Inspektorima veće plate i zvanje samostalnog savetnika

Vlada Srbije usvojila je danas uredbu kojom je omogućeno da republički inspektori dobiju zvanje samostalnog savetnika i veće plate.
Unapređenjem u zvanje samostalnog savetnika i povećanjem koeficijenta, zarada inspektora iznosiće između 60.000 i 70.000 dinara, u zavisnosti od rezultata koje su pokazali u prethodnom periodu, saopšteno je iz Ministarstva državne uprave i lokalne samouprave.
 
"Inspektori će zbog složenosti posla dobiti viši status, a to znači i veće plate. Vlada Srbije na ovaj način još jednom pokazuje da u okviru reforme inspekcija želi da unapredi materijalni položaj i status inspektora, jer ljudi koji brinu o našem zdravlju, bezbednosti i okolini zaslužuju adekvatne uslove za rad", rekao je ministar državne uprave i lokalne samouprave Branko Ružić, a navodi se u saopštenju. 
 
On je rekao da će Vlada Srbije učiniti sve da se poveća broj inspektora i unapredi oprema sa kojom rade.
 
Ružić je podsetio da je inspektorima u lokalnim i pokrajinskim inspekcijama prošle godine povećan koeficijent za rad na terenu, što je stvorilo uslove da im plata bude povećana do 20 odsto.
 
"Srbija ima ukupno oko 4.000 inspektora, što nije dovoljno i zato će u narednom periodu prioritet biti zapošljavanje novih inspektora", istakao je Ružić i dodao da Srbija ima četiri puta manje inspektora nego što je standard u EU.
 
Vlada Republike Srbije je 5. aprila 2019. godine usvojila Akcioni plan za sprovođenje Nacionalnog programa za borbu protiv sive ekonomije za 2019. i 2020. u okviru koga je i mera koja predviđa dostizanje neophodnih ljudskih i materijalnih kapaciteta inspekcija i uvođenje novih kriterijuma za vrednovanje rada inspektora.
 
U postupku izrade uredbe, sprovedene su konsultacije na svim nivoima vlasti, a Ministarstvo državne uprave i lokalne samouprave uradilo je i "Funkcionalnu analizu Republičkih inspekcija sa analizom kapaciteta, dodaje se u saopštenju.
  • Inspektor

    14.06.2019 22:18
    @Bor Boranin
    Nalupetao si se za medalju. Prvo, vecina inspektora nece imati platu 70000 dinara sto je sramota, jer je odgovoran posao (za one koji posteno rade svoj posao). Drugo, uslovi (skolska sprema i radno iskustvo) za inspektorski poziv uopste nisu mali, tako da poredjenje sa profesorima u skoli je neumesno. Profesori imaju 2,5 meseci letnjeg i 3 nedelje zimskog raspusta, a rade dnevno u proseku 2-3 sata. Strajkuju kad im se hoce, vecito su nezadovoljni i zloupotrebljavaju svoj polozaj koristeci decu kao sredstvo za ostvarivanje svojih ciljeva sto je nevidjeni primitivizam. Kao da su samo njima male plate i kao da su samo oni nezadovoljni. Lekari nemaju platu 60000 dinara vec vecu. Profesori ni pod razno nemaju 70000 hiljada vec deru ciglu evra pa navise. Vecina ima pored toga jos i privatne firme pa mlate pare
  • Bor Boranin

    14.06.2019 14:13
    САВЕТНИК СА КУПЉЕНОМ ДИПЛОМОМ?
    Лепо је Влада променила назив функције инспектора у саветнике, посао исти плата већа 70.000 динара. Поставља се питање зашто млади и стручни кадрови одлазе. Да, одлазиће, плата лекара 60.000 динара, професору универзитета 70.000. динара, професору у средњим школама 40.000 динара. Сви набројани морају да заврше факултет, имају током каријере избор у звање, специјализација и одређени број стручних и научних радова. За послове инспектора, тј. саветника треба да буде климоглавац и полтрон и да зна да успешно да злоупотреби службеног положаја, да га наплати. Влада корисно ради, за кога? За народ најмање, а куне се у њега..
  • Dr Miggyy

    14.06.2019 08:40
    (NE)UMESNO NAPREDOVANJE_
    Inspektori do sada se “ubiše” od posla i još im je naziv radnog mesta inspektor, postao neprikladan, dosadan i pogrdan. Na dalje oni će imati zvanje samostalnog savetnika. Na taj način biće samostalni, savetovaće samih sebe a za veće plate. Zbog toga penzioneri, čija penzija nije menjana već dve godine, priželjkuju izbacivanje naziva o statusu penzioner i uvođenje naziv penzosavetnik predsedniku. Na taj način penzioneri izbaciće pogrdnog statusnog naziva, a i onako glasaju za predsednika bez pardona. Kao najbrojnija glasačka mašina zbog glasa treba da dobiju veće prinadležnosti. Na ovaj način ispuniće se postulat: “…i vuci na broju, i ovce site (može i obrnuto)...”, al’ ostaje ono naše: “ne lipši magarče do zelene trave”?!

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Srbija

Poslanica Nastasja Baković podnela ostavku

Odbor Skupštine Srbije za administrativno-budžetska i mandatno-imunitetska pitanja danas je konstatovao da je narodna poslanica Nastasja Baković (25) podnela ostavku na tu funkciju.

Priveden Sergej Trifunović

Glumac Sergej Trifunović priveden je nakon što je kod njega pronađena marihuana, nezvanično saznaje Nova.rs.