VIDEO: Građani prošetali od jedne do druge pekare u Borči, tražili da budu trajno zatvorene

Šetnjom od jedne do druge pekare vlasnika Mona Đuraja okončan je drugi protest grupe građana koji je počeo skupom ispred pekare "Roma" u Borči.
Povod je, kao i prošle nedelje, to što je jedan od radnika, kako se kasnije ispostavilo brat vlasnika, na društvenim mrežama objavio fotografiju na kojoj pokazuje dvoglavog orla, nacionalni simbol Albanije. Pekara je tokom današnjeg protesta bila zatvorena i na njoj su bile spuštene roletne.
 
Okupljeni su bili obučeni u majice s natpisom "Srbija" i nosili su zastave Srbije. S montiranog razglasa su puštane pesme, a razvijen je i veliki transparent "Gde nema poštovanja, tu nema poslovanja". Među okupljenima je bilo i dece koja su u narodnoj nošnji drugim građanima delila slavski kolač i so. Okupljeni građani su tražili da se za stalno zatvori pekara Đuraja.
 
Potom su, u pratnji dva policijska vozila, krenuli u šetnju do druge pekare istog vlasnika i najavili da neće biti više okupljanja.
 
Za sada nije poznato da li je Više javno tužilaštvo nešto preduzelo povodom prošlonedeljnog protesta. Portparolka Tužilaštva Irena Bjeloš kratko je za Insajder rekla da su primili izveštaj policije, kao i da više informacija mogu očekivati u ponedeljak.
 
Grupa građana organizovala je prošle nedelje protest nakon poziva na društvenim mrežama zbog fotografije jednog od radnika pekare "Roma" koji pokazuje albanski simbol dvoglavog orla. Okupljeni su nosili srpske zastave, skandirali parole o Kosovu i puštali srpske pesme, a na vozilo vlasnika pekare Mona Đuraja lepili su nalepnice "Kosovo je Srbija" i stavili svinjsku glavu.
 
 
Iako je sporna fotografija nastala još pre dve godine, na zahtev okupljenih Đuraj je bio prinuđen da zatvori pekaru. Đuraj je naknadno poslao i saopštenje u kojem je naveo da je za fotografiju saznao preko društvenih mreža i da nije bio upoznat sa "ponašanjem zaposlenog u vreme nastanka fotografije".
 
Ministar policije Nebojša Stefanović izjavio je da ispred pekare nije bilo incidenata, kao i da su policijski službenici bili prisutni sve vreme tokom protesta i da su obezbeđivali da ne dođe do narušavanja javnog reda i mira.
 
Iz Inicijative mladih su, međutim, saopštili da je ministar pokušao da relativizuje napad na vlasnika tog objekta.
 
"Iako policija nije dozvolila incidente većih razmera u subotu, ostaje pitanje zašto nije prekinula okupljanje ispred pekare Roma, imajući u obzir da su huligani poslali jasne poruke mržnje prema vlasniku pekare, pesmama i skandiranjem šovinističkih poruka kao i svinjskim glavama, što može biti osnov za zabranu skupa koji poziva na kršenje ljudskih prava", ocenjuje se u saopštenju Inicijative mladih.
 
Svoj objekat Mon je otvorio ponovo u petak, kada se u sklopu akcije "Burek solidarnosti", na koju su pozvali predstavnici civilnog sektora i pojedinih opozicionih partija, ispred pekare okupilo na desetine građana, uglavnom meštana. U znak zahvalnosti, vlasnik pekare je besplatno delio svu hranu, a oni koji su ipak hteli da plate novac su ostavljali u kutiju za jednu devojčicu.
  • Musa kesedzija

    06.05.2019 13:13
    Sladoled
    Nisu nemacka i francuska vodile stogodisnji rat vec engleska i francuska.Kad vec pokusavate da budete pametni prvo proverite sta pisete.Pozdrav.
  • Dejan

    06.05.2019 09:31
    Srbende
    Srbende sto šetate ispred pekare idite na KiM pa tamo pravite reda pošto je to Srpska zemlja ako smete, osta ite coveka na miru ovo je demokratija,ajmo ispred vlade da peotestvujemo u vladi sve nemacki auti(pa oni su nas ubinali u ww2)a sad svi lefimo glavom bez obzira na rad u D.
  • A

    05.05.2019 21:14
    B
    Borču pripojiti samoproglašenoj republici.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Srbija