Mediji: Vojna parada pomerena za danas zbog obaveza predsednika

Na osnovu odluke predsednika Srbije Aleksandra Vučića, vojnopolicijska parada "Odbrana slobode", koja se organizuje povodom Dana pobede 9. maja, održava se danas, 10. maja, dan posle međunarodnog praznika koji joj je povod.
Mediji: Vojna parada pomerena za danas zbog obaveza predsednika
Foto: 021.rs

Kabinet predsednika i Ministarstvo odbrane nisu odgovorili na pitanje "Danasa" da li je vojna parada pomerena zbog Vučićevih obaveza 9. maja. Predsednik Srbije ranije je najavio da će parada biti održana 9. maja, ali je potom rekao da je pomerena za 10. maj, ne navodeći razlog. "Danas" je podsetio da je predsednik 9. maja imao više spoljnopolitičkih aktivnosti u Rimu i Tirani.

Parada je prvobitno bila najavljivana za 24. mart, dan kada je počelo NATO bombardovanje Srbije, ali se od toga odustalo, kako je navedeno, na molbu predsednika Vučića.

Penzionisani general Vojske Srbije Momir Stojanović ocenjuje da "očigledno prilagođavanje svega, pa čak i međunarodnih prazničnih datuma Vučiću pokazuje koliko je Srbija skliznula u diktaturu".

– Pomeranje vojne parade povodom Dana pobede nad fašizmom, a verovatno zbog Vučićevih obaveza, još je jedan jasan pokazatelj koliko je Srbija potonula u autokratiju, u kojoj je sve podređeno jednom čoveku. Očekujem da i ova parada bude zloupotrebljena u propagandne, političke i stranačke svrhe, kao što je to bilo i prilikom nedavnog obeležavanja 20 godina od početka NATO agresije. Zabrinjavajuća je sve veća, češća i očiglednija zloupotreba vojske u političke svrhe – kaže Stojanović.

On ocenjuje da vojne parade u Srbiji predstavljaju "pokazivanje mišića za domaću javnost", koju treba ubediti da smo "moćni, jaki i suvereni".

– Mi koji imamo veze sa vojskom ovih dana imamo opor utisak u ustima. Dobro znamo da deo toga što će biti prikazano na vojnoj paradi nije u operativnoj upotrebi u vojsci. I na kalendarima koji se dele ovih dana, nalaze se slike oružja koje smo tek naumili da nabavimo, a kojih još nema u naoružanju – kaže general u penziji Momir Stojanović.

Prema njegovom mišljenju, vojska treba da jača bez velike pompe, a besmisleno je održavati parade svake godine, što se čini u poslednje vreme.

  • IZNOGUD

    10.05.2019 18:57
    Samo glup čovek, primitivac može da reaguje negativno na spominjanje žrtava rodoljuba i boraca protiv fašizma u ratu. Na čast im...
  • kimi

    10.05.2019 18:26
    Veliki vodja Kim Jong Vucic! Jos samo slike njegove da kacimo po institucijama i da deca pevaju Vucicu u cast! Definicija diktature vlada trenutno u Srbiji!
  • Dragan

    10.05.2019 12:03
    .
    Čićvu može i Dan pobede da pomera...

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Srbija