Dan pobede nad fašizmom

U Srbiji će danas, 9. maja, brojnim manifestacijama biti obeležen Dan pobede nad fašizmom u Drugom svetskom ratu.
Nakon šestogodišnjeg oružanog sukoba koji je počeo 1. septembra 1939. godine napadom nacističke Nemačke na Poljsku, Drugi svetski rat na evropskim prostorima završen je 9. maja 1945. godine stupanjem na snagu bezuslovne kapitulacije oružane sile Trećeg rajha. Drugi svetski rat predstavlja najveći i po obimu stradanja najtragičniji oružani sukob u istoriji čovečanstva. 
 
Samo na prostoru Jugoslavije tokom četiri ratne godine poginulo je 1.700.000 ljudi. Organizovani, oružani otpor tada najvećoj vojnoj sili u Evropi počeo je već tokom leta 1941. godine kada je došlo do izbijanja ustanka protiv okupatora i kvislinga, da bi se borbe nesmanjenim intenzitetom nastavile sve do proleća 1945. godine.
 
Masovna stradanja civila u Beogradu, Kraljevu, Kragujevcu, Starom Sajmištu, Novom Sadu, Nišu i drugim naseljima širom Srbije ostala su zastrašujuće svedočanstvo rata na njenom tlu. 
 
Deveti maj obeležava se i kao Dan Evrope i ove godine je 69 godina od pokretanja inicijative za stvaranje današnje Evropske unije. Dan Evrope ustanovljen je kao dan sećanja na deklaraciju francuskog ministra spoljnih poslova Roberta Šumana iz 1950. godine, koja se smatra prvim zvaničnim korakom u nastanku EU. 
 
Deklaracija je bila predlog bivšim neprijateljima, Francuskoj i Nemačkoj, da uspostave organizaciju koja će zajednički upravljati njihovim industrijama uglja i čelika, kako se rat u Evropi nikada ne bi ponovio. Predlog je doveo do stvaranja Evropske zajednice za ugalj i čelik 1951. godine, preteče Evropske ekonomske zajednice, odnosno današnje EU.
 
Institucije EU tradicionalno 9. maja otvaraju vrata za građane, a predstavništva EU širom sveta organizuju različite aktivnosti i skupove namenjene građanima, poput debata, koncerata i poseta. S obeležavanjem Dana Evrope ove godine poklopio se i samit Procesa Brdo-Brioni u Tirani, inicjative koja je pokrenuta sa ciljem da ubrza integraciju Zapadnog Balkana u EU.
  • Daca

    10.05.2019 13:47
    Dan pobede
    Smrt fašizmu sloboda narodu@
  • SFSN

    09.05.2019 17:19
    @комша
    Ovde ti nemaš komšija!
  • pobeda ili ne

    09.05.2019 15:22
    Taj dan je u kalendaru dan pobede nad fažizmom.
    U Srbiji se vraća fašizam a zaliva ga vlast.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Srbija

Umro Mihailo Crnobrnja

Bivši predsednik Evropskog pokreta u Srbiji, doktor ekonomskih nauka Mihailo Crnobrnja, umro je danas u 78. godini, saopštio je Evropski pokret.