Makron: Srbija i Kosovo da nastave pregovore, nemamo nameru da propišemo rešenje

Francuski predsednik Emanuel Makron izjavio je u Berlinu da su odnosi Srbije i Kosova prioritet današnjeg samita i da namera Nemačke i Francuske nije da preporuče neko rešenje kosovskog pitanja, već da doprinesu nastavku pregovora Beograda i Prištine.
"Nemamo nameru da preporučimo rešenje, već da sagledamo sve moguće opcije, da razgovori budu bez strasti i bez tabua", rekao je Makron na zajedničkoj konferenciji za novinare s nemačkom kancelarkom Angelom Merkel.
 
Makron je kazao da će na današnjem sastanku sa liderima zapadnobalkanske šestorke, Hrvatske i Slovenije, biti reči o najosetljivijim pitanjima i stabilnosti regiona, jer je ona "pre svega evropsko pitanje" pošto od nje zavisi i stabilnost Evrope.
 
On je kazao da su poslednji meseci pokazali da je "moguće napraviti napredak" i kao primer za rešavanje problema naveo Prespanski sporazum Grčke i Severne Makedonije. Makron je naveo da Nemačka i Francuska žele zajednički da se angažuju na Zapadnom Balkanu da bi pružili doprinos stabilnosti regiona. Dodao je da će partnerima sa Zapadnog Balkana danas predstaviti viziju novog angažmana Francuske u regionu u cilju obezbedjenja njegove stabilnosti.
 
Francuski predsednik je rekao da Pariz sa Berlinom želi na Balkanu da se angažuje u oblasti odbrane i bezbednosti i u cilju jačanja saradnje u borbi protiv finansijskog kriminala.
 
Glavna tema današnjeg samita u Berlinu u organizaciji Merkel i Makrona jeste situacija na Zapadnom Balkanu, s naglaskom na odnose Srbije i Kosova. Na samitu učestvuju i lideri Srbije, Kosova, Crne Gore, Severne Makedonije, BiH, Albanije, Hrvatske, Slovenije i šefica evropske diplomatije Federika Mogerini.
 
Merkel: Nemačka i Francuska zajedno odgovorne za Zapadni Balkan
 
Nemačka kancelarka Angela Merkel izjavila je danas u Berlinu da Nemačka i Francuska imaju zajedničku odgovornost za Zapadni Balkan i da je pozitivan razvoj situacije u tom regionu u evropskom interesu.
 
Merkel je kazala da će na današnjem samitu biti reči o načinima za unapredjenje situacije u odnosima Srbije i Kosova, jer rešavanje tog problema sada napreduje slabije nego ranije.
 
"Treba iskreno i zajedno da povedemo razgovor. Rukovodimo se time da region može da se razvija samo zajedno. Treba da sagledamo stvari i vidimo kako mogu da se nastave bilateralni pregovori", rekla je Merkel.
 
Ona je kao pozitivan navela primer rešenja dugogodišnjeg sukoba Grčke i Severne Makedonije, koja je prema njenoj oceni, preduzela "hrabre korake".
  • Anna

    30.04.2019 19:49
    Pristina da se opameti
    Srbija nece priznati Kosovo nikada
  • kimi

    29.04.2019 23:41
    Ovaj bolje da gleda sta ce da radi sa svojim narodom (francuzima).
  • Mare

    29.04.2019 22:48
    @Slavica
    Vi to ozbiljno?

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Srbija