Ubice najviše plaši kastracija, osuđenici na doživotni zatvor neretko izvršavaju samoubistvo

Najokoreliji kriminalci, ubice i počinioci najtežih krivičnih dela ne plaše se zatvora jer je to ambijent koji im odgovara - tu imaju društvo, tri obroka dnevno, higijenu i sve što im je potrebno, rekli su krivičari na međunarodnoj naučnoj konferenciji koja se održava na Tari.
Ubice najviše plaši kastracija, osuđenici na doživotni zatvor neretko izvršavaju samoubistvo
Foto: Pixabay
"Ono čega se ubice plaše su obavezno psihijatrijsko lečenje i medicinske mere koje se prema njima mogu primenjivati do kraja života. Jedna od njih je hemijska kastracija za silovatelje i pedofile", rekli su prof. dr Dragana Bataveljić sa Pravnog fakulteta u Kragujevcu i mr Ratomir Antonović sa fakulteta "Konstantin Veliki" u Nišu, prenosi Politika.
 
Osuđenicima za krivična dela protiv polne slobode u mnogim zemljama se umanjuje dužina trajanja kazne zatvora ukoliko pristanu na hemijsku kastraciju. Niko ne može biti prisilno kastriran, već samo uz izričiti pristanak, ali bi u tom slučaju kazna bila blaža.
 
"Princip hemijske kastracije je zastupljen u nekim evropskim zemljama, kao što su Nemačka, Češka, Slovačka, dok je u Poljskoj kastracija obavezna, ukoliko je žrtva mlađa od 15 godina. U slučaju odbijanja, osuđenik se upućuje na obavezno psihijatrijsko lečenje. U Moldaviji se svaki osuđeni pedofil hemijski kastrira, nezavisno od njegovog pristanka, dok je u Rusiji ova kazna obavezna za učinioce krivičnih dela prema osobama mlađim od 14 godina. U Makedoniji se ovi zločinci dobrovoljno izlažu medicinskom tretmanu smanjenja seksualnog nagona, uz umanjenje kazne zatvora. U slučaju da ponovo počine zločin, tada se kod njih obavezno primenjuje hemijska kastracija", naveli su dr Bataveljić i mr Antonović na naučnoj konferenciji "Odgovornost i sankcija u krivičnom pravu" u organizaciji Udruženja za međunarodno krivično pravo.
 
Navodeći niz argumenata protiv uvođenja kazne doživotnog zatvora, uz uvažavanje inicijative fonda koji nosi naziv ubijene devojčice Tijane Jurić, naglasili su da se ta kazna može staviti u isti rang sa smrtnom kaznom.
 
"Izricanjem doživotne robije, osuđenik doživljava građansku smrt. On gubi sva prava, kao i eventualnu mogućnost da se ponovo adaptira u društvo. Njegov život se svodi na puko egzistiranje van socijalne i porodične sredine, u iščekivanju samrtnog časa", rekli su sagovornici za Politiku.
 
S obzirom na to da se kazna doživotnog zatvora smatra izvršenom kada nastupi smrt osuđenika, ukoliko nije došlo do uslovnog otpusta, onda je jasno, navode krivičari, da doživotna robija za jednog ubicu može da traje nekoliko godina, a za drugog nekoliko decenija. U svetu su zabeleženi slučajevi da su osuđenici na doživotnu kaznu veoma brzo po prijemu u zatvorsku ustanovu izvršili samoubistvo.
 
Osim toga, kod ove grupe osuđenika postoji veliki rizik od bekstva, kao i od ubistva drugih zatvorenika i stražara.
 
Podsetio je na podatak da jedan osuđenik državu košta od 14 do 15 evra dnevno, pa je postavio pitanje koliko će poreske obveznike u Srbiji koštati jedan doživotni osuđenik i koliko država ima gubitka po glavi svakog osuđenog.
 
Dr Bataveljić je naglasio da bi Srbija mogla da ima ozbiljan problem sa Evropskim sudom za ljudska prava u Strazburu ukoliko se prihvati predlog da za neke najteže oblike krivičnih dela nema mogućnosti uslovnog otpusta. To bi predstavljalo kršenje člana tri Evropske konvencije za zaštitu ljudskih prava i osnovnih sloboda.
 
On smatra da bi se zločini nad decom mogli sprečiti uz bolji nadzor školskih i predškoslkih ustanova i njihove okoline, kao i edukacijom dece i maloletnika.
  • Lenka

    15.05.2019 10:17
    jadni oni
    "jedan osuđenik državu košta od 14 do 15 evra dnevno" svaki osuđenik može da radi u okviru zatvora i da sam sebe izdržava. Ranije su zatvori imali svoju obradivu zemlju na kojoj su zatvorenici radili i tako sami sebe izdržavali. Sećate se traktorskih prikolica koje su pravili zatvorenici. Sve može da se reši. Ne mora zatvorenik da košta državu ni dinar. Može još i da joj zaradi, ali kada nema države, nema ničega a mi smo taj slučaj
  • Strogo

    15.05.2019 08:39
    Samo napred
    Naravno da ne treba brinuti ni o kakvim pravima osoba koje nisu brinule o pravima žrtvi.
    Samo nas EU filozofija potpomognuta skandinavijom tera na to.
    U Kini, sa par milijardi ljudi, uopšte ne razmišljaju da li će neki od kriminalaca da izvrši samoubistvo.
    Zaključili su da nije neophodan društvu.
    I znate šta?
    Zaista nije, čak ni nama kojih ima možda pet miliona.
  • Dejan

    14.05.2019 22:41
    Cccc
    Bas bi me zanimao taj um koji bi pokusao ubistvo,kradju,silovanje a da ga posle ceka nenamascen glogov kolac ! Pa da vidim sta to u ljudskoj prirodi da pokusa a da zna sledovanje ! Frajeri se boje kazne a iza resetaka su, pa sto ste iza resetaka ? Onaj sto mota kablove,vozi nocnu smenu grackog do Fjutoga, taj i ne misli o kazni ! Jos cemo da brigamo o bagri i njihovim pravima. Sve bih ja to na koridore i kopajte kamenje pijucuma, imali bi duplu ustedu !

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Srbija

Pritvor zbog pranja novca za troje uhapšenih

Viši sud u Beogradu danas je odredio pritvor do 30 dana okrivljenima P.D, D.P. i A.S. koji se terete za udruživanje radi vršenja krivičnog dela i pranje novca, saopštio je taj sud.