Domaćinstvu koje ima najveći broj gnezda lasta nagrada - tona kukuruza

Društvo za zaštitu i proučavanje ptica Srbije u okviru takmičenja "Domaćinstvo koje su laste izabrale", treću godinu zaredom nagrađuje tonom kukuruza domaćinstvo koji ima najveći broj gnezda seoskih lasta.
Ukoliko u svom domaćinstvu imate seoske laste, Društvu možete do 16. juna poslati informacije sa brojem aktivnih gnezda i na taj način učestvovati u takmičenju.
 
"Načini na koje se bavimo poljoprivredom imaju ogroman uticaj na prirodu. Prirodna raznolikost nekog područja jasno oslikava održivost poljoprivrednih praksi. Ako se brojnost vrsta i jedinki divlje flore i faune na nekom području smanjuje, to je dokaz da hranu ne proizvodimo na mudar način i da idemo u pogrešnom smeru", upozorava Slobodan Knežević iz Društva za zaštitu i proučavanje ptica Srbije.
 
 
Vrste ptica koje nastanjuju poljoprivredna staništa svrstavaju se u najugroženije. Istu sudbinu dele i leptiri, pčele, jednogodišnje biljke i brojne druge grupe organizama. Moderna poljoprivreda u velikoj meri ugrožava životnu sredinu, posebno kroz zagađenje vode, degradaciju zemljišta i emisije gasova staklene bašte. Dugoročno gledano, kažu u Društvu, očuvanje poljoprivrednih ekosistema je najbolji način da se osigura buduća proizvodnja hrane kao najosnovnije ljudske potrebe.
 
"Nedostatak hrane, korišćenje otrova u poljoprivredi i rušenje gnezda ozbiljno ugrožava seoske laste. Zamiranjem sela i stočarstva nestaju i ptice koje su dobro poznate našim domaćinima. Seoske laste su jedan od simbola sela, a da bi taj status i zadržale moramo podržati mala poljoprivredna domaćinstva koja se poljoprivredom bave na tradicionalan način. Njihov opstanak zavisi od štala tih vrednih domaćina u kojima seoske laste svijaju gnezda i pronalaze insekte kojima se hrane", kaže Knežević.
 
Prošle godine u takmičenju je učestvovalo 96 domaćinstava, a priznanje i vrednu nagradu je dobila porodica Sanje Petković iz Velike Plane sa čak 80 aktivnih gnezda seoskih lasta.
  • C

    29.05.2019 17:55
    K
    Nestankom sela mnogo toga je nestalo, sećam se svog detinjstva, sa štalom pnom lastinih gnezda i unutra i spolja ispod strehe.Od 30 kuća_ domaćinstava sada egzistiraju samo 3.
  • Zaštitar

    29.05.2019 16:45
    Laste
    Tona kukuruza za domaćina, a da se on brine o lastama. Odličan ideja za akciju. Srpska sela propadaju, opustela su. Ljudima treba vratiti nadu u život i rad na selu jer je to osnov zdravog društva. Ptice su ogledalo, slika i prilika koliko brinemo jedni o drugima.
  • Krompjuter

    29.05.2019 13:52
    divne pticice
    pa ovo je sjajno....
    kad sam bio deca, imao sam lastavice u prozorskom oknu :)

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Srbija

Uhapšen zbog pokušaja ubistva u Mirijevu

Policija u Beogradu je, u saradnji sa Višim javnim tužilaštvom, uhapsila M. P. (41) zbog sumnje na pokušaj ubistva, saopštili su danas iz Ministarstva unutrašnjih poslova.