Putnici u Srbiji mogu dobiti odštetu ako voz kasni

Šest putnika je tokom prošle i od početka ove godine tražilo obeštećenje zbog kašnjenja vozova u Srbiji.
Putnici u Srbiji mogu dobiti odštetu ako voz kasni
Foto: 021
Četiri zahteva su rešena u korist putnika, a na ime obeštećenja isplaćeno je 10.160 dinara, piše danas "Politika" i navodi primer nemačke železnice, koja je prošle godine isplatila 53,6 miliona evra obeštećenja putnicima, a pravo žalbe iskoristilo je 2,7 miliona putnika, koji su u proseku dobili po 20 evra.
 
U "Srbija vozu" kažu da ako zbog kašnjenja voza putnik izgubi vezu za nastavak putovanja ili je zbog nedolaska voza i smetnje u saobraćaju sprečen da produži putovanje, može da zahteva od prevoznika da ga preveze do odredišta prvim sledećim vozom bez dodatne naplate.
 
Ako odustane od putovanja, prevoznik je dužan da mu vrati novac u punom iznosu.
 
Takođe, ako je zbog otkazivanja voza ili izgubljene veze prouzrokovane kašnjenjenjem, putnik sprečen na nastavi planirano putovanje, prevoznik može da pokrije troškove hotelskog smeštaja kao i razumne troškove obaveštavanja onih koji čekaju putike, navode u "Srbija vozu", a prenosi "Politika".
 
Iznos plaćene vozne karte u unutrašnjem saobraćaju vraća se u celosti, ako je bila krivica železnice, kao i ako se zahtev podnese istog dana kada je vozna karta i kupljena.
 
Isto važi i za neiskorišćenu voznu kartu u međunarodnom saobraćaju, ali list navodi da u "Srbija vozu" nisu objasnili koliko je obeštećenje za kašnjenje kada je karta iskorišćena.
 
List dodaje da bi, međutim, nelogično bilo da neko ko iz Beograda stigne u Bar ili Budimpeštu sa zakašnjenjem od nekoliko sati, istog dana zatraži povraćaj novca na beogradskoj blagajni koja mu je izdala kartu.
  • ...

    06.05.2019 01:23
    @programerka

    Problem je sto vlast uopste nema dobru volju.
  • programerka

    05.05.2019 20:39
    @NSrdjan
    Ništa čudno.
    Kad te sanitet nepoktetnog i na nosilima istovari u prizemlje KCV, prvo što osetiš je isti smrad.
    Osoba koja je bila u mojoj pratnji je posle duge vožnje morala da svrati do toaleta u podrumu KCV i ono što mi je opisano kao zatećeno stanje nije za opisivanje bez upotrebe ružnih reči.
    Jedina razlika je u tome što se upotreba toalet na Ž. stanici plaća suvom kešovinom pored onoga što se za železnicu izdvaja iz budžeta a upotreba toaleta u KCV se plaća kroz sve naše poreze i doprinose za zdravstvo,
    Sramota je i jedno i drugo. Ne razumem zbog čega je problem da se makar ovakav banalan problem reši ako treba samo malo dobre volje.
  • Novosadjanka

    05.05.2019 19:59
    Kolika je odsteta jer vise ni nema vozova??? Hahaha
    Kupicemo konje od NS do BG! Vratise nas u 17.vek. strasno!!!

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Srbija

Umro Mihailo Crnobrnja

Bivši predsednik Evropskog pokreta u Srbiji, doktor ekonomskih nauka Mihailo Crnobrnja, umro je danas u 78. godini, saopštio je Evropski pokret.