Još nepoznato da li je doktorat Siniše Malog plagijat ili ne

I dalje se ne zna kakvi su zaključci stručne komisije za preispitivanje originalnosti doktorske disertacije ministra finansija Siniše Malog, jer tu informaciju za Danas ne žele da iznose ni na Fakultetu organizacionih nauka, niti na Univerzitetu u Beogradu.
Još nepoznato da li je doktorat Siniše Malog plagijat ili ne
Foto: 021.rs
Za sada se samo pretpostavlja da je stručna komisija završila svoj deo posla, jer je formalni rok od 60 dana u kojem je trebalo da se izjasni istekao. Deo javnosti to je izračunao na osnovu izjave rektorke UB Ivanke Popović, koja je 12. februara potvrdila da je stručna komisija formirana.
 
Međutim, Pravilnik o postupku utvrđivanja neakademskog ponašanja u izradi pisanih radova predviđa da na obrazložen predlog stručne komisije rok za njeno izjašnjavanje u izuzetnim slučajevima može biti produžen za dodatnih 60 dana. Da li je to urađeno u slučaju Siniše Malog, list Danas nije uspeo da sazna. 
 
Iako deo javnosti odgovornost za ćutanje prebacuje na rektorku Popović, ona u ovoj fazi postupka nema nikakvu nadležnost, jer se procedura prema pomenutom pravilniku i dalje sprovodi na FON-u.
 
"Procedura nalaže da stručna komisija preda izveštaj Etičkom odboru FON. Odbor obaveštava dekana i odluka se donosi na narednom Nastavno-naučnom veću. Verujem da će procedura biti ispoštovana", kratko je za beogradski list odgovorila rektorka na pitanje ima li saznanja o epilogu rada stručne komisije.
 
Prema nezvaničnim saznanjima lista, naredna sednica NN veća FON-a održaće se 8. maja, ali članovi tog tela još nisu dobili dnevni red.
 
Stručnu komisiju radi utvrđivanja primedbi na doktorat Siniše Malog čine profesori Tomaž Čater sa Ekonomskog fakulteta u LJubljani, Vinko Kandžija sa Ekonomskog fakulteta u Rijeci, Dragan Mikerević sa Ekonomskog fakulteta u Banjaluci, i profesor Dejan Erić sa Beogradske bankarske akademije.
  • Milka Ćulić

    01.05.2019 16:41
    Mi i doktorati
    N. Stefanović je odbranio doktorsku disertaciju na Megatrend univerzitetu 2013, a A. Vučić je 2014. izjavio : „Gluplje obrazloženje grupe naučnika nisam u životu pročitao“, povodom tvrdnji o plagijatu doktorata ministra unutrašnjih poslova N.Stefanovića. Iste 2014. je M. Jovanović rekao: „Smatrali smo da Megatrend nije na prodaju, ali su predstavnici američkog univerziteta kontaktirali sa nama i dali nam ponudu i kada je ponuda sazrela i moralno i finansijski, odlučili smo da je to najbolja odluka za nas“.
    Siniša Mali, prethodni gradonačelnik Beograda a sadašnji ministar finansija, je svoju doktorsku disertaciju branio iste 2013. godine ali na Beogradskom Univerzitetu. Februara 2018. godine, smatrajući da je disertacija S. Malog plagijat, preko 300 univerzitetskih nastavnika i saradnika su potpisali peticiju za Rektora Univerziteta u Beogradu sa zahtevom da se S. Mali ne promoviše u zvanje doktora nauka, a da članovi komisije pred kojima je branio doktorsku tezu budu procesuirani pred etičkom komisijom. Za sada je činjenica da nadležni sa FON-a ni posle 5 godine nisu još smogli snage da objave procenat plagijata/originalnog teksta u njegovoj disertaciji. Nadajmo se da Univerzitet u Beogradu nije nikome na prodaju.
  • kimi

    01.05.2019 03:36
    Sta doktor nauka to je za njega malo, evo sad ce u SANU da ga prime kao redovnog clana.
    Od sada je Akademik Sinisa Mali!
  • Poznato

    30.04.2019 23:04
    Je od pocetka
    Nego nece niko da kaze

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Srbija