U Srbiji oko 130.000 samohranih roditelja

U Srbiji ima oko 130.000 samohranih roditelja, kojima je pomoć države i društva u usklađivanju rada i roditeljstva najpotrebnija, rečeno je danas na konferenciji "Rad i roditeljstvo".
 U Srbiji oko 130.000 samohranih roditelja
Foto: Pixabay
Postizanje balansa između karijere i roditeljstva jedan je od ciljeva Strategije podsticaja rađanja i jedan od važnih faktora koji utiču na donošenje odluke o proširenju porodice, poručila je ministarka bez portfelja zadužena za demografiju i populacionu politiku Slavica Đukić Dejanović.
 
Navodeći da je 2016. godine, kada je formiran njen kabinet, broj novorođenih beba bio najmanji od kada se radi statistika, a da je Srbija u 2017. godinu ušli sa pola miliona manje stanovnika u odnosu na 2001. godine, Đukić Dejanović je istakla da država mora da radi na populacionoj politici kako bi se takav trend preokrenuo.
 
Ministarka je podsetila na rezultate istraživanja o usklađivanju rada i roditeljstva u Srbiji, koje je pokazalo da zaposleni i poslodavci nisu dovoljno informisani o zakonskim mogućnostima. "Zakon o radu je korektan i omogućava da zaposleni koristi klizno radno vreme, rad od kuće, mogućnost izbora smene, tako da posao ne trpi. Rezultati su pokazali i da bi oko 80 odsto zaposlenih pri izboru poslodavca dao prednost onom ko bi omogućio fleksibilno radno vreme", rekla je Đukić Dejanović.
 
Ona je istakla i da 26 odsto poslodavaca ne zapošljava nijednu od ranjivih grupa žena - osobe sa invaliditetom, samohrane majke ili majke Romkinje, što ih stavlja u još nepovoljniji položaj. Ministarka je navela i da bi jedinice lokalne samouprave mogle da daju svoj doprinos i obezbede samohranim roditeljima organizovano odvođenje dece u školu, korišćenje raznih servisa.
 
"Briga o samohranim roditeljima stvara zadovoljne i produktivne radnike, koji beleže najbolje rezultate u procesu rada, što može doneti profit i bolji imidž za poslodavce. Kada roditelji, zarađujući za sebe, brinu i o zaradi za svoje dete, imaju najveći stepen odgovornosti prema poslu", rekla je Đukić Dejanović i podsetila da je sa Privrednom komorom Srbije uspostavljena dodela priznanja "Prijatelj porodice" kompanijama koje uz dobre poslovne rezultate brinu i o porodici.
 
Leoneta Pajer iz Delegacije Evropske unije u Srbiji rekla je da su samohrane majke jedna od najranjivijih grupa u društvu, ističući da su socijalna inkluzija i solidarnost među najvažnijim vrednostima EU i da moraju biti prioritet.
 
Podsetivši da je Evropski parlament pre 20 dana usvojio Direktivu o usklađivanju rada i roditeljstva, koja predviđa minimalne standarde u svim zemljama EU kako bi se poboljšao položaj zaposlenih roditelja, Pajer je rekla da se nada da će neka od tih rešenja biti implementirana i u Strategiju socijalne zaštite u Srbiji 2019-2025.
 
"Nadamo se da će ta strategija biti uskoro usvojena i da će se u 2019. godine EU i Srbija dogovoriti o akcionom planu za otvaranje Poglavlja 19, koji uključuje socijalnu politiku i zapošljavanje", istakla je Pajer.
 
Ona je navela da je EU najveći donator u Srbiji u oblasti socijalne inkluzije ranjivih grupa i da je u poslednjih 20 godina uložila 250 miliona evra.
 
Direktorka Fondacije Ana i Vlade Divac, organizatora konferencije, Ana Košel kaže da je fondacija veoma posvećena ekonomskom osnaživanju žena, budući da je za rešavanje bilo kog socijalnog problema preduslov socijalno osnaživanje.
 
Dodala je da je Fondacija pokrenula mnogo projekata koji se tiču poboljšanja položaja žena i mladih, te da je od 2009. godine podržala više od 60 žena preduzetnika da pokrenu ili prošire svoj posao. Košel kaže da je fondacija vrlo zadovoljna što je Delegacija EU u Srbiji prepoznala značaj kreiranja boljih uslova na tržištu rada za žene, posebno majke koje same brinu o deci, žene iz ruralnih područja i žene koje imaju decu sa invaliditetom.
  • Julija

    19.07.2020 16:07
    Solo tu
    Socijalna sluzba nijednom nije dosla da provri kako zivim., treba li Nam sta
    . Ali zato Su njibove radnice redo no svako jutro pref kaficima buticima... Ja cesto nisam imala sebi za obrok... Nikog a nije briga.. I ne Mora. E viva Serbia... Ja Sam. Radjala I, ljubavi... A nedaj boze da nesto ne uradim kako treba idti centar bi mi dusu uzeo
  • Mirjana Mihajlovic78

    21.11.2019 20:58
    Majka
    Čitam koliko nas teško živi sa decom, jedan roditelj prolazi pakleni život, u mom slučaju deca su jedini motiv mog opstanka,. Već 8 god.sama brinem o dvoje dece, sada su već bogu hvala studentkinja 2,4 god fakulteta, mukotrpno radim 8 do 14 h dnevno sto je doprinelo narušavanju zdravlja. I zao mi je ne samo moje dece već i dece istog položaja, institucije nemaju obzira da nam olakšaju školarinu ili barem nekakvu stipendiju bar za jedno dete... I gomila muka ali se nadam da ce neko bar malim gestom pogledati nas koji preživljavamo od danas do sutra....
  • Jelena

    12.10.2019 19:40
    Helena
    Svaki put kada sam rekla spda sam samohrana majka, muz je preminuo, na razgovoru za pisao, samo sam dobila negativan odgovor. Kao da sam sugava. Zdrava i prava zena.Nista i ne trazim.I vise ne izgovaram tu rec, sramota me...Uvek lazem da imam partnera.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Srbija

Pritvor zbog pranja novca za troje uhapšenih

Viši sud u Beogradu danas je odredio pritvor do 30 dana okrivljenima P.D, D.P. i A.S. koji se terete za udruživanje radi vršenja krivičnog dela i pranje novca, saopštio je taj sud.