Za tri godine 582 odbornika preletela u druge stranke, neki četiri puta "menjali dres"

Od kako su pre tri godine održani lokalni izbori i konstituisane lokalne skupštine, najveći broj preletača, skoro polovina, prišao je Srpskoj naprednoj stranci, koja danas nije deo vlasti u svega 13 od 170 lokalnih samouprava.
Za tri godine 582 odbornika preletela u druge stranke, neki četiri puta "menjali dres"
Foto: 021.rs
Preletanje iz SNS u druge stranke ili samostalne odbornike zabeleženo je u 29 slučajeva, piše Blic. Postoje i preletači koji su tokom jedne godine promenili čak tri stranke i to svega nekoliko meseci nakon izbora.
 
"Praćenje preletanja pomaže da razumemo u kojoj meri se poštuje, a u kojoj meri izigrava izborna volja građana. Ono što uočavamo je da se preletanja ređe dešavaju zbog slaganja ili neslaganja sa političkim idejama i programima, a mnogo češće zbog prilike da se zauzme bolji položaj i pridruži timu koji dobija, bez obzira na javni interes", ističe koordinatorka istraživačkog tima organizacije CRTA Tamara Branković.
 
Naravno, ponašanjem preletača najviše su pogođeni birači. "Građani Srbije imaju pravo da znaju ko ih predstavlja i da li donose odluke u njihovom interesu. Promena partije u toku trajanja mandata urušava poverenje građana u izbore i demokratski izabrane predstavnike", naglašava Branković za Blic.
 
Dešavalo se da odbornici tri ili četiri puta menjaju stranke, što je zabeleženo u Somboru, Valjevu, Lebanu, Blacu, Preševu, Čačku. Takav trend teško je u potpunosti sprečiti, ali je moguće smanjiti, smatra programski direktor CRTE Raša Nedeljkov.
 
"Javni pritisak mora da pođe od birača, oni su ti koji treba da vode računa o tome ko ih predstavlja u institucijama i kako se oni ponašaju. Ako izabrani predstavnik promeni stranački dres, građani koje predstavlja imaju pravo da zahtevaju političku odgovornost i ne tolerišu postizbornu trgovinu odbornicima", ističe Nedeljkov i dodaje da preletanje mora da bude predmet interesovanja i tužilaštva jer u svakom od 582 slučaja, kako kaže, ima i osnovane sumnje postojanja korupcije.
 
Primeri preletača
 
Nada Kostić, Stari grad. Četiri puta preletala: iz Dosta je bilo (2016) do nezavisne odbornice (maj 2016), potom Čuvari Starog grada (novembar 2016) i na kraju POKS (april 2018).
 
Jelena Đorđević, Niš. Iz Dveri (maj 2016) do Jedinstvene Srbije (jul 2016), preko nezavisnog odborništva (april 2018) do Zavetnika (novembar 2018).
 
Dubravka Šarac Minić iz Pančeva. Od Demokratske stranke (maj 2016) postala nezavisna odbornica (april 2018), postala odbornica Narodne stranke (jun 2018), da bi na kraju preletela u SNS (novembar 2018).
 
Marko Jančić iz Šapca. Iz Demokratske stranke (maj 2016) postao nezavisni odbornik (oktobar 2016), pa prešao u SPS (novembar 2016), a potom u SNS (jul 2017).
  • lala4ever

    18.05.2019 17:43
    "Mali faraoni" - nastavak
    E, da, da ne zaboravim: Slobodan Milošević (SPS) bi se na donjoj listi nalazio na 5. mestu po dužini boravka na funkciji prvog čoveka svoje stranke (od 17. jula 1990. do svoje smrti 11. marta 2006.), ukoliko ne računamo SKS period (1987-1990), ali sam ubrojao samo žive lidere i ex-lidere.
  • Bela Lagonda

    18.05.2019 17:26
    @lala4ever
    Aaahhahahaaa, Čanak je predsednik LSV-a duže nego Šešelj SRS-a... C-c-c-c-c... :D

    To je stvarno više nego bruka, barem po zapadnim standardima (plus je LSV oduvek bio ispod cenzusa - ili, u najboljem slučaju, oko cenzusa), jer npr. u Mađarskoj čak ni Orban nije ni blizu toliko dugo predsednik Fidesz-a, iako je jedan od osnivača.

    U zapadnim demokratijama su, koliko znam, jedino Angela Merkel i (pre nje) Helmut Kol bili na čelu svoje stranke (CDU) ozbiljno duže od deset godina, ali to je samo zato što je CDU za njihova vakta ubedljivo pobeđivala i normalno je da ih nisu menjali dokle god su pobeđivali... ali, brate, ovi naši (ispod)cenzusaši Čanak, Čeda, Šešelj... stranke im oduvek ispod ili oko cenzusa, a oni među najbogatijima i ne skidaju se sa Pinka, Happyja, RTS-a...! Još 2014. (nakon što je LDP pao ispod cenzusa) Čeda besramno izjavi: "Kriv sam, ali ostavku (i "Fidelinku") ne dam!"

    Stiče se utisak da je UDBA namerno posadila takve kao Čanak, Čeda, Đilas... da odbijaju liberalno biračko telo i na taj način ih teraju iz Srbije, jer Vučiću to najviše odgovara.
  • lala4ever

    18.05.2019 15:19
    Reč-dve o "malim faraonima"
    Vidim da su Čankovi sendvičari o'ma krenuli sa svojom brakorazvodnom rijaliti-parnicom... :D

    Što se mene tiče, jedina nemoralnija stvar i veće zlo od menjanja opozicionog stranačkog dresa za vladajući je nesmenjivost pojedinih stranačkih lidera.

    Za mlađe čitaoce, evo top 6 liste stranačkih lidera sa najdužim stažom na čelu svojih stranaka (od pada komunizma naovamo):

    1. Vuk Drašković (SPO) - od 14. marta 1990.
    2. Nenad Čanak (LSV) - od 14. jula 1990.
    3. Vojislav Šešelj (SRS) - od 23. februara 1991.
    4. Vojislav Koštunica (DSS) - od 26. jula 1992. do 19. marta 2014.
    5. Čedomir Jovanović (LDP) - od 5. novembra 2005.
    6. Ivica Dačić (SPS) - od decembra 2006.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Srbija

Danas se slavi Dan pobede nad fašizmom

Dan pobede nad fašizmom obeležava se danas u znak sećanja na 9. maj 1945. godine, kada je bezuslovnom kapitulacijom Nemačke okončan Drugi svetski rat u Evropi.