Iz budžeta Ministarstva kulture najmanje novca za nezavisnu scenu

Organizacije civilnog društva pobunile su se, jer su i ove godine, kao i prethodne, kako kažu, na konkursima diskriminisani u odnosu na ustanove kulture i organizacije "sumnjivog porekla".
Iz budžeta Ministarstva kulture najmanje novca za nezavisnu scenu
Foto: Pixabay
Prema podacima Asocijacije Nezavisne kulturne scene, 70 odsto novca podeljenog na konkursu Ministarstva kulture odlazi republičkim ustanovama za kulturu.
 
Kada je reč o sredstvima odobrenim po umetničkim oblastima, najviše dobija film (20 odsto), zatim muzika )18 odsto), pozorište (17 odsto), vizuelne umetnosti imaju 15 odsto iz budžeta, ples sedam, deca i mladi šest, književnost, kapitalna dela i delatnosti nacionalnih manjina po četiri odsto, a periodične publikacije tri odsto. Iz budžeta Ministarstva kulture na konkursu za savremeno stvaralaštvo nevladinim organizacijama dodeljeno je 1,19 odsto, a projekti članica Nezavisne kulturne scene dobili su 0,16 odsto sredstava, što je oko 130.000 evra.
 
Jedna od zamerki se odnosi na "budžetsku liniju 481" preko koje je novac otišao manastiru Hilandar, Matici Srpskoj i dvorskom kompleksu, kaže Predrag Cvetičanin iz Asocijacije Nezavisna kulturne scene Srbije (ANKSS).
 
"Nemamo ništa protiv da se za obnovu i zaštitu manastira Hilandar, i za podršku Matici Srpskoj daju sredstva, ali nismo baš sigurni za održavanje dvorskog kompleksa na Dedinju. Ali da su to nevladine organizacije, neumesno je. Ja očekujem da se SPC prva pobuni da je tretiraju kao NVO. Budžetska linija 481 koja se zove 'dotacije NVO' služi za dodelu sredstava svima osim NVO", objašnjava Cvetičanin.
 
Na nivou države podržano je 824 projekata. Za razliku od konkursa Ministarstva, konkurs Sekretarijata za kulturu grada Beograda, ocenjuju rečima "mimo svih standarda".
 
Nije objavljen ukupan iznos sredstva koji je dodeljen, niti iznos sredstava po oblastima, kao i prošle godine, nisu objavljena imena članova komisije, ukazuje Luka Knežević Strika iz ANKSS-a.
 
"Mi smo podneli, dan nakon izlaska konkursa, zahtev za informacije od javnog značaja, o čitavoj proceduri sprovođenja konkursa gde je trebalo da dobijemo te informacije, a od sekretarijata nismo dobili informacije o tome", kaže on.
 
Asocijacija je izbrojala čak 28 sumnjivih projekata, koji su na konkursu dobili oko 14 miliona dinara. Novac je dodeljivan organizacijama koje nisu registrovane za oblast kulture, koje su se registrovale neposredno pred konkurs ili su preregistrovane tako da im kultura postane osnovna delatnost, poput "Udruzenje za zastitu mladih" koje je dobilo 900.000 dinara za projekat Kulturom do mladih.
 
"Prethodni projekti su Promotivni štand udruženja za zaštitu mladih na Adi Ciganliji. Neću moći ovo da čitam zato što ću se smejati, a to nije lepo. I predavanje u Hemijsko-prehrambenoj tehnološkoj školi na temu 'Kulturom protiv učmalosti'. Isto predavanje održano je i u OŠ 'Nikola Tesla' u Rakovici i u OŠ 'Kosta Abrašević'", kaže Cvetičanin.
 
Zbog čega su ovi projekti bili bolji od ostalih, pitali smo i Gradski sekretarijat za kulturu, i to pisanim putem. Odgovorili su nam telefonski, i naveli da ćemo odgovor, zbog radnog vremena i procedure, dobiti u toku narednog dana.
 
Inače, Centar za empirijske studije uradio je i komparativnu analizu budžeta za kulturu u zemljama i gradovima regiona od 2015. do 2019. godine i utvrđeno je da Srbija daje najmanje za kulturu u regionu. Po glavi stanovnika za kulturu se u Sloveniji izdvaja blizu 79 evra, u Hrvatskoj oko 38 evra, u Crnoj Gori 35,63, a u Srbiji 11,07 evra.Srbija i Fedaracija BiH su na dnu po izdvajanju za kulturu, ispod jedan odsto iz dravnog budžeta. 

Komentari 0

    Nema komentara na izabrani dokument. Budite prvi koji će postaviti komentar.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Srbija