Državni revizor: Skoro 93 odsto javnih nabavki sprovedeno mimo procedura

Državna revizorska institucija (DRI) je, tokom 2018. godine, zbog sumnje da je učinjen prekršaj, privredni prestup ili krivično delo, podnela ukupno 289 prijava protiv 157 odgovornih lica, navodi se u godišnjem izveštaju DRI.
Državni revizor: Skoro 93 odsto javnih nabavki sprovedeno mimo procedura
Foto: 021.rs
Od podnetih prijava, 242 se odnose na zahteve za pokretanje prekršajnog postupka, 26 na prijave za privredni prestup i 21 na krivične prijave. 
 
Takođe, podneto je 30 informacija nadležnim tužilaštvima na dalje postupanje i ispitivanje da li u radnjama odgovornih lica postoje elementi krivičnog dela.
 
Državna revizorska institucija je utvrdila greške i nepravilnosti u iznosu od 217 milijardi dinara sprovodeći revizije u 2018. godini kod 209 subjekata. Greške u finansijskim izveštajima iznosile su 195 milijardi dinara, odnosno 90 odsto ukupnih nepravilnosti, dok su ostatak nepravilnosti u poslovanju, rekao je generalni državni revizor Duško Pejović.
 
On je naglasio da bi, ukoliko bi državni organi krenuli u akciju da obuče i sertifikuju one koji sastavljaju finansijske izveštaje, mnoge greške bile izbegnute i stanje u državi bi bilo mnogo sređenije.
 
Javni dug Srbije je, prema njegovim rečima, 1. oktobra prošle godine iznosio 58,69 odsto BDP i, takođe, nije uključivao obaveze po osnovu restitucije, a Zakon o budžetskom sistemu ograničava taj dug na 45 odsto.
 
Nepravilnosti su česte i kada je u pitanju sprovođenje postupaka javnih nabavki, gde je iznos učešća nepravilnosti u odnosu na iznos obuhvaćen revizijom iznosio gotovo 93 odsto. Naime, vrednost ugovorenih javnih nabavki iznosila je 1,42 milijarde dinara, a nabavke koje nisu u skladu sa zakonom iznosile su 1,32 milijarde. Nepravilnosti se uglavnom dešavaju kada se konkursnom dokumentacijom odrede dodatni uslovi koji nisu u vezi sa predmetom nabavke ili kada se bez razloga ne sprovede postupak nabavke. 
 
Pogrešno obračunavanje plata na fakultetima
 
Prilikom revizije finansiranja viskokoškolskih ustanova iz budžeta Republike Srbije za 2017. godinu utvrđeno je 38 nepravilnosti u vezi sa osam visokoškolskih ustanova. Na Pravnom fakultetu u Novom Sadu identifikovano je šest nepravilnosti, dok je na Filozofskom utvrđeno četiri. Među pet fakulteta koji su podelili veće zarade jer su ta sredstva dobili od Ministarstva prosvete na osnovu pogrešnog obračuna prema podacima iz 2014. godine, nalazi se upravo i Filozofski fakultet Univerziteta u Novom Sadu. Ovo je jedan od slučajeva zbog kog su podnete prekršajne prijave.
 
Reagujući na komentare DRI o pogrešnom obračunavanju plata, Ministarstvo prosvete je saopštilo da postupaju zakonito i da plate isplaćuju na osnovu postojećih zakona i uredbe.
 
"Utvrđivanje prava na finansiranje zarada zaposlenih u ustanovama visokog obrazovanja sprovodi u skladu sa zakonima o budžetu, o visokom obrazovanju, o normativima i standardima uslova rada univerziteta i fakulteta koje se finansiraju iz budžeta i Uredbom o merilima za utvrđivanje visine troškova studija na višim školama čiji je osnivač Republika", naveli su iz ministarstva.
 
Iz ministarstva su naglasili da postupaju zakonito i da isplaćuju plate u skladu sa Uredbom, ali da nažalost, postojeći pravni okvir nije adekvatan, zbog čega je Ministarstvo prosvete pre godinu dana počelo sa izradom zakona o finansiranju visokog obrazovanja, koji bi trebalo da bude usvojen ove godine.
 
"Ipak, manjkavi zakoni i uredbe, kao i dopis prethodnog ministra prosvete, koji je 2015. godine dozvolio da univerziteti i fakulteti samostalno uređuju raspodelu dobijenih sredstava, ne aboliraju one koji su to zloupotrebili", navodi se u saopštenju.
 
Fakulteti koji su dobili više novca nego što imaju zaposlenih, trebalo je taj novac ili da vrate ili da ga upotrebe u korist studenata, a ne da povećavaju plate svojim zaposlenima, ističu iz ministarstva.
 
Kako su dodali, usvajanjem zakona o finansiranju visokog obrazovanja biće uveden red u ovu oblast, na čemu insistira Ministarstvo prosvete, nauke i tehnološkog razvoja.
  • 2 MILIJARDE EUR

    25.05.2019 15:21
    Državni revizor u izveštaju konstatovao da su iz budžeta potrošili 2. MILIJARDE eura bez relevantnih papira koji ovaj iznos opravdavaju.
    Ukrali su 2 milijarde eura.
  • Gotovo je

    25.05.2019 13:44
    NE POSTOJI ZAKON
    Ako niko ne bude odgovarao zbog kršenja zakona u 93% slučajeva - onda zakon u državi Srbiji ne postoji.
  • ???????

    25.05.2019 13:15
    !!!!!!!!!
    Mislio sam da napišem komentar ali stvarno nisam mogao jer ovaj lopovluk prevazilazi ljucki um.
    Mogu samo da kažem da nikad gore nije bilo, LOPOVLUK POD ZAŠTITOM DRŽAVE

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Srbija

Poslanica Nastasja Baković podnela ostavku

Odbor Skupštine Srbije za administrativno-budžetska i mandatno-imunitetska pitanja danas je konstatovao da je narodna poslanica Nastasja Baković (25) podnela ostavku na tu funkciju.

Priveden Sergej Trifunović

Glumac Sergej Trifunović priveden je nakon što je kod njega pronađena marihuana, nezvanično saznaje Nova.rs.