Mihajlović: Menjaćemo propise koji koče prelazak robe preko granice

Ministarka građevinarstva Zorana Mihajlović izjavila je da će njeno ministarstvo inicirati izmene svih propisa koji usporavaju prelazak robe preko granice.
Mihajlović: Menjaćemo propise koji koče prelazak robe preko granice
Foto: 021
Ona je to istakla u razgovoru s udruženjima drumskih prevoznika o rešavanju problema dugog čekanja na graničnim prelazima.
 
"Mi smo već uradili proširenje graničnog prelaza Batrovci na granici sa Hrvatskom sa 12 na 18 traka, a radićemo i fizičko proširenje graničnog prelaza Horgoš, u pravcu Mađarske. Informacije kojima raspolažemo ukazuju na to da policija efikasno radi svoj posao, ali da postoji prostor za skraćenje procedura u delu carinjenja", rekla je Mihajlović, saopštilo je Ministarstvo.
 
Ona je dodala da od transportnih firmi očekuje konkretne predloge, a da će Ministarstvo na čijem je čelu inicirati izmene svih propisa koji usporavaju prelazak robe preko granice.
 
"Ako se u Sloveniji registracije završe za jedan dan, ne vidim zašto i u Srbiji ne bi moglo sve da bude mnogo efikasnije, kao što smo to već uradili sa reformom građevinskih dozvola", navela je Mihajlović.
 
Trenutno su najduže kolone na prelazima Batrovci-Bajakovo, na granici sa Hrvatskom, i Horgoš-Reske, na granici sa Mađarskom, gde dnevno prolazi oko 500 kamiona.
 
Na sastanku su razmatrane kratkoročne mere, među kojima je izmena Uredbe o carinski dozvoljenom postupanju sa robom, kao i dugoročne mere, koje se između ostalog odnose na zajedničke kontrole carinskih organa Srbije i susednih država.
 
Predstavnici prevoznika su posebno ukazali na duge procedure u carinjenju robe, i zamolili za pomoć kako bi se izbegla duga čekanja na graničnim prelazima, koje utiče ne samo na brzinu transporta, nego i na odlazak vozača iz Srbije u Sloveniju i druge zemlje EU.
 
Sastanku su prisustvovali predstavnici Poslovnog udruženja međunarodnih drumskih prevoznika "Međunarodni transport", Privredne komore "Međunarodni transport i logistika", Udruženja za međunarodni transport, Udruženja "Vojvođanin", Poslovnog udruženja drumskog saobraćaja "Srbijatransport", kao i Grupacije za prevoz robe u drumskom saobraćaju Privredne komore Srbije.
  • Мунгос

    23.04.2019 13:20
    @ Iva,
    Ниси приметила да цариник који каже „Чекај“, није онај са српске стране.
    То каже онај са Хрватске, Мађарске и са Румунске стране. У то смо се уверили врло скоро, зато немој да манипулишеш са истином коју знају и врапци са гране.
  • jebač

    23.04.2019 10:55
    bagra napredna
    Jeziva napredna korumpirana seljana!!!!
  • Iva

    23.04.2019 10:18
    Sve je korumpirano do bola
    Ekonomiju svake normalne i pravne drzave ne samo Evrope vec bilo gde u svetu cine mala porodicna preduzeca sa 1-5 uposlenih u prvih godinu dana poslovanja koji porodicno proizvode i izvoze celom svetu i nakon toga kako potraznja raste u celom svetu za njihovom robom i uslugama uposljavaju narednin 10,20,50,100,500,1000,10000+ radnika.

    I da ne znas kao vlasnik nista o menadzmentu, novcem koji stigne od Kupaca iz celog sveta od posteno prodatih izvezene robe i usluga unajmices HR menadzera i ostalih menadzera dati im 10-20% profita i to je to.Njihov je sve.Tvoje je samo da pratis izvestaj iz banaka i devizni konto priliva novca.

    U Srbiji:
    -ne mozes izvesti jer su postarine 5 x vece od onih u Evropi
    -i ako pokusas nesto da izvezes treba ti gomila bespotrebnih papira
    -i sve ovo ako uspes ogromnom voljom da ispostujes i pribavis dodje kamion sa robom na granici iz Srbije na Horgosu i carinik kaze vozacu"Cekaj",vozac/vlasnik firme pita"Zasto?" carinik odgovara"provera izvoznih papira u toku pozvacemo Vas za par dana...".

    Epilog:
    Carinik se ne javlja 10 ak dana,kamion/sleper stoji na granici i na kraju dobijas saopstenje "da su papiri za izvoz falsifikovani...".

    Roba propada,kupac u Evropi otkazuje posiljku a ti shvatas da zivis u najkorumpiranijoj drzavi Evrope mozda i sveta.Robu koju si namerio da prodas za xxxx eura stranom kupcu pri povratku dobijas poziv na telefonu anonimusa koji ti nudi xx eura za robu istog kvaliteta i opisa hitno u roku od 24 sata mu treba...

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Srbija