Sudija oslobodila bivšeg direktora škole iako je ignorisao naređenja suda

Bivši direktor Visoke poslovne škole u Blacu Ljubiša Milačić, koji se uzbunjivaču Goranu Periću svetio odbijajući da izvrši sudske odluke po kojima je trebalo da ga vrati na posao predavača, oslobođen je optužbi za krivično delo neizvršenje sudske odluke, piše portal Pištaljka.
Sudija oslobodila bivšeg direktora škole iako je ignorisao naređenja suda
Foto: Pixabay
Kako Pištaljka navodi, u pitanju je apsurdna situacija, jer je oslobađajuću presudu dobio upravo od sudije koja mu je u izvršnom postupku naložila da postupi po privremenoj meri Višeg suda u Prokuplju i vrati uzbunjivača Perića na posao, što ovaj nije učinio.
 
Bivši direktor Milačić je Perića, umesto na radno mesto predavača sa kog je otpušten, vratio na posao u školu ali na mesto noćnog čuvara. Zbog toga je advokatski tim Pištaljke, koji je za uzbunjivača Perića izdejstvovao rešenje o privremenoj meri kao i još nekoliko presuda u njegovu korist, podneo krivičnu prijavu protiv Ljubiše Milačića.
 
Osnovno javno tužilaštvo u Kuršumliji uložilo je žalbu na presudu kojom je Milačić oslobođen. Kako je navela zamenica tužioca Biljana Maksimović, žalba je uložena zbog pogrešnog i nepotpuno utvrđenog činjeničnog stanja, kao i bitnih povreda krivičnog postupka.
 
Oslobađajuća presuda sudije Osnovnog suda u Kuršumliji Vesne Maksimović o čiju se odluku u izvršnom postupku Milačić oglušio, doneta je u ponovljenom postupku pošto je presudu kojom je on proglašen krivim viši sud ukinuo i vratio na prvi stepen. Prvobitni krivični postupak u kojem je Milačić osuđen vodila je sudija Marija Stanojević, ali je ona u međuvremenu premeštena iz suda u Kuršumliji. Predmet je u ponovljenom postupku dodeljen sudiji Maksimović, a Osnovno tužilaštvo u Kuršumliji nije tražilo njeno izuzeće iako je ona već vodila postupak protiv škole i prvobitno ga obustavila, što je išlo na ruku Milačiću.
 
Pošto je bivši direktor škole u Blacu odbio da postupi po privremenoj meri, advokati Pištaljke su pokrenuli izvršni postupak i tražili da sudija Maksimović donese rešenje o izvršenju kako bi primorali Milačića da vrati uzbunjivača na posao. Sudija Maksimović je u tom postupku probijala zakonske rokove pa je pravni tim Pištaljke pisao urgencije sudu. Ona je, međutim, obustavila taj postupak, ali je viši sud uvažio žalbu Pištaljke i naložio da se izvršni postupak nastavi. Tek nakon toga, sudija Maksimović je donela rešenje kojim je naložila Milačiću da u roku od osam dana vrati Perića na posao koji obavljao pre otkaza i zapretila novčanom kaznom od pola miliona dinara ako ta odluka ne bude izvršena.
 
Smenjeni direktor Milačić se uporno svetio Goranu Periću koji je ukazao na nepravilnosti u školi u Blacu. On se oglušio o čak tri odluke suda koje su donete u Perićevu korist. Milačić se pravdao da nije imao nikakve mogućnosti da izvrši rešenje suda jer u školi ne postoji upražnjeno radno mesto za Gorana Perića koje odgovara njegovoj stručnoj spremi. Isticao je da je vezan za odluku Nastavnog veća škole koje je Periću oduzelo zvanje predavača kao "najvišeg stručnog organa". Na ovaj način, bivši direktor je sebe stavljao iznad zakona, a opšta akta škole i odluku nastavnog veća iznad pravosnažne sudske odluke.
 
U međuvremenu, škola u Blacu je pripojena Beogradskoj poslovnoj školi strukovnih studija, Milačić je smenjen, a Goran Perić vraćen na posao predavača. Činjenica da je po dolasku novog rukovodstva u školu koja se sada zove Akademija poslovnih strukovnih studija uzbunjivač vraćen na posao očigledno nije uticala na sudiju Vesnu Maksimović kada je odlučivala o presudi za Milačića.
 
Opširnije o ovom slučaju možete čitati OVDE.
  • emigrant

    23.04.2019 07:39
    kakvi su ovo nebulozni komentari o plasljivim sudijama... botovi postaju sve vestiji u pisanju izgleda... pa mislim sasvim je jasno da se radi o mitu, korupciji ili nekom drugom vidu kriminala...
  • Novosadjanka

    22.04.2019 19:12
    "Plasljive sudije"
    Nisu sudije plasljive, nego im je takvo ponasanje jedini uslov da budu sudije, a vecina su nazalost to i prihvatili. Tuzno je danas biti i sudija.... Toliko smo korumpirani, da ce u Srbiji jedino cistaci ulica ostati cistog obraza i podignutog cela
  • Slažem se

    22.04.2019 15:26
    @ Plašljive sudije
    Onaj j koji je plašljiv ne treba da bude sudija u opštem interesu.
    Sudija je izabran da presudjuje na osnovu zakona i svog slobodnog sudijsko uverenja ne u svoje ime, već u ime naroda.
    Plašljiv čovek ne treba da bude sudija .
    Ima toliko poslova koje pravnik sa položenim pravosudnim ispitom može raditi..

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Srbija

Poslanica Nastasja Baković podnela ostavku

Odbor Skupštine Srbije za administrativno-budžetska i mandatno-imunitetska pitanja danas je konstatovao da je narodna poslanica Nastasja Baković (25) podnela ostavku na tu funkciju.

Priveden Sergej Trifunović

Glumac Sergej Trifunović priveden je nakon što je kod njega pronađena marihuana, nezvanično saznaje Nova.rs.