Najviša penzija devet puta veća od najniže

Najviša penzija u Srbiji viša je od najnižeg iznosa koji stiže na adrese srpskih penzionera oko devet puta.
Najviša penzija devet puta veća od najniže
Foto: Pixabay
Najvišim iznosom na čeku trenutno može da se pohvali svega 19 korisnika Fonda PIO. Ona se isplaćuje prema važećem Zakonu o PIO za sve kategorije korisnika, uključujući i profesionalna vojna lica, za 45 godina radnog staža i iznosi 132.065 dinara. 
 
Otkad su uvedene poljoprivredne penzije, one su na dnu liste po visini i sada iznose 11.272 dinara, dok je najniži ček prema važećem zakonu za korisnike iz kategorije osiguranika zaposlenih i samostalnih delatnosti 14.338 dinara.
 
Prema statistici Fonda, opština u koju stižu minimalna penzionerska primanja je Malo Crniće. Njihovi najstariji sugrađani mesečno imaju u proseku tek nešto više od 100 evra, odnosno 12.938 dinara. Za petama su im penzioneri iz Žabara, čiji je prosek veći za svega 484 dinara.
 
Na spisku PIO fonda je trenutno 1.713.123 korisnika, a prosečna primanja za sve kategorije i vrste prava je 26.335 dinara. Osim onih koji su čak duplo ispod proseka, ima i gradova u kojima su čekovi i viši. Time mogu da se pohvale u beogradskoj opštini Savski venac, zatim na Starom gradu. Slede Novi Beograd i Vračar, a njihov ukupan prosek je 34.364 dinara.
 
Sa 33.552 dinara drugo mesto pripada Novosađanima.
  • Etar

    23.05.2019 11:29
    gledam u Sunce
    Ako uopste docekam penziju znam da necu imati sta da jedem,niti lekove da kupim.A,ostalo nista nije ni bitno,jer penzioneri nisu ljudi?
  • dragan perković

    23.05.2019 00:15
    Liliput
    U Hrvatskoj za osobe preko 60g i sa 41g staža puna penzija, kod nas za njih socijalna pomoć od 12.000.Pa informatika i struja samo toliko koštaju, a hrane se vazduhom i Vučićevim likom za koga hipnotisani glasaju.
  • Tokmak

    22.05.2019 21:29
    "Zasluga"
    Najmanje penzije su prema uplatama tj. toliko su zaslužene, a najveće penzije su privilegija I sigurno nisu zaslužene. Bilo bi dobro da vidimo koje su rezultate ostavili uživaoci najvećih penzija.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Srbija

Preminuo novinar Bojan Tončić

U Beogradu je u 57. godini, nakon duge bolesti, preminuo novinar Bojan Tončić, saopštilo je danas Nezavisno udruženje novinara Srbije (NUNS).

Uhapšen zbog pokušaja ubistva u Mirijevu

Policija u Beogradu je, u saradnji sa Višim javnim tužilaštvom, uhapsila M. P. (41) zbog sumnje na pokušaj ubistva, saopštili su danas iz Ministarstva unutrašnjih poslova.