Srbijavode: Ne očekuju se značajniji problemi na vodotocima

Izvršni direktor "Srbijavoda" Miloš Radovanović rekao je jutros da se prema aktuelnim prognozama RHMZ-a ne očekuju značajniji problemi na vodotocima koji se nalaze u nadležnosti tog preduzeća.
Srbijavode: Ne očekuju se značajniji problemi na vodotocima
Foto: 021.rs
Zbog obilnih padavina nivo Tamiša je proteklih dana porastao za gotovo četiri metra, a kod mesta Jaša Tomić, zabeležen je vodostaj od 570 centimetara. Reka se na pojedinim delovima izlila.
 
Radovanović je za RTS rekao da neće doći do prevazilaženja vanredne odbrane od poplava i da se ne očekuju značajnija izlivanja.
 
Rekao je da je od majskih poplava 2014. godine urađeno mnogo uz podršku Vlade i Kancelarije za upravljanje javnim ulaganjima. Dodaje da je sanirano ili unapređeno više od 400 objekata širom Srbije. Radovanović je rekao da je sistem odbrane od poplava doveden u funkcionalno stanje koje je bolje nego stanje iz 2014. godine.
 
Izvršni direktor "Srbijavoda" ističe da odbrana od poplava u velikoj meri zavisi od hidrološke situacije i podseća da je ona 2014. godine imala karakteristike elementarne nepogode. Dodaje da nasipi uvek mogu da budu viši, ali da to zavisi od mnogih kriterijuma. Kada je reč o gradnji novih nasipa istakao je problem rešavanja imovinsko-pravnih odnosa navodeći da je reč o procesu koji dugo traje.
 
Radovanović je naglasio da je mnogo toga rađeno na razvoju i planiranju kada je reč o tokovima Kolubare i Morave jer su ta dva sliva prepoznata kao najugroženija. Rekao je i da je u roku od sedam meseci zaštitni sistem na teritoriji opštine Lučani ozbiljno unapređen.
 
Ističe da nigde u svetu ne postoji apsolutna bezbednost, ali da se uz adekvatno ulaganje može podići stepen bezbednosti. Dodao je da je trenutno u izradi zakon o vodama.
 
Kada je reč o neočišćenim kanalima, Radovanović je apelovao na sve građane da ne bacaju otpad u reke i da se o rekama staraju na najbolji mogući način.
  • wnj

    07.05.2019 10:02
    Znači biće poplava...
  • wnj

    07.05.2019 09:34
    Znači biće poplava...

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Srbija

Danas se slavi Dan pobede nad fašizmom

Dan pobede nad fašizmom obeležava se danas u znak sećanja na 9. maj 1945. godine, kada je bezuslovnom kapitulacijom Nemačke okončan Drugi svetski rat u Evropi.

Kamioni na Horgošu čekaju šest sati

Teretna vozila na izlazu iz Srbije na graničnom prelazu Horgoš čekaju šest sati, dok je zadržavanje kamiona na prelazu Kelebija u smeru ka Mađarskoj tri sata.