Ruski lekari spremni da pomognu dečaku koji je šest godina u komi, čeka se odgovor države

Zbog povrede glave koju je zadobio padom sa litice u Tašmajdanskom parku, Vuk Erceg je u komi od 2013, a infekcija na mozgu dečakovo zdravstveno stanje dodatno ugrožava.
Ruski lekari spremni da pomognu dečaku koji je šest godina u komi, čeka se odgovor države
Foto: Pixabay (ilustracija)
Lekari u Srbiji ne žele da ga operišu, jer je operacija rizična i postoji velika šansa da se infekcija vrati. 
 
Infekcija mozga i usne duplje je dovela do stvaranja ciste, zbog čega je neophodna redovna drenaža koja, kako kaže Irena Erceg, njenom sinu zadaje bol i patnju. Posle godina provedenih u traženju rešenja, nadu je pronašla u Rusiji.
 
"Oni hoće njemu da pomognu, da nema taj bol, oni imaju ozbiljnu empatiju prema Vuku. Oni neće promeniti u ovom momentu neurološki status, ali oni garantuju da će sanirati infekciju, zajedno sa svojim stručnim timom, koji očekuje Vuka na institutu "Sklifasovski", to je u Moskvi", navodi Vukova mama.
 
Irena je potpisala ugovor sa ruskom bolnicom pre dve nedelje, a sada čeka da joj iz Ministarstva zdravlja jave da li će preuzeti troškove lečenja, kao što joj je, kako tvrdi, ranije usmeno obećano.
 
Na pitanje N1 da li će Ministarstvo zdravlja da finansira transport, lečenje i postoperativnu negu Vuka, iz te institucije poručuju:
 
"U Ministarstvu zdravlja postoji jasna procedura za upućivanje pacijenata na lečenje u inostranstvo, bilo o trošku RFZO ili Budžetskog fonda. S tim u vezi, nikakva usmena obećanja ili bilo šta slično nisu osnov za ostvarivanje navedenog prava. Napominjemo da procedure za ostvarivanje mogućnosti lečenja u inostranstvu nisu komplikovane i da je o trošku RFZO i BF do sada na lečenje u inostranstvo upućeno više stotina građana Srbije".
 
Irena trenutno čeka i sudski epilog pošto je tužila nekadašnju upravu Grada Beograda jer nije obezbedila oštećenu ogradu kroz koju je nje sin pao sa visine od oko 15 metara. Kaže, njenom sinu je oduzeto detinjstvo, a odgovornih još nema.

Komentari 0

    Nema komentara na izabrani dokument. Budite prvi koji će postaviti komentar.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Srbija

Đilas: Opozicija da povuče svoje izborne liste

Lider Stranke slobode i pravde (SSP) Dragan Đilas pozvao je opoziciju da povuče svoje liste za lokalne izbore 2. juna, jer je jasno "da ne postoje ni minimalni uslovi za održavanje legalnih izbora".