Ilija Dević priveden, štrajkovaće glađu i žeđu

Ilija Dević priveden je jutros, po nalogu Višeg suda u Beogradu, jer se nije odazvao na ročište u postupku koji protiv njega vodi Više javno tužilaštvo.
Ilija Dević priveden, štrajkovaće glađu i žeđu
Foto: 021.rs
Njegova ćerka i članica upravnog odbora ATP Vojvodina Anđelka Dević je rekla da je od ovog momenta Ilija Dević u štrajku glađu, da neće pustiti zatvorske lekare da ga pipnu, da neće piti vodu, te da će nastaviti da se bori.
 
"Ilija se nije odazvao na suđenje u petak, 31. maja iz zdravstvenih razloga, za šta je sudiji dostavio i potrebne zdravstvene spise. Žena koja je optužena zajedno sa njim u tom predmetu ima slomljenu ruku i takođe se nije pojavila", rekla je Devićeva.
 
Ona je ocenila da za njenim ocem nije trebalo da se raspiše potraga, jer se on redovno odaziva na sva suđenja, a najmanje od svega je trebalo da mu se određuje privor.
 
"Ukoliko nije dobijen lekarski nalaz, bilo je dovoljno samo izdati upozorenje, a ne poternicu i određivanje pritvora. Ovo je politički progon kako bi mu se oduzeo kapital koji je uložio i kako bi se sklonio od javnosti i kako javnost ne bi imala uvida u to mu šta mu država radi", dodala je.
 
Ilija Dević je na sudu već više od deset godina, a predmet ATP "Vojvodina" nalazi se pod monitoringom Evropske unije, jer je to jedini slučaj sa spiska od 24 sporne privatizacije u Srbiji gde je oštećen investitor, a ne država.
 
ATP "Vojvodinu" je Dević kupio na aukciji Agencije za privatizaciju 2004. godine, ispunio je investicioni plan, proširio delatnost, uveo nove linije i zaposlio nove radnike. Zaključio je ugovor s tadašnjom gradonačelnicom Novog Sada Majom Gojković o izgradnji nove Međumesne autobuske stanice što je učinjeno, ali, iako je taj objekat završen, Grad nije preusmerio saobraćaj na novu lokaciju.
 
Ranije je podneo i krivičnu prijavu protiv Maje Gojković, kao i protiv tadašnjeg direktora Zavoda za izgradnju grada, a sada predsednika Pokrajinske vlade Igora Mirovića, a šteta od 400 miliona dinara koju su tako napravili, dokazana je pravosnažnom izvršnom sudskom presudom. Međutim, Osnovno javno tužilaštvo u Novom Sadu je 20. januara 2015. godine odbacilo tu krivičnu prijavu.
 
Razrešenje ove afere zahteva i Evropska komisija.
  • Lela

    08.06.2019 14:35
    Ponovo straj gladju u NS?!
    Vrlo je zanimljivo, posle Pavloviceve sa Kanala 9, sad I G-din Devic ulazi u strajk gladju?! Da li ce ponovo Predsednica vlade da se ukljuci I da konacno vidi kakvo je sudstvo u Novom Sadu?!
    Svi mi u NS znamo ko je Igor Milovic, sad se druzi sa Martom Takac, Direktor JP "Vojvodinasume" koja ima preko 300 tuzbi radnika, kojoj je Predsednik SVM Pastor okrenuo ledja, cuvajuci sebe naravno, a svojevremeno je govorio da ce napustit koaliciju u Pokrajini ukoliko se M.Takac ne vrati na celo Preduzeca?! Pitam se samo, da li Predsednik A.Vucic sve to zna, jer ako zna onda je sve ovo strasno.
  • Ovdašnji

    07.06.2019 18:46
    Lepo sam rekao na ovom portalu.
    Ima mesta da se napravi asfaltna veza između sadašnje autobuske stanice i Devićeve.
    Da se obe stanice puste u ravnopravan rad.
    Siguran sam da Novi Sad ima mogućnosti i potrebe za dve autobuske stanice.
    U Skandinaviji bi to već odavno uradili, ne bi se tužakali.
    Grad je odavno trebao da napravi dogovor sa Devićem i u praksi pusti sve ove graditelje da malo, za promenu, seku rastinje iza Ž Stanice, malo potkopaju i naprave tunel ispod i vežu dve autobuske stanice nezavisnom asfaltnim putem.
    Tako bi i taksiji i putnici mogli d akomuniciraju između obe stanice i na korist svih.
    No kad se ide na ono balkansko - Ja imam veći...
  • M

    07.06.2019 18:31
    A "nasa Maja"? Mozda poverujem u pravdu ako ona zavrsi iza resetaka na duzi rok.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Srbija