Ninamedia: Čak 89% građana protiv članstva u NATO

Čak 89 odsto gradjana ne podržava ulazak Srbije u NATO, ali većina anketiranih nije upoznata sa činjenicom da na teritoriji niti jedne države koja je članica NATO-a nije bilo rata, pokazalo je istraživanje koje je sprovela agencija Ninamedia, u okviru projekta Atlantskog saveta Srbije "Evroatlantske integracije u očima srpskih medija", koje je predstavljeno danas u Novom Sadu.
Ninamedia: Čak 89% građana protiv članstva u NATO
Foto: 021.rs

Istraživanje koje je sprovedeno krajem maja i početkom juna pokazalo je da više od 70 odsto ispitanika ne podržava članstvo Srbije u NATO zbog bombardovanja iz 1999. godine.

Pokazalo je i da 73 odsto ispitanika nije bilo upoznato sa činjenicom da na teritoriji država koje su članice NATO-a nije bilo ratova, otkako su članice tog saveza. Zamenik direktora RTS-a Milivoje Mihajlović rekao je da u tabloidnoj štampi dominira potpuno negativna slika o NATO i dodao da je bolja slika o tom savezu u Srbiji bila pre 12 godina.

"Od kraja 2007. godine iz javnog diskursa nestaje sintagma 'evroatlantske integracije' i ostaju samo 'evropske integracije', što je bio jasan znak da je to politika državnog vrha", kazao je Mihajlović.

Dodao je da je Srbija okružena zemljama koje su članice NATO, a NATO snage su u ovom trenutku jedine snage koje mogu da zaštite bezbednost Srba na Kosovu. "Istovremeno, u medijima gotovo da nema vesti o učešću srpskih snaga u vojnim vežbama NATO i u mirovnim misijama", naveo je Mihajlović.

Spoljno-politički komentator Milan Mišić rekao je da tabloidi u Srbiji diktiraju opštu atmosferu u društvu pa tako i stav gradjana. "Ogromna je razlika izmedju onoga što mediji objavljuju i zvanične politike države. Glavna poruka tabloida je da NATO želi da nas uništi, a Rusija i Putin da nas zaštite, što nema nikakve veze sa realnošću", ocenio je Mišić.

Ambasador SAD u Srbiji Kajl Skot rekao je da ga rezultati istraživanja ne iznenadjuju jer gradjani Srbije nisu zaboravili vojnu intervenciju NATO-a iz 1999. godine.

"Primećujemo da broj vesti o NATO raste, ali one ostaju uglavnom negativne, bez obzira na činjenicu da NATO i Srbija sve više saradjuju kroz vojne vežbe, ali i da ukupna saradnja napreduje", naveo je Skot. Dodao je da je važno da novinarstvo u Srbiji bude zasnovano na činjenicama, ali je ocenio da u Srbiji ima medija koji "jednostavno ne žele" da objavljuju pozitivne vesti o NATO.

Norveški ambasador Arne Bjornstad rekao je da NATO treba da se suoči sa izazovima i da promeni negativnu sliku o sebi u Srbiji.

"Ono što se desilo 1999. godine je glavni razlog za takvu negativnu sliku. S druge strane, NATO je vojni ali i politički savez, koji pruža mogućnosti unapredjenja tehnologija i učešća u humanitarnim akcijama. NATO je velika porodica transatlantskih zemalja", naveo je Bjornstad. Prema njegovim rečima, potrebno je više govoriti o tome kakve sve koristi Srbija ima od saradnje sa NATO.

U istraživanju agencije Ninamedia, koje je obuhvatilo 800 građana Srbije, navedeno je i da televizija i novine nemaju veliki uticaj na stav građana o SAD i NATO, dok radio i društvene mreže najviše utiču na građane da izgrade pozitivan stav prema NATO. Na prezentaciji je rečeno i da je situacija u medijima veoma komplikovana, da postoji oko 2.000 medija u Srbiji, 200 od tog broja su štampani, a opštu atmosferu prema NATO stvara 10 tabloida, "koji svaki treći dan predviđaju rat".

  • Vlada

    13.06.2019 13:40
    @Poznavaoc budućnosti

    Opet te pucaju lekovi?
  • Janko

    12.06.2019 10:20
    Narod ni ne zna šta je NATO i čemu služi. Šteta što je većina izgleda zaboravila kako je izgledala Evropa u vreme Varšavskog pakta i kakva je "sreća" bila živeti u DDR ili Mađarskoj u to doba. Kod nas je svaki tetak koji iz Nemačke donese kasetofon ili sat digitronac bio slavljen kao narodni heroj, a danas se sve to zaboravilo, žmuri se na činjenicu da je kod nas sve što valja, sve što je moderno i lepo došlo sa Zapada - supermarketi, BiG, Merkator, novi automobili na lizing, internet, mobilni telefoni, bubice kojima polažete ispite, Maks Veber i njegov obožavalac, sve je to zapadno. Samo krmad koja imaju problem sa pravopisom i padežima još veruju da bi nam pod Rusima bilo bolje, manje rada a više rakije. Pitajte malo u NISU kako su se proveli kada su Rusi došli, pa ćete videti da i tamo vlada najgrđi surovi kapitalizam a radnici se otpuštaju i eksploatišu bez griže savesti.
  • Voja

    12.06.2019 09:27
    Pitanje je
    Mišić je pokrenuo dobru temu sa ulogom Rusije.Plaćeni mediji konstantno prodaju priču da bi nas Rusi branili, kao da nas već jednom nisu izdali.Onda se kao sećaju ko nas je bombardovao, a ne sećaju se ko nas je izdao.Da li je gori onaj ko ti je neprijatelj ili onaj ko je lažni prijatelj?Rusija ima samo jedan interes, a to je da na bilo koji način ostane u igri Balkana.Oni su ovaj region izgubili i sada jeftinim marketingom u Srbiji pokušavaju da se održe na vrhovima prstiju.Sa druge strane NATO se ojačava, postavlja radarske sisteme u CG, postavlja novu veliku bazu u Kumanovu i ojni aerodrom u Albaniji.Jasno je da Rusi nema više šta da traže na Balkanu, a nas koriste kao svoje eksponente,pošto im nije problem da svi stradamo za njihove interese.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Srbija

Nedelja ponosa u Beogradu od 2. do 8. septembra

Nedelja ponosa u Beogradu biće održana od 2. do 8. septembra, a program će obuhvatiti 30 događaja fokusiranih na nekoliko segmenata - prajd umetnost, pozorište, poezija i drag umetnost.