Stefanović: Građani mirno negodovali ispred pekare u Borči, obavestili i tužilaštvo

Potpredsednik Vlade i ministar unutrašnjih poslova poslova Nebojša Stefanović optužio je "pojedine političare, kako iz Beograda, tako i iz Prištine" za, kako je rekao, paušalnost i uigranost u spremnosti da zarad ubiranja sitnih političkih poena dolivaju ulje na vatru.
"Policijski službenici su bili prisutni sve vreme tokom okupljanja građana ispred pekare u Borči, koji su se organizovali putem društvenih mreža kako bi izrazili negodovanje zbog radnika koji se slikao sa simbolom dvoglavog orla i obezbeđivali da ne dođe do narušavanja javnog reda i mira. O svemu su pravovremeno obavestili nadležno tužilaštvo, koje im je naložilo da dostave izveštaj. Pomenuto okupljanje je proteklo bez ijednog incidenta i policija nije, niti će dozvoliti da dođe do narušavanja javnog reda i mira", rekao je Stefanović.
 
Apelovao je na građane koje su protestovali da ne zaborave da je Beograd oduvek bio i ostao miroljubiv i domaćinski grad. 
 
"Prištinske političare i njihove partnere u Beogradu podsetio bih da uprkos njihovim konstantnim širenjima huškačke propagande, ne mogu sakriti istinu. Istina je da tokom protesta u Borči ni jedno staklo nije naprslo na pomenutoj pekari, dok sa druge strane ceo svet redovno svedoči desetinama lomljenja, paljenja i krađa imovine, kao i svakodnevnim napadima na Srbe na Kosovu i Metohiji", naveo je ministar policije.
 
Inicijativa: Zaustaviti linč protiv pekare "Roma" u Borči
 
Inicijativa mladih za ljudska prava najoštrije je osudila nasilje i pretnje linčovanjem nad zaposlenima i vlasnikom pekare "Roma" u beogradskom naselju Borča u subotu 27. aprila.
 
Kako dodaje Inicijativa, pekara je juče bila pod opsadnim stanjem huligana koji su pretili zatvaranjem pekare, uz šovinističke pokliče i pesme, a kulminacija maltretiranja predstavljale su ostavljene svinjske glave ispred pekare.
 
"Kako se ovakvi napadi ne bi ponovili, zahtevamo hitnu reakciju tužilaštva protiv huligana koji su juče pokušali da u potpunosti spreče rad pekare 'Roma' i prete da će je ponovo okupirati ukoliko krene sa radom. Politika nekažnjivosti prema nasilnicima koji ometaju slobode i prava građana mogu se zaustaviti pravovremenom reakcijom tužilaštva, policije i sudova. Važno je napomenuti da su osobe koje su bile prisutne predstavnici organizacije Levijatan, kao i narodni poslanik Srđan Nogo, koji su od ranije poznati po pretnjama i targetiranju političkih protivnika. Ne manje važno, kao društvo koje je svako malo ophrvano deklarativnim narativima vlasti i opozicije protiv nasilja, shodno tome mora pokazati solidarnost prema žrtvama nasilja. Posebno imajući u vidu da je pekara 'Roma' prepoznata u lokalnoj zajednici po dobrotvorstvu i humanitarnom radu prema ugroženim grupama, pozivamo sve kojima je stalo do ravnopravnosti u Srbiji da nađu način kako da pomognu da ova pekara ponovo nastavi svoj rad", dodaju u Inicijativi.
 
Poziv na linč vlasnika pekare "Roma" Mona Đuraja nastao je nakon poziva preko jedne od grupa na društvenim mrežama kada je objavljena fotografija jednog od zaposlenih u pekari koji pokazuje rukama dvoglavog orla kao albanski nacionalni simbol. Fotografija je nastala 2017. godine, ali je zloupotrebljena kao provokacija i okidač za okupljanje nasilnika. 
 
"Međutim, upozoravamo da isticanje nacionalnih simbola predstavlja slobodu izražavanja i ne može biti opravdanje za pretnje i nasilje. Zahtevamo da se sve političke partije odrede prema nasilju nad pekarom 'Roma' bez standardnih relativizacija, a od izvršne vlasti da pokaže da 'etničko razgraničenje' u komšiluku, odnosno u Borči ne predstavlja zvaničnu politiku Srbije i da takvo ponašanje neće biti prećutano niti tolerisano", zaključuju u Inicijativi.
 
U međuvremenu se oglasilo nekoliko političkih partije sa osudama linča. I sam vlasnik pekare "Roma" Mon Đuraj objavio je pisanu, kao i video-poruku, u kojoj je ponovio da se ne bavi i da se nikada nije bavio širenjem verske mržnje.
  • Smorena

    30.04.2019 09:53
    @Terazijski Crnogorac
    Otvori pekaru pod hitno, pa da i ti toliko zaradjujes.
  • Pedja

    28.04.2019 17:47
    Na platnom spisku
    Blaga reakcija na fašističko divljanje je usledila zato što su organizatori ove sramote desničarske organizacije koje su na platnom spisku režima.
  • ?

    28.04.2019 16:55
    @ Nada
    otkud takvo pitanje kad ona ne hapsi političare.
    https://www.istinomer.rs/clanak/2327/Kako-je-zacutala-Zagorka-Dolovac

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Srbija

Podmlađivanje vojnog vrha Srbije

Novim postavljenjima i unapređenjima Vojska Srbije (VS) podmladila je komandni kadar i generalski kor, prenosi danas portal Balkanska bezbednosna mreža.