju sigurnost i povratak dostojanstva, i da u tom smislu rešavanje izbegličkog pitanja predstavlja najvažniju moralnu obavezu države i međunarodne zajednice", rekao je Dačić, prenosi se u saopštenju ministarstva. 
 
On je napomenuo da se stanovi grade na više od 40 lokacija širom Srbije u Nišu, Novom Sadu, Staroj Pazovi, a da se uskoro očekuje useljavanje u stanove izgrađene u Negotinu i Kladovu. Izgradnja stanova deo je Regionalnog stambenog programa koje finansira Komesarijat za izbeglice, UNHCR i donatori.
  • I dokle?!

    23.04.2019 14:14
    Slažem se sa dežurnim šovinistom potpisanim sa "V", a drago mi je i da se nije prevario pa zaboravio da napiše svoje "cenjeno" šovinističko mišljenje kao što to radi svaki put na svakom novinskom članku ovog tipa, ipak je on veći stručnjak od jednog UNHCR i daleko bolje od njih zna ko je izbeglica a ko nije. Pod hitno da se "socijalno ugroženim starosedeocima" u Vojvodini razruši kompletna imovina, porodice pobiju a ostatak bude proteran, neka krenu živote ispočetka negde drugde i neka im potom nakon 25 godina, za koje vreme im ništa od razrušene imovine neće biti obnovljeno, neki novi šovinista govori kako više nisu izbeglice jer je prošlo dovoljno vremena a dobili su državljanstvo zemlje u kojoj su završili. Svi znamo da se državljanstvo maže na hleb, volšebno stvara krov nad glavom koji vam je neko drugi prethodno srušio i reinkarnira pobijene članove porodice. Ovo posebno važi ako je zemlja iz koje ste izbegli "mirna i bezbedna", gde ćemo prigodno zaboraviti da to nije tačno u slučaju baš tih izbeglih koji su se pokušali vratiti pa susreli sa šikaniranjem i napadima tamošnjih prepoštenih "starosedelaca".
    Bezobrazluk je da između ostalih i UNHCR finansira stambeno pitanje za takve ljude kada postoje ugroženi "starosedeoci" kojima niko nije ništa uništio niti im ubijao porodice ali koji su nesposobni da sebi stvore išta osim rasprodaje imovine koju su nasledili te stoga moraju imati prioritet nad onima koji su prošli najgore u ratnim sukobima.
  • kosta

    22.04.2019 06:58
    A gde ja da izbegnem.
  • V

    22.04.2019 06:10
    izbeglice 25 godina?
    jedina razlika između ove vesti i sličnih vesti o poklanjanju stanova "izbeglicama" koje vidimo svake nedelje je to što ovaj put ipak nije Vojvodina u pitanju.

    Ne može se biti izbeglica posle 25 godina, ako su dotični u međuvremenu dobili državljanstvo Srbije, našli posao, penzionisali se u Srbiji, dobili potomstvo, možda i unuke već, ako su pripadnici većinskog naroda koji su na sve načine integrisani i nikako diskriminisani i ako su države iz kojih su otišli mirne i bezbedne, a jesu.

    Status izbeglica se teško zloupotrebljava, stvara se nepravda prema ogromnom broju socijalno ugroženih starosedelaca.

    Ili državljanstvo Srbije, ili status izbeglice, nikako oba. I još imaju i rezervno državljanstvo HR ili BiH.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Srbija