Izvršni odbor SANU podržao kritike akademika na račun gondole na Kalemegdanu

Izvršni odbor Srpske akademije nauka i umetnosti (SANU) podržao je krtike akademika na račun izgradnje gondole na Kalemegdanu i narušavanja kulturno-istorjske celine Beogradske tvrđave.
Izvršni odbor SANU podržao kritike akademika na račun gondole na Kalemegdanu
Foto: Printscreen
"Osvrnuvši se na nedavno reagovanje Odeljenja istorijskih nauka na planiranu izgradnju godnole, kao i pridruževanje Odeljenja jezika i književnosti, Izvršni odbor podržao je angažovanje članova SANU na rešavanju različitih društvenih problema", istakli su akademici za Danas.
 
Iz Izvršnog odbora SANU poručili su da su im "dobro poznate dimenzije problema na koji su akademici upozorili".
 
Akademik i član Odeljenja jezika i književnosti Matija Bećković rekao je za Danas da veruje da će se, nakon reakcije tog dela SANU, rasprava o projektu gondole pokrenuti u okviru cele SANU.
 
Predsednik SANU Vladimir Kostić sastao se nedavno sa grupom međunarodnih stručnjaka za zaštitu kulturnog nasleđa iz organizacije Evropa nostra, a predstavnica te organizacije Sneška Kvadvlih-Mihailović rekla je na konferenciji posvećenoj projektu izgradnje žičare, da je Kostić poručio da "cela Akademija stoji protiv ideje da se gondola izgradi na tom važnom spomeniku kulture".
 
Niko od zvaničnika i predstavnika vlasti nije se osvrtao na mišljenje SANU, a povodom izgradnje gondole insistira se da ona neće narušiti izgled same Kalemegdanske tvrđave, naveo je Danas.
 
Obustavljanje pripremnih radova za izgradnju stanice na Beogradskoj tvrđavi naložio je Upravni sud osporavajući građevinsku dozvolu, dok se ne utvrdi razmera mogućih negativnih uticaja, a ministarstvo građevinarstva saopštilo je da će poštovati taj stav.
 
Međutim, zamenik gradonačelnika Goran Vesić naveo je ubrzo, da sud "nije zaustavio izgradnju gondole i da će ona biti u funkciji do kraja godine", piše Danas.
  • Mile(ne Dodik)

    11.05.2019 06:16
    Nakon sto je Vucic strucno utvrdio da gondola treba da se gradi sa tri zice, nema vise razloga da se raspravlja o tome da li je treba graditi.
  • nina

    10.05.2019 21:49
    dobro da su se oglasili
    Vec je bilo vreme da se i oni oglase.
  • Мунгос

    10.05.2019 18:57
    Обзиром на углед који уживају српски академици, нарочито њихов председник, онда би се могло лако закључити да је ова критика Гонголе, у ствари препорука. Јер не знам никога ко би поверовао у ово што пулени председника Владимира Костића кажу искрено.
    Иначе, ова група међународних стручњака из организације „Evropa nostra“ требало би да су део једне велике и јаке светске организације за заштиту културе и правних тековина, која се зове „Koza nostra“.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Srbija

Kamioni na Horgošu čekaju šest sati

Teretna vozila na izlazu iz Srbije na graničnom prelazu Horgoš čekaju šest sati, dok je zadržavanje kamiona na prelazu Kelebija u smeru ka Mađarskoj tri sata.

Vučić: Srbija je jasna - Tajvan je Kina

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić izjavio je danas tokom svečanog dočeka predsednika Kine Si Đinpinga da Beograd ima jasne stavove po pitanju kineskog teritorijalnog integriteta.