Osnovci će na ekskurzijama obilaziti osam regija u Srbiji

Novi pravilnik o ekskurzijama predviđa da će samo maturanti moći da idu u inostranstvo, a da će ih na putovanjima obavezno pratiti direktor škole. Osnovnoškolci će obilaziti znamenitosti i prirodne lepote Srbije.
Osnovci će na ekskurzijama obilaziti osam regija u Srbiji
Foto: 021.rs
Srbija će, što se tiče plana ekskurzija od 2020. godine, biti podeljena na osam regija koje će osnovci proputovati za osam godina. Oni neće morati da obilaze regiju u kojoj žive, već ostale.
 
Osam regija za upoznavanje
 
"Ideja je da deca tokom školovanja upoznaju svoju zemlju. Stoga smo došli do toga da je najbolje da podelimo zemlju na osam regija kada su posete u pitanju, i to na: Vojvodinu (Srem, Banat i Bačka), zapadnu Srbiju sa Tarom, jugozapadnu Srbiju (Zlatibor, Zlatar, Uvac), centralnu Srbiju (Šumadija i Pomoravlje), južnu Srbiju (Niš i Vranje), istočnu Srbiju sa Đerdapom, Beograd sa okolinom i Ibarsko-kopaonički kraj. Sve će to biti u skladu sa uzrastom jer nije zgodno da prvačići putuju u neke udaljene krajeve zemlje. Kako budu rasli, tako će posećivati udaljenija mesta. Svaka škola će rasporediti posete određenim regionima u skladu sa geografskom lokacijom njihove škole", objašnjava za Blic Mladen Stevanović, direktor najstarije škole u Srbiji "Kralj Petar Prvi".
 
Od pre nekoliko godina đačke ekskurzije postale su važna stavka u planovima i programima svih škola koje imaju nameru da ih organizuju i od tada se radi posvećeno kako bi Pravilnik o ekskurzijama bio što bolji. Predloga je bilo puno, a samo je nekolicina usvojena.
 
Tako će i bezbednost učenika biti podignuta na viši nivo, ali sem prosvetnog kadra, važnu ulogu kada su ekskurzije u pitanju imaju i roditelji dece.
 
"Pre svake ekskurzije direktori će biti dužni da organizuju ozbiljne sastanke na kojima će objasniti sve detalje kada je bezbednost u pitanju. Roditelji moraju da shvate ozbiljnost takvog putovanja i da pripreme dete za to, a đaci da znaju da je ekskurzija oblik nastave gde se na terenu proverava ono što su učili kroz razne predmete. Stoga ponašanje mora da bude kao u školskoj klupi i ovim putem apelujem na direktore da ozbiljno shvate sve ovo jer je ranijih godina bilo dosta propusta."
 
U inostranstvo samo maturanti
 
Takođe od sledeće godine samo će srednjoškolci u trećoj godini ako je završna, odnosno u četvrtoj moći da idu na matursku ekskurziju u inostranstvo.
 
"Maturanti će jedino imati priliku za upoznavanje Evrope kroz ekskurzijska putovanja, ali drugi će to moći kroz projekat "Erazmus plus". Do sada su tu privilegiju imali samo studenti i univerzitetski profesori, a od januara je to omogućeno i osnovcima i srednjoškolcima", završava Dejan Nedić.
 
Izbor agencije javnom nabavkom
 
Izbor turističke agencije preko koje će škole izvoditi ekskurziju i nastavu u prirodi ubuduće će morati da se organizuje preko javne nabavke, predviđeno je novim pravilnicima o đačkim putovanjima koji su upravo stupili na snagu, a primenjivaće se od naredne školske godine.
 
Pravilnicima je propisano da postupak javnih nabavki sprovodi komisija škole koju obrazuje direktor. U komisiji su najmanje tri člana, od kojih je bar jedan predstavnik saveta roditelja razreda i najmanje jedan nastavnik koji će putovati sa đacima.
 
