Kako je Katastar u toku štrajka postao "značajan za odbranu zemlje"

Tokom štrajka u Republičkom geodetskom zavodu, Vlada Srbije donela je odluku da su usluge katastra nepokretnosti "od posebnog značaja za odbranu Republike Srbije", čime je primorala štrajkače u RGZ-u da poštuju minimum procesa rada, odnosno da, prema kasnijoj odluci, najmanje 30 odsto zaposlenih tokom štrajka mora da radi.
Kako je Katastar u toku štrajka postao "značajan za odbranu zemlje"
Foto: 021.rs
Nakon uvođenja minimuma procesa rada, štrajkački odbor objavio je na tviteru dopis kojim rukovodstvo RGZ-a preti zaposlenima u štrajku da im neće isplatiti zaradu bez obzira na to što rade.
 
Štrajk u RGZ-u je, prema rečima predsednice Jedinstvene organizacije sindikata RGZ-a Dijane Konstantinović, ušao u 41. dan kada je Vlada Republike Srbije 4. aprila 2019. donela Odluku o dopuni Odluke o određivanju proizvoda i usluga od posebnog značaja za odbranu Republike Srbije kojom su, između ostalih, usluge katastra uvrštene u usluge "od posebnog značaja za odbranu Republike Srbije". Iako je predviđeno da ova odluka počne da se primenjuje tek nakon osam dana, istog dana, 4. aprila, na osnovu ove odluke, Vlada Srbije je donela Uredbu o minimumu procesa rada u RGZ-u.
 
"Kada je počeo štrajk, mi nismo bili važni za bezbednost zemlje, pa je bilo dovoljno pet dana da prijavimo štrajk. Mi smo to regularno uradili. Niko nas nije zvao da pregovaramo o minimumu procesa rada jer mi po Zakonu o štrajku nemamo minimum procesa rada. Neverovatno je da vi u toku štrajka koji traje 41 dan donosite Uredbu o minimum procesa rada koju morate da poštujete", navodi ona.
 
Prema Uredbi o minimumu procesa rada, zaposleni, između ostalog, moraju da obezbede prijem zahteva u službi katastra, da omoguće strankama da podnesu zahtev za upis, izdavanje podataka, izdavanje lista nepokretnosti, posedovnog lista, kopije plana i uverenja. Na osnovu ove Uredbe, Republički geodetski zavod je doneo Odluku o načinu obezbeđivanja minimuma procesa rada prema kojoj minimum 30 odsto zaposlenih mora da radi tokom štrajka u svakoj užoj organizacionoj jedinici katastra.
 
Prema Zakonu o štrajku, pri utvrđivanju minimuma procesa rada, direktor je obavezan da uzme u obzir mišljenje, primedbe i predloge sindikata. Predstavnica JOS-a navodi da je odluka o minimalnom procesu rada doneta bez sindikata.
 
"Direktor nas je pozvao da se izjasnimo o minimumu procesa rada. Uredba tada još nije počela da se primenjuje, pa smo odgovorili da ćemo mu se obratiti kad ta uredba stupi na snagu. Drugo, mi smo smatrali da ta uredba ne može da se donosi za ovaj štrajk koji već traje 41 dan. Direktor je na kraju odluku doneo sam", navodi Konstantinović.
 
Uvođenje minimalnog procesa rada bio je i jedan od razloga da sindikat "Nezavisnost" istupi iz štrajka, a u štrajkačkom odboru su ostala dva sindikata – Jedinstvena organizacija sindikata (JOS) i Asocijacija nezavisnih sindikata Srbije (ASNS).
 
"Stav sindikata Nezavisnost je sama uredba koja je doneta na jedan veoma pravno sporan način nije ambijent u kom štrajk može da se nastavi na regularan način. Ovakvo definisanje obima posla u neki poslovnim jedinicama faktički znači da štrajka neće ni biti jer u onim službama u kojim ima, na primer, šestoro ljudi koji rade, a definisani su poslovi koji moraju da se pokriju, od šestoro ljudi, petoro će biti angažovano", kaže Nebojša Pejčinović, izvršni sekretar sindikata "Nezavisnost" RGZ-a.
 
Pejčinović smatra da je odluka o tome da su usluge katastra od značaja za odbranu zemlje manevar Vlade Srbije i da ona nema nikakvog osnova da bude doneta u ovom trenutku.
 
"Geodetski zavod jeste preuzeo vođenje katastra vojnih instalacija i vodova pošto Ministarstvo odbrane više nema svoj katastar. Ali to je jedan mali deo našeg posla. Pitanje bezbednosti i odbrane nije moglo da bude ugroženo dosadašnjim štrajkom jer mi smo završavali svoj deo posla za one projekte koji su od kapitalnog značaja", kaže Pejčinović.
 
Stav saradnika na Institutu za uporedno pravo Dr Marija Reljanovića je da je potpuno jasno zbog čega je Vlada Srbije baš tokom štrajka odlučila da je katastar bitan za odbranu zemlje.
 
"Ovo je očigledna politička zloupotreba pravnog sistema. Vladi treba formalno bilo kakav pravni osnov da bi minirali štajk u RGZ-u. Ovako se stvara veoma opasan trend tumačenja zakona koji državni organi primenjuju na dogmatski način", kaže Reljanović.
 
Sindikati JOS i Nezavisnost su Ustavnom sudu 16. aprila 2019. podneli inicijativu za ocenu ustavnosti i zakonitosti Uredbe o minimumu procesa rada u Republičkom geodetskom zavodu. U inicijativi je istaknuto da Uredba o minimumu procesa rada u Republičkom geodetskom zavodu nije u skladu sa konvencijama Međunarodne organizacije rada, Zakona o štrajku i da je doneta pre nego što je Odluka o određivanju proizvoda i usluga od posebnog značaja za odbranu Republike Srbije, na koju se poziva, stupila na snagu.
 
Tekst u celini čitajte na sajtu Radnik.
  • Swiss

    26.04.2019 14:45
    Nikada više od 30 posto i nije radilo, i to što rade uvek problema sa slučajnim ili namernim greškama, da bi građani plaćali ispravke........
  • Realan

    26.04.2019 14:40
    Dok se ne smeni direktor Borko Drasković nema normalnog rada u RGZ...
  • Nenad

    26.04.2019 14:16
    Ne treba naslov vec pasos
    Ono kad mislis da nema dalje ali te svakodnevni clanci demantuju i kazu da ima dalje.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Srbija

Pritvor zbog pranja novca za troje uhapšenih

Viši sud u Beogradu danas je odredio pritvor do 30 dana okrivljenima P.D, D.P. i A.S. koji se terete za udruživanje radi vršenja krivičnog dela i pranje novca, saopštio je taj sud.