Izvršitelji će moći da policiji narede hapšenje svih koji pokušaju da spreče izvršenje

Udruženje za zaštitu potrošača "Efektiva" i Združena akcija "Krov nad glavom" smatraju da izmene Zakona o izvršenju i obezbeđenju neće doneti konkretan boljitak građanima i da su podložne zloupotrebi.
Izvršitelji će moći da policiji narede hapšenje svih koji pokušaju da spreče izvršenje
Foto: Pixabay
"Efektiva pozdravlja to što je Ministarstvo pravde u nacrtu izmena zakona priznalo pravo građana na dom, što je pravila izvršnog postupka učinilo socijalno odgovornijim i što je ojačalo načelo srazmere, uz naglašavanje službene dužnosti javnih izvršitelja da vode računa o tom načelu, ali upozorava da će predložena rešenja ostati mrtvo slovo na papiru bez omogućavanja da se dođe do lične odgovornosti izvršitelja kada oni krše zakon i etiku svoje profesije, što je problem koji ni u novim izmenama zakona nije rešen, dok se sa druge strane uvode novčane kazne za građane koji ometaju izvršitelje prilikom iseljenja", navodi se u saopštenju ovog udruženja.
 
Oni objašnjavaju da izvršitelj nije snabdeven ustavnom garancijom nezavisnosti sudske vlasti od strana u postupku i drugih grana vlasti, jer ga direktno imenuje, razrešava i kontroliše izvršna vlast, a od punomoćja izvršnog poverioca zavisi njegova mogućnost da zaradi – pri čemu njegova zarada nije fiksna, kao kod sudije, već zavisi od stepena uspešnosti naplate duga za poverioca. 
 
"Činjenica da je javni izvršitelj praktično u poslovnom odnosu sa poveriocem naročito je opasna u situaciji kad je poverilac ekonomski moćan, poput banaka, javnih komunalnih preduzeća, EPS-a i telekomunikacionih operatera, a dužnik je potrošač, koji je ustavna kategorija i kojeg je država po Zakonu o zaštiti potrošača dužna da štiti kao ekonomski slabiju stranu", naglašavaju u "Efektivi". 
 
Kao pozitivno u nacrtu izdvajaju to što se nekretnina u kojoj građanin živi ne može prodavati za dug čija je glavnica manja od 5.000 evra čime se proširuje krug stvari koje se izuzimaju od izvršenja, kao i to što je izvršiteljima sada jasno naloženo da na zahtev dužnika moraju utvrditi koliki su troškovi postupka.
 
Iz "Efektive" takođe pohvaljuju omogućavanje sudske kontrole izvršiteljskih zaključaka u fazi sprovođenja izvršenja i proširenje kruga razloga za izjavljivanje pravnih lekova. Ipak, napominju da je problematično to što se nadležnost za odlučivanje po prigovoru trećeg lica ostavlja izvršitelju iako je on finansijski zainteresovan da se poverilac što brže i povoljnije naplati, a nije uvedena makar disciplinska odgovornost izvršitelja kada on u postupku za namirenje potraživanja iz komunalnih i srodnih delatnosti usvoji predlog za izvršenje uprkos razlozima za odbacivanje ili odbijanje i po tom osnovu naplati predujam od poverioca. 
 
Oni postavljaju pitanje odgovornosti i mogućeg kažnjavanja izvršitelja  u okolnostima "blage kaznene politike prema njima". 
 
"Vreme izvršenja je i dalje svakog dana, a ne samo radnim danima kao u drugim zemljama, a izvršenja su izuzetno moguća i noću – bez dozvole suda, uprkos Ustavu. Neverovatna je upornost s kojom zakonodavac još od 2011. godine istrajava na ovom necivilizacijskom rešenju i prkosi javnosti koja ga kritikuje i traži njegovu izmenu", saopštavaju iz "Efektive".
 
Oni kritikuju i to što nisu izmenjene ni odredbe o proceni imovine izvršnog dužnika, jer izvršitelj kao procenitelje može da unajmi treća lica da procene imovinu, a oni i dalje ne moraju da budu licencirani za taj posao, što znači da i dalje nije sprečena mogućnost da se znatno umanji vrednost nekretnine koja se prodaje.
 
"Povrh svega, izvršenje se i dalje može nastaviti nakon prodaje jedine dužnikove nekretnine - radi naplate duga, preostalog ne zbog krivice dužnika već zato što je cena nekretnine dramatično oborena prilikom procene i javne prodaje", navode u "Efektivi".
 
Kriminalizuje se solidarnost građana
 
Izmenjenim zakonom naglašava se ovlašćenje izvršitelja da od policije zahteva upotrebu sredstva prinude protiv dužnika i građana koji "solidarno sprečavaju iseljenja", što za organizaciju "Krov nad glavom" predstavlja još jednu u nizu nepravdi. 
 
"Nacrt kriminalizuje solidarnost građana - propisuje visoke novčane kazne svakome ko ometa ili sprečava sprovođenje izvršenja i izričito ovlašćuje izvršitelje da policiji narede hapšenje izvršnog dužnika i ostalih prisutnih lica ako budu ometala ili sprečavala izvršenje", navodi se u saopštenju "Krova nad glavom". 
 
Oni kao problematično ocenjuju uvođenje kamate na troškove izvršenja, što u praksi znači da će "dužnici biti prinuđeni da odustanu od odbrane svojih prava da bi izbegli eskalaciju troškova". 
 
"Sa druge strane, pravni lekovi protiv samovlašća izvršitelja i poverilaca ostaju slabi i neefektivni. Očigledna namera Ministarstva pravde je da se uspostavljeni sistem iživljavanja nad slabijima još više osnaži, da dužnici ostanu sami pred izvršiteljskom mašinerijom, bez ikakve podrške komšija, prijatelja i solidarnih građana", kaže se u saopštenju.
 
Obe organizacije apeluju na doradu zakona kako se ne bi, u ovakvom obliku, pojavio pred Skupštinom i pozivaju na organizovanje javnih rasprava u cilju nalaženja boljeg rešenja. "Krov nad glavom" poziva građane na javnu raspravu 26. maja na Trgu Slavija u Beogradu, pošto je Ministarstvo "predvidelo da se o predloženim izmenama raspravlja putem interneta".
  • izvršitelji

    18.05.2019 04:30
    doing business
    sale ns je u pravu, pišu ih interesne skupine okupljene oko vodećeg poslovnog hub-a, a sve se odvija pod plaštom projekta za bolje uslove poslovanja i reforme čiji cilj su opskurne evro-atlantske integracije i za koje se ne zna tačno koliko je država uzela novca kroz razne programe pomoći za uspostavljanje vladavine prava, reformu javne uprave, za životnu sredinu ili poljoprivredu iz evropskih ili američkih fondova. Teška bruka i sramota.
  • Sofronije

    17.05.2019 20:09
    Silom na nemocne
    I opet kadija sudi, kadija tuzi!!!Ali,doci ce i tome kraj,jer znam ljude koji su spremni da izvrse masakr nad izvrsiteljem i njegovom porodicom! I sta moze tu policija,kada ga je ovaj pronasao i pre izvrsenja! Izvrsitelji moraju da se urazume i da shvate da je oteto- prokleto!
  • sale ns

    17.05.2019 13:27
    samo budali nije jasno da je ovo smrdija od drzave,gde politicka partije,banke i tajkuni odredjuju zakone a pisu ih naj veci lopovi medju njima-advokati !

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Srbija

Pritvor zbog pranja novca za troje uhapšenih

Viši sud u Beogradu danas je odredio pritvor do 30 dana okrivljenima P.D, D.P. i A.S. koji se terete za udruživanje radi vršenja krivičnog dela i pranje novca, saopštio je taj sud.