Šta će sve obilaziti osnovci
 
1. Vojvodina: Palić, Obedska bara, Zasavica, Dvorac Dunđerski, Petrovaradin, Sremski Karlovci, Rezervat Gornje podunavlje, fruškogorski manastiri.
 
2. Zapadna Srbija: Nacionalni park Tara, selo i jezero Zaovine, Tršić, Cer, Drina, Perućac.
 
3. Jugozapadna Srbija: Zlatibor, Sirogojno, Zlatar, Uvac, Mokra gora, Kremna, Šarganska osmica, Drvengrad, Ledena pećina.
 
4. Centralna Srbija (Šumadija i Pomoravlje): Orašac, Oplenac, pećina Risovača, moravski manastiri, Kruševac.
 
5. Južna Srbija: Arheološki park Medijana, Ćele-kula, Suva planina, Cerjanska pećina, Sićevačka klisura, Markovo Kale, Vražji kamen, Đavolja varoš.
 
6. Istočna Srbija: Srebrno jezero, Đerdapska klisura, Golubačka tvrđava, Trajanova tabla, Rajkova pećina, Resavska pećina, Lepenski vir, Rosomočki lonci, Rajačke pimnice, Kanjon Temštice, Romulijana, Viminacijum.
 
7. Beograd s okolinom: Avala - Avalski toranj, Kalemegdan, beogradski muzeji, Hram Svetog Save, Skadarlija, Zoološki vrt, Nautičko selo, Lisine, Smederevska tvrđava, Deliblatska peščara.
 
8. Ibarsko-kopaonički kraj: Kanjon reke Ibar, Maglič grad, jezero Gazivode i najveća olovna brana u Evropi, Kopaonik - Pančićev vrh - Semeteško jezero, Jošanička Banja.
  • Lela

    17.05.2019 19:21
    Sve je ovo lepo na papiru, ali već vidim da se neće sprovoditi u praksi.
    Svi direktori se prave slepi na individualne organizovane ekskurzije koje koštaju više od prosečne plate prosvetnog radnika, što je totalni apsurd.
    Recimo direktor OS"Jovan Jovanović Zmaj" u Kamenici je na Školskom odboru izjavio da se u toj školi neće organizovati ekskurzije, da bi posle par dana sve učiteljice ponudile jednodnevne izlete po ceni od 3500! Naravno sve mimo zakona i sve kao organizovana grupa građana. I šta ministar na to kaže? Šta kaže na to da se tako radi u 90%škola? Šta kaže na to da učenici srednjih škola putuju na šoping ture umesto na obrazovne i edukativne ekskurzije.
    Na žalost svih roditelja i dece, sve ovo je mrtvo slovo na papiru.
  • Agroekonomista

    17.05.2019 08:58
    Podrška
    Ja ovo podržavam, svi trče napolje da ostave pare tamo a ne znaju lepote sopstvene zemlje. Šta je lepše videti kako voz ide 200 na sat u tamo nekom Berlinu ili videti Kanjon reke Uvac?
  • hm

    17.05.2019 08:26
    Prva stvar: na papiru ovo zvuči jako zanimljivo, u stvarnosti na žalost sve ovo pobrojano je jako dosadno jer je nedovoljno razvijeno u turističkom smislu, a posebno za decu. Druga još važnija stvar - čitava priča bi bila sasvim u redu (u smislu da je to nastavak nastave, a ne turistička tura) kad bi se odvijalo u prilagodjenim odmaralištima posebnim za tu namenu, sa odgovarajućim cenama, umesto da se djačke ekskurzije koriste da se neki ološ u privilegovanim turističkim agencijama i hotelima ogrebe za zaradu, naplaćujući smeštaj u Vranju kao da je u Parizu, a vožnju autobusom kao da je avionom. I koja je potreba i svrha da ide i direktor, šta on radi što vaspitači i nastavnici ne mogu na tom putu?

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Srbija