Pitanja za Vladu: Može potpisana fotka Ane Brnabić?

Na adresu Vlade Srbije stižu svakodnevno različita pitanja.
Pitanja za Vladu: Može potpisana fotka Ane Brnabić?
Foto: 021.rs
Tako je jedan stranac, kolekcionar fotografija političkih lidera širom sveta, kako pišu Novosti, upitao da li može da dobije potpisanu fotografiju Ane Brnabić. Ovo nije usamljena molba, jer su proteklih nekoliko meseci na elektronsku adresu Vlade i preko aplikacije "Budimo u kontaktu" često stizali identični zahtevi i od drugih stranih kolekcionara.
 
Otkako je početkom novembra pokrenut novi sajt pa sve do 19. aprila pristiglo je 2.863 pitanja građana. Odgovoreno je na 2.645 pitanja, što je 92,3 odsto.
 
Građani na ovaj način mogu da pišu Vladi, svim ministarstvima, državnim službama. Da dobiju odgovor brine nešto više od 50 zaposlenih, jer su svako ministarstvo i služba delegirale po jednu osobu zaduženu da prosledi informacije iz njihovog resora.
 
Najviše pitanja upućeno je Ministarstvu za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja, Ministarstvu građevine, saobraćaja i infrastrukture, Ministarstvu unutrašnjih poslova i Ministarstvu zdravlja.
 
Ljude uglavnom interesuje kada će biti isplata socijalnih davanja i dečjeg dodatka, kada mogu da konkurišu za tu pomoć, hoće li se asfaltirati neka ulica, kada će se izgraditi autoput. Među najčešćim pitanjima su i ona vezana za lična dokumenta, kako mogu izvaditi ili zameniti pasoš, ličnu kartu, vozačku dozvolu, šta im treba od dokumentacije, kako da zakažu termin u policiji. Među aktuelnim pitanjima su i ona da li za određenu zemlju treba viza i kako je mogu dobiti.
 
Direktor vladine Kancelarije za IT Mihailo Jovanović za "Novosti" kaže da se pribojavao kakav će biti odziv službi i da li će biti konkretni i ažurni u svojim odgovorima.
 
"Međutim, zadovoljni smo. Obavezali smo sve da moraju da odgovore u roku od 72 sata i to poštuju u više od 90 odsto slučajeva. Građanima je nedostajala ta dvosmerna komunikacija, jer su im potrebne informacije i to sad dobro funkcioniše. Javljaju se često i naši ljudi iz dijaspore sa sugestijama kako da se unaprede usluge u ambasadama i konzulatima. Kad postoji neka aktivnost u državi, onda su i pojačana određena pitanja. Recimo sad ističe deset godina od izdavanja biometrijskih pasoša, pa mnogi pitaju kako da ih zamene ili šta treba za elektronski upis u školu đaka prvaka", navodi Jovanović.
  • StAV

    05.05.2019 06:37
    U kovertu
    Moze 100 € mesecno od svakog ministra?
  • smbd

    04.05.2019 22:58
    I šta na ovo da kaže pošten čovek? A da ne opsuje.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Srbija