Preminula glumica Dušica Žegarac

Preminula je zvezda srpske i jugoslovenske kinematografije Dušica Žegarac, saopštilo je Udruženje filmskih glumaca Srbije.
Rođena je u Beogradu 1944. godine. Kao srednjoškolka slučajno je zapažena i angažovana za glavnu ulogu progonjene Jevrejke u filmu "Deveti krug" (1960), za koju je nagrađena na festivalu u Puli.
 
Žrtvujući studije medicine, nastavlja sa sličnim ulogama devojaka koje pomažu partizanima u filmovima "Stepenice hrabrosti" (1961) i "Saša" (1962), te 1962. godine upisuje glumu na Akademiji za pozorište, film, radio i televiziju u Beogradu.
 
Od 1966. godine i uloge u filmu "Tople godin" gradi stabilnu karijeru. Tumači glavne i veće sporedne uloge, sve češće karakterne, u brojnim filmovima, između ostalog u "Buđenju pacova" (1967) i "Pošalji čoveka u pola dva" (1967).
 
Za glavnu ulogu u filmu "Opklada", iz 1971. godine, Zdravka Randića, u kome glumi mladu suprugu koja napušta starijeg muža (Pavle Vuisić), da bi mu se, uvidevši da je prevarena, vratila, nagrađena je Zlatnom arenom u Puli.
 
Osam godina kasnije osvaja istu nagradu, ovoga puta za epizodnu ulogu, za lik alkoholičarke na lečenju, u "Posebnom tretmanu" (1980) Gorana Paskaljevića.
 
Ostvarila je mnoštvo uloga i u TV serijama (Od svakog koga sam volela, Mikelanđelo, Boje slepila i druge). 
 
Na Filmskim susretima u Nišu dobila je nagradu "Pavle Vuisić" za životno delo.
  • pad vizantije

    24.05.2019 15:23
    pesma nad pesmama
    Svaki novi odlazak velikana iz SFRJ donosi nam tužne trenutke
    i pokazuje prazninu kod onih koji nam to saopštavaju.
    mogli ste bar malo potruditi da napišete nešto više a i toplije
    o ovoj vrhunskoj umetnici koju je imala SFRJ.
    Njeno prisustvo u seriji Pesma, Žike Pavloviča je neizbisivo...
  • Deks

    24.05.2019 14:04
    Slava joj! Bila je naša velika glumica i istinska filmska zvezda. Uvek je plenila svojim karakterom i lepotom. Sećam se da sam je prvi put gledao u jednom starom dečijem filmu gde je ako se ne varam glumila umiruću majku jedne siromašne devojčice, ni dan danas ne znam ime tog filma. Na žalost nakon raspada Jugoslavije i pored bogate filmske karijere i privatnim životom Evropljanke u pravom smislu te reči nije bila interesantna našim režimskim medijima.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Srbija

Počinje popis belih roda u Srbiji

Društvo za zaštitu i proučavanje ptica Srbije saopštilo je danas da će od 22. aprila do 31. maja raditi prvi krug popisa belih roda u Srbiji, a u drugom krugu popisivaće rode od 17. juna do 15. jula